MÜSİAD: “Yeni ekonomik hikâyeyi birlikte yazalım”
Toplantıda, üyelerinin yüzde 64’ünün 2016 ekonomisinin olumlu geçeceğini öngördüğü anket sonuçlarını açıklayan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “MÜSİAD olarak, hiç bir ayırım yapmadan, tüm iş dünyasına ve kamu kuruluşlarına çağrı yapıyoruz. Gelin, yüzde 64 ile yetinmeyelim, olumlu algıyı yüzde 100’e çıkarmak ve başarıya ulaşmak için hep birlikte daha fazla çalışalım. Sanayimizi ve üretimimizi güçlendirelim, ayağa kaldıralım. Ekonomimizin “yeni hikâyesini” birlikte yazalım. MÜSİAD olarak bu hikâyeye ortak olmaya ve öncülük etmeye hazırız ve elimizi taşın altında tutmaya devam ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.
11.000’i aşan üyesi ve 46.000 üye işletmesiyle, yurtiçinde 86, yurtdışında 65 farklı ülkede 168 irtibat noktasıyla, 25 yılı geride bırakan MÜSİAD, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nı Ankara Rixos Otel’de, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla düzenledi. 2015 yılının ekonomik olarak değerlendirildiği ve 2016 beklenti ile öngörülerinin konuşulduğu toplantı öncesi MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek basın açıklaması yaptı. MÜSİAD’ın iş dünyasına birlik çağrısı yaptığı toplantıda, MÜSİAD üyeleri arasında yapılan anket sonuçları da açıklandı.
“MÜSİAD işimizi kolaylaştırdı”
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısına ilişkin, "Terör hiçbir şekilde amacına ulaşamayacak. Hangi ölçekte olursa olsun, nereden gelirse gelsin, terörle mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. Bu konuda en ufak bir tereddüt yok" dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ve dünya ekonomisinin kolay olmayan bir süreçten geçtiğini dile getiren Şimşek, "Bir taraftan bir dönemin kapanışı söz konusu. Yani ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artımına başlamış, bir anlamda küresel para politikasındaki normalleşmenin ilk ayağı başlatılmış oluyor. Bunun getirdiği tabii ki etkiler var. Bir taraftan uzun yıllardır, 30-40 yıldır yüzde 10 civarında veya üstünde büyüyen Çin’de bir yeniden dengelenme, bir yavaşlama süreci var. Bunun getirdiği sarsıntılar var, emtia fiyatları üzerindeki etkisi var" dedi.
Yaşanan küresel krizi Türkiye’nin etkili bir yol haritası olduğu için fırsata çevireceğini, yapısal reformlarla sınıf atlayacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin ekonomik geleceği için sihirli sözcük “reform”dur. Gelişmiş ülkelerle arayı hızla kapatıyoruz. Kim ne derse desin Türkiye büyük kazanımlar elde etti. Yol haritamız ve reform paketimizle fırsatları değerlendireceğiz ve gelişmiş ülke seviyesine geleceğiz. Türkiye önceliklerini iyi belirledi. MÜSİAD 64. Hükümetten beklentileriyle ilgili çok detaylı bir çalışma hazırladı ve bizim işimizi kolaylaştırdı. MÜSİAD’ın beklentileri ve bizim önceliklerimiz tamamıyla örtüşüyor.
“Önümüzdeki 4 yıl avantaj”
Toplantıda konuşan ve İstanbul’da yaşanan patlama ile ilgili üzüntüsünü dile getiren MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Bugün İstanbul’da meydana gelen ve can kayıplarıyla sonuçlanan olayla ilgili üzüntülerimi paylaşmak istiyorum. Hepimizin canı yandı. Sebebi ne olursa olsun, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum” dedi. Olpak, Türkiye ekonomisinin, 7 Haziran seçimleri sonrasındaki siyasi belirsizlik ve artan güvenlik endişelerinin yanında, küresel risklerin de had safhaya ulaşmasına rağmen, 2015 yılının 3’üncü çeyreğinde kimilerinin beklentilerini aşarak yüzde 4 büyüdüğünü söyledi.
Öte yandan, MÜSİAD üyeleri arasında yapılan 2015 değerlendirmesi ve 2016 beklentilerine yönelik anket sonuçlarını değerlendiren Olpak şöyle konuştu;
“2015 yılı başında üyelerimizin %58’si önceki yıla göre daha iyi bir beklentiye sahipken, %18’i 2015 yılını, firması için "daha iyi" olarak değerlendirmiş, %50’si bu soruya "daha kötü" cevabını vermiş, %33’ü "aynı şartlarda" geçtiğini söylemiştir. Üyelerimize yurtdışı satışlarının değerlendirmesini sorduğumuzda, %16’sı artış olduğunu söylerken, %37’si ise azalma olduğunu kaydetmiştir. Üyelerimizin %47’si ise ihracatlarının değişmediğini dile getirmiştir. Bu sonuçlar, ilk 3 çeyrekte %1 azalan dış talep verisini desteklemektedir.
Türk Lirası, 2015 yılını dolar karşısında yaklaşık %25’lik değer kaybıyla tamamladı. Döviz kurunda yaşanan bu dalgalanmaların firmaları nasıl etkilediğini sorduğumuzda da üyelerimizin %82’si yaşanan dalgalanmalardan olumsuz etkilendiğini ifade ederken, olumlu etkilenen üyelerimizin oranı yalnızca %6’da kalmıştır.
2015 yılı başında üyelerimizin %55’i yatırımlarını arttırmayı hedeflerken, sadece %29’u yeni yatırımlar yaptığını ifade etmiştir. Üyelerimizin %29’u ise, yatırımlarının önceki seneye göre yatay seyrettiğini söylemiştir. Yılın son çeyreğinde özel yatırımlarda gözlenen daralma doğrultusunda; üyelerimizin %42’si yatırımlarının azaldığını ifade etmiştir. Yatırımlar ve satışların azalmasına bağlı olarak, üyelerimizin %27’si çalışan sayısını arttırdığını söylerken, çalışan sayısı azalan üyelerimizin oranı %31 olmuştur. %42’nin ise istihdamında herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. 2015 yılı başında, üyelerimizin yarısı, istihdam konusunda artış beklentisine sahipti.7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında kalan 5 aylık siyasi belirsizlik sürecinin, 2015 yılında reel sektöre olumsuz yansıdığı, yılın başında yakalanan olumlu beklentilerin tam olarak gerçekleşmediği görüyoruz. Bu nedenle, 1 Kasım’da yeniden siyasi istikrarın sağlanması ve önümüzdeki 4 yıllık sürecin seçimsiz geçecek olması gelecek dönemde Türkiye ekonomisi için en büyük avantajlardan biri olacaktır.”
Yeni Hikaye için Birlik Çağrısı!
Anketin ikinci kısmının 2016 beklentilerinin oluştuğunu belirten Olpak, “2016 yılında yeni yatırımlarını sorduğumuzda, üyelerimizin %52’si artacak şeklinde cevap verirken; %18’i azalacağını belirtmiştir. 2015 yılının ilk 3 çeyreğinde %4,3 artan özel sektör yatırımlarının, 2016 yılında milli gelire daha da fazla katkı sağlayacağına yönelik beklenti ortaya çıkmaktadır.Son olarak, üyelerimize, 2016 yılının 2015'e kıyasla nasıl geçmesini bekliyorsunuz diye sorduğumuzda ise üyelerimizin %64’ü 2016 yılının daha iyi geçeceğini, %18’i 2015’e benzer şekilde geçeceğini ifade ederken, %18’i ise daha kötü geçeceğini söylemiştir” diye konuştu.
Olpak, “ Bu noktada, önemli bir çağrıda bulunmak istiyorum. Anketimizin de sonuçlarında görüldüğü gibi, MÜSİAD üyeleri 2016’ya olumlu bakıyor. Anket sonucumuz %64’lük oranla bunu ifade ediyor. Sayın Başbakan Yardımcımız’ın dün açıkladığı OVP de büyümeye devam edeceğimizin güçlü sinyalini verdi. Ancak, ben %64'lük olumlu bakışı da yeterli bulmuyorum. MÜSİAD olarak, hiç bir ayırım yapmadan, tüm iş dünyasına ve kamu kuruluşlarına çağrı yapıyoruz. Gelin, yüzde 64 ile yetinmeyelim, olumlu algıyı yüzde 100’e çıkarmak ve başarıya ulaşmak için hep birlikte daha fazla çalışalım. Sanayimizi ve üretimimizi güçlendirelim, ayağa kaldıralım. Ekonomimizin ‘yeni hikâyesini’ birlikte yazalım. MÜSİAD olarak bu hikayeye ortak olmaya ve öncülük etmeye hazırız ve elimizi taşın altında tutmaya devam ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.