Madrid İtfaiyesi, geçen yıl başlayan filo yenileme programı kapsamında bölgedeki istasyonlarda hizmet vermek üzere yeni 11 adet Allison donanımlı ağır hizmet tipi itfaiye kamyonu ile filosunu güçlendirdi. Rosenbauer üstyapısı ve Mercedes Atego 1629 AF şasisine monte edilen kamyonlar, güvenilirlik sunan, yangın müdahale araçlarının kullanım kolaylığı ve güvenliğini sağlayan Allison 3000 Serisi™ tam otomatik şanzımanlar ile donatıldı.
Yangın söndürme araçları, yangın merdivenli kamyonlar, kurtarma ve yardım kamyonları, Nükleer-Biyolojik-Kimyasal (NBC) araçlar, aydınlatma ve onarım araçlarından oluşan toplam 371 araçlık filoya sahip Madrid İtfaiyesi, Allison donanımlı diğer araçlarının kullanımından memnuniyetlerine dayanarak son olarak Allison tam otomatik şanzımanlı itfaiye kamyonunu teslim aldı. Las Rozas Merkez İtfaiyesi’nde kullanıma sunulan bu yeni kamyon, tüm filoya uygulanan konfigürasyon çalışmalarından önce ekipman ve sistem performansı için test edilecek.
Yakın zamanda toplamda 80 yerel itfaiyeci, Allison donanımlı araçlar ile gerçekleştirilen beş farklı eğitim ve test sürüşüne katıldı. Madrid İtfaiyesi’nin Araç Kaynakları departmanında teknik sorumlu olarak görev yapan Roberto Prieto Merchán, kullanılan ürünlere güvenilse dahi operasyon sırasında birçok zorluk ile karşılaşılabileceğini vurguladı.
Merchán açıklamasında: “İşimizin gerektirdiği zorlu koşullar doğrultusunda kusursuz üstyapı uyumunun sağlanması, yeterli eğitimlerin verilmesi ve kullanımın kavranması gibi zorlukların tatmin edici bir şekilde üstesinden gelinmesinin sonucu olarak yeni alımlarımız için bir kez daha Allison’ı tercih ettik,” diyor.
Allison tam otomatik şanzımanlar, genellikle üstün güvenilirlik ve emniyet özellikleri nedeniyle acil durum, yangın söndürme ve kurtarma araçlarının tercihi oluyor. Maksimum yük koşullarında ağır hizmet tipi araçların kullanılması, sıkışık trafik ve her dakikanın önem taşıdığı durumlar, bir sürücü için en zorlu çalışma koşulları arasında yer alıyor. Bu tarz görevleri kolaylaştıran her türlü olanak üstün operasyon güvenliğini de sağlıyor.
Merchán açıklamasında; “Allison şanzımanlar, sürücünün tamamen yola odaklanmasına imkan tanıyor. Şanzıman, tekerleklere uygun torkun iletilmesini sağlarken retarder ekstra fren gücü sunuyor. Servis frenlerinin yalnızca sıra dışı koşullarda ya da aracın tamamen durdurulması için kullanılması gerekiyor,” diyor.
İtfaiyeci ve aynı zamanda uzman bir itfaiye aracı sürücüsü olan Daniel De la Fuente ise; “Allison tam otomatik şanzımanların iki özelliğini vurgulamak istiyorum. Bunlardan birincisi Allison donanımı, direksiyonu daima her iki elinizle kullanmanıza olanak tanıyor ve vitesin manüel olarak değiştirilmesiyle zaman kaybedilmemesini sağlıyor. İkincisi ise otomatik şanzımanlar, acil durumların gerektirdiği yoğun ve sürekli frenleme işlemini destekliyor,” diyor. Ayrıca; “Bizim mesleğimizde belirli bir vitesin önceden seçilebilmesi yolda güvenli ve rahat ilerlerken eş zamanlı olarak su pompalama işlemini kolaylaşmasını sağlıyor,” diye ekliyor.
Aynı zamanda 10 yılı aşkın bir süredir direksiyon eğitmeni olan De la Fuente, otomatik şanzımanları otomatikleştirilmiş manüel ve manüel şanzımanlar ile karşılaştırdığında hiç şüphesiz tam otomatik şanzımanları tercih ediyor; “Allison sayesinde sarsıntısız bir tork aktarımı elde edebilirsiniz. Böylece itfaiyeciler için çok daha güvenli bir seçenek oluyor ve sürücüler tekerlekleri tam çekiş gücü işe hareket ettirebiliyor,” diyor.
Tam otomatik şanzıman donanımlı kamyon ve otobüslerde deneyimli olan Madrid İtfaiyesi’nin uzman itfaiye sürücüsü Jesús Yugueros ise; “Allison şanzıman donanımlı bir aracın kullanımı oldukça pratik. Tek odaklanmanız gereken ivmelenme ve frenleme. Üstün esneklik sunan vites küçültme özelliği, gaz pedalı kullanılarak vites düşürülmesini sağlıyor,” diyor.
Yugueros: “Son dönemde yetiştirilen itfaiyecilerin sürüş deneyimi edinmesi gerekli. Allison şanzıman donanımı sürüş deneyimini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Ekibimiz, Allison’ın pratik ve güvenilir bir seçenek olduğunu kısa bir sürede deneyimledi. Çalışanlar, kamyona kolaylıkla uyum sağlayabiliyorlar,” diyor.
Teknik sorumlu Merchán ayrıca bakım konusunda da önemli avantajlara değiniyor; “Retarder, frenin hizmet ömrünü uzatırken elektronik kontroller ise güç aktarma organlarını koruyor. Öte yandan araçta debriyajın bulunmaması, onarım ve bakım maliyetleri ile arıza sürelerini büyük ölçüde azaltıyor. 12 itfaiye kamyonumuz yakın zamanda Allison tam otomatik şanzımanlar ile donatılırken tüm filomuzun bu dönüşüm sürecine dahil edilmesi planlanıyor.”