Bozankaya’nın fabrikasını ziyaret eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, araçlar ile ilgili üretim yerinde bilgi aldı.
Manisa’da ulaşımın daha rahat ve toplu taşımanın daha verimli hale gelmesi adına çalışmalarına devam eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, yeni nesil toplu taşıma araçları üreten Bozankaya’nın fabrikasında incelemelerde bulundu. Başkan Ergün’e incelemeler sırasında Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Yılmaz Gençoğlu, Aytaç Yalçınkaya ile birlikte Ulaşım Daire Başkanı Mümin Deniz de eşlik etti. Bozankaya adına Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Trambüs Proje Müdürü Safi Alkaşı ve Elektrikli Araçlar Proje Koordinatörü Emrah Dal tarafından karşılanan Başkan Ergün, yerli Trambüsleri inceleyip bilgi aldı. Daha önce Türkiye’deki ilk yerli Trambüs projesini hizmete sunan Malatya’da araçları hizmet verirken gözlemleyen Başkan Ergün, Ankara’da proje hakkında bilgi alarak Manisa’da yapacakları çalışmalar ile ilgili incelemelerde bulundu.
Uzun Süredir Bu Proje Üzerinde Çalışıyoruz
Manisa’ya kazandırmak istedikleri Trambüs projesi hakkında uzun süredir çalışma yürüttüklerini hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, “Bu çalışmalar doğrultusunda ekibimizle birlikte yoğun mesai harcıyoruz. Daha önce Malatya’da yaptığımız incelemelerde önemli bilgiler edindik. Ankara’da yerli Trambüs üretimi gerçekleştiren Bozankaya’dan araçlar hakkında bilgi aldık. Bilindiği üzere yurt dışında da buna benzer çalışmalarımız olmuştu. Ancak yerli üretim varken ve aynı çözümleri Avrupa standartlarındaki kaliteyle sağlarken tercihimiz yerli üretimden yana olacaktır” diye konuştu.
Manisa’da trafiği yoğun bazı bölgelere dikkat çeken Başkan Ergün, “Amacımız, bu yoğunluğun önüne geçmek. İlimizde her gün bin 400 servis aracı 25 bin yolcuyla trafiğe çıkıyor. Bununla birlikte şehir içi trafikte önemli bir yoğunluk yaşanıyor. İşte bu noktada Trambüs projesinin önemini anlayabiliyoruz. Amacımız bu çalışmaları biran önce tamamlayıp Trambüs’ü Manisa’da hizmet verir hale getirebilmek” dedi.
2015 yılında Türkiye’deki ilk yerli Trambüs üretimleri ile Avrupa’da yılın şirketi seçildiklerinin altını çizen Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise; “Teknik olarak tramvay sistemleri ile benzerlikleri olmasına rağmen ilk yatırım maliyetleri daha düşük olan trambüs sistemleri, enerji tasarrufunda fark yaratıyor. Günümüzde kullanılan diğer toplu taşıma araçları ile karşılaştırıldığında Trambüs; yolcu kapasitesi, enerji tüketimi, çevreye duyarlılık ve modern yüzü ile bir adım öne çıkıyor. Tüm bu özellikleri ile trambüs sisteminin Manisa için ulaşımda çözüm olacağına inanıyoruz” diyerek bilgi verdi.
Trambüs sistemi pek çok avantajı bir arada sunuyor
Bozankaya üretimi olan Trambüs aracının kullandığı teknoloji olan elektrikli tahrik sistemi, enerji ve çevreci çözüm planı ile farklılık yaratıyor. Toplam ağırlığı 40 tona yaklaşan konvansiyonel araçlara göre enerji tasarrufunda ortalama yüzde 75’e varan avantaj sağlanıyor. Trambüsler, cer enerjisini çift telli katenerden alıyor. Lastik tekerlekli bu araçlar, şehir trafiği ile entegre ilerliyor ve herhangi bir ray sistemine ihtiyaç duyulmadığı için yatırım maliyetinde avantaj sağlıyor. Böylece Trambüs, hem raylı sistemleri olmayan şehirler için iyi bir alternatif oluyor, hem de raylı sistemlere entegre çalışabiliyor.