Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
English
“WE ARE THE ONLY COMPANY IN TURKEY AND THE 3RD IN THE WORLD”

“WE ARE THE ONLY COMPANY IN TURKEY AND THE 3RD IN THE WORLD”

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
2 Eylül 2024 Pazartesi - 10:06

Oşinografi Nedir? Oşinografinin Nakliyedeki Rolü

Nakliye, taşımacılık sektöründe tedarik zincirinin önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır. Dünya ticaretinin yaşam döngüsünü, nakliyeyi hesaba katmadan anlamak çok zordur. Deniz taşımacılığının da artan eğilimi sürekli ve giderek artış göstermektedir. Her şeyden önce, 1990'ların başından günümüze kadar, deniz taşımacılığı mal taşımacılığında ana temel oyunculardan biri haline gelmiştir.

Oşinografi Nedir? Oşinografinin Nakliyedeki Rolü

Veriler gerçekten aydınlatıcı bir gerçeği ortaya koyuyor; Son araştırma ve hesaplamalara göre, yük taşımacılığının yaklaşık %80'inin deniz yoluyla yapıldığı tahmin ediliyor. Bu bir tesadüf değil, denizyolu taşımacılığının büyük çoğunlukla kullanılması, şirketlere pek çok fayda ve avantaj sağlayan bir dizi nitelik ve özellikten kaynaklanmaktadır.

Mersin merkezli olan ve yaklaşık 24 yıldır uluslararası nakliye piyasasında kendini ispatlamış Avrasya Nakliye olarak Türkiye’den birçok ülkeye taşımacılık hizmetini gerçekleştirmeyiz. İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Balkan ülkeleri ve tüm Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğimiz taşımacılık hizmetlerinde müşteri memnuniyetini ana prensip olarak benimsemekteyiz.

Karayolu, havayolu, demiryolu ve denizyolu nakliye hizmetleri içinde özel bir itina gösterdiğimiz denizyolu nakliye hizmetimiz ile dünyada yer alan birçok büyük limanlara taşımacılık yapmaktayız. Ülkemizi çevreleyen Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege denizinde ve dünyada yer alan büyük limanlara, geniş acente sistemimizle bağlantı kurmaktayız. Gerçekleştirdiğimiz denizyolu taşımacılığı hizmetimizi de büyük RO-RO gemileriyle yapmaktayız.

Bilindiği üzere, Ro-Ro gemileri dünya ticaretine hem kolaylık hem de büyük çapta fayda sağlaması yönünden birçok ihracat yapan firma tarafından talep görmektedir. Avrasya Nakliye olarak uzun süredir güven ve sadakatle iş birliği içinde olduğumuz birçok armatör ve acentelerle beraber siz değerli müşterilerimizin talep ve isteklerini hem hızlı hem de güvenli bir şekilde hayata geçirmekteyiz.  

Oşinografi Nedir?

Okyanus, Dünya yüzeyinin %70'inden fazlasını kaplayan engin ve gizemli bir dünyadır. Küçük planktonlardan devasa balinalara kadar sayısız deniz canlısına ev sahipliği yapar ve sağlığı ve üretkenliği gezegenimizdeki yaşamı sürdürmek için kritik öneme sahiptir. Oşinografi, okyanus ve çevre arasındaki karmaşık etkileşimleri araştıran ve anlatan temel okyanus bilimidir. 

Oşinografi anlamı nedir sorusu için en özet haliyle söylenebilecek, okyanusun tüm yönlerini inceleyen bir bilim dalı olduğudur. Daha detaylı inceleyecek olursak, deniz yaşamı ve ekosistemlerinden akıntılara ve dalgalara, tortuların hareketine ve deniz tabanı jeolojisine kadar çok çeşitli konuları kapsar. Okyanusun karmaşık sistemlerini ve süreçlerini anlamak için biyoloji, kimya, jeoloji ve fiziği birleştiren çok disiplinli bir bilimdir. Bu bilimin uzmanları, uzaktan algılama, veri toplama ve bilgisayar modellemesi dahil olmak üzere okyanusu incelemek için çok çeşitli teknikler kullanırlar.

Oşinografi bölümü, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve jeolojinin kesiştiği disiplinler arası bir bilimdir. Geleneksel olarak oşinografi ders notları içeriği dört ana dalı kapsar; fiziksel oşinografi, kimyasal oşinografi, biyolojik oşinografi ve jeolojik oşinografidir.

  1. Fiziksel oşinografi, dalgalar, akıntılar, girdaplar ve gelgitler gibi okyanus içindeki fiziksel koşulları ve fiziksel süreçleri; kumsallarda ve kumsallardan kum taşınmasını, kıyı erozyonunu ve atmosfer ile okyanus arasındaki etkileşimleri inceler. Derin akıntıları, havayı ve iklimi etkileyen okyanus-atmosfer ilişkisini, sudan ışık ve sesin iletilmesini ve okyanusun deniz tabanındaki ve kıyıdaki sınırlarıyla etkileşimlerini incelerler.
  2. Kimyasal oşinografi deniz suyunun bileşimini, süreçlerini, döngülerini ve deniz suyunun atmosfer ve deniz tabanıyla kimyasal etkileşimini inceler. Çalışmaları deniz suyu bileşenlerinin analizini, kirleticilerin etkilerini ve kimyasal süreçlerin deniz organizmaları üzerindeki etkilerini içerebilir. Ayrıca kimyayı okyanus akıntılarının deniz suyunu dünya çapında nasıl hareket ettirdiğini ve okyanusun iklimi nasıl etkilediğini anlamak veya ilaç olarak kullanılabilen doğal ürünler gibi faydalı okyanus kaynaklarını belirlemek için kullanabilirler.
  3. Biyolojik oşinografi deniz ortamındaki bitkileri ve hayvanları inceler. Deniz organizmalarının sayısı ve bu organizmaların nasıl geliştiği, birbirleriyle nasıl ilişki kurduğu, çevrelerine nasıl uyum sağladığı ve çevreleriyle nasıl etkileşime girdiğiyle ilgilenirler. Çalışmalarını tamamlamak için saha gözlemleri, bilgisayar modelleri veya laboratuvar ve saha deneyleri kullanırlar.
  4. Jeolojik oşinografi okyanus tabanını ve dağlarını, kanyonlarını ve vadilerini oluşturan süreçleri araştırırlar. Örnekleme yoluyla, milyonlarca yıllık deniz tabanı yayılma tarihine, levha tektoniğine ve okyanus dolaşımına ve iklimlerine bakarlar. Ayrıca volkanik süreçleri, manto dolaşımını, hidrotermal dolaşımı, magma oluşumunu ve kabuk oluşumunu incelerler. Çalışmalarının sonuçları, okyanus havzalarını oluşturan süreçleri ve okyanus ile deniz tabanı arasındaki etkileşimleri anlamamıza yardımcı olur.

Oşinografi neyi inceler? sorusuna cevap bulmak için okyanus bilimcilerin dünya okyanuslarının gizemlerini çözmek ve içindeki süreçleri anlamak için tüm bu alanlar hakkında derin bir anlayışa sahip olmaları gerekir.

Oşinografinin Nakliyedeki Rolü Nedir?

Denizyolu nakliyesinin gelecekteki çevresel zorluklara uyum sağlayabilmesi için giderek daha önemli hale geliyor. Okyanusların koşullarına ilişkin değerli içgörüler sağlayarak nakliye sektöründe önemli bir rol oynayan oşinografinin nakliye sektöründeki rolünü şöyle sıralayabiliriz:

  • Okyanus akıntılarını, dalga desenlerini ve deniz yüzeyi sıcaklıklarını anlayarak, gemilerin daha verimli rotalar çizmesini, yakıt tüketimini ve transit süresini azaltır.
  • Gelgitler ve kıyı oşinografi bilgisi, limanlar gibi sığ veya kısıtlı sularda güvenli navigasyon için olmazsa olmaz bir bilgidir. Doğru gelgit tahminleri, gemilerin karaya oturma veya çarpışmalarını önlemeye yardımcı olarak limanlara güvenli bir şekilde girip çıkabilmelerini sağlar.
  • Elde edilen veriler, gemi rotasının hassasiyetini arttıran gelişmiş navigasyon sistemlerinin ve teknolojilerinin gelişmesine katkıda bulunur.
  • Gemiler için önemli riskler oluşturan fırtınalar ve kasırgalar gibi hava koşullarının ve şiddetli okyanus olaylarının tahmin edilmesine yardımcı olur. Okyanus uzmanları, erken uyarılar ve izleme sistemleri sağlayarak, gemilerin tehlikeli alanlardan uzaklaşmasını sağlar, böylece kaza ve kargo kaybı olasılığı da azalır.
  • İklim değişikliği bağlamında, deniz seviyesindeki artışı, limanlar ve nakliye rotaları da dahil olmak üzere kıyı altyapısı üzerindeki potansiyel etkilerini gösterir.

Oşinografinin Deniz Taşımacılığındaki Önemi

Deniz taşımacılığı, uluslararası ticaretin temel taşıdır. Küresel ticaretin hacim olarak yaklaşık %80'i ve değer olarak %70'ten fazlası deniz taşımacılığıyla gerçekleşir. Taşımacılığın bu büyük bölümünün mümkün olduğunca sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi hayati önem taşır.

Avrasya nakliye olarak, yıllardır özenle gerçekleştirdiğimiz taşımacılık hizmetlerimiz arasında yer alan denizyolu nakliyesine de aynı özeni gösteriyoruz. Karayolu nakliyesine alternatif olarak en çok taşımacılık gerçekleştirdiğimiz Rusya ve Kıbrıs limanlarına Ro-Ro gemilerle nakliye hizmeti yapmaktayız.

Geniş kıyı şeritleri, stratejik ve büyük limanlara sahip olan Rusya ve Kıbrıs taşımacılığında, oşinografi verileri oldukça önem taşımaktadır. Oşinografi, buradaki limanların konumu, dinamik su hareketleri, dalga yükseklikleri, suyun sıcaklığı ve akıntıların yönleriyle yakından ilişkilidir.

Elde edilen bu veriler sayesinde, Pasifik Okyanusu'nda stratejik bir konumu olan Rusya nakliye hizmetinde maksimum düzeyde sürdürülebilirlik ve verimlilik kazanmaktayız. Aynı zamanda Kıbrıs’a yaptığımız Kıbrıs nakliye hizmetinde de gemiler güvenli bir şekilde limana yanaşarak kazaların önlenmesini ve operasyonların verimliliğinin artırılmasını sağlamaktayız.

 

Oşinografi İncelemelerini Nasıl Yapar?

Yukarıda belirtilen dalların toplamından daha büyük bir bilim dalı olan okyanus bilimini incelemek için, uzmanlar çeşitli araçlar kullanırlar. Bu araçları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Araştırma gemileri denilen gemileri kullanarak, su, tortu ve biyolojik örnekler toplarlar. Bir gemiyle yapılamayacak zaman ve uzay ölçeklerinde veri toplamak için şamandıralar ve planörler gibi otonom örnekleme sistemleri kullanırlar.
  2. Uçak ve uydulardan gelen uzaktan algılama, uzmanların bazı parametreler hakkında küresel bir görüş elde etmesini sağlar.
  3. Modelleme uygulaması, uzmanların geçmişe bakmalarını ve okyanusun gelecekteki durumu hakkında (örneğin sirkülasyon, hava-deniz etkileşimleri, balıkçılığın sürdürülebilirliği, su kalitesi, vb.) bilgi sahibi olmalarını sağlar.

Oşinografi Haritası

Okyanusların, denizlerin ve diğer su kütlelerinin su altı özelliklerini ölçen bir haritalama tekniği olan oşinografi haritası, hidrografik araştırma veya batimetri olarak da bilinir. GPS ve uzaktan algılama teknolojisini kullanarak, konturlar, su altı dağları ve hendekler dahil olmak üzere okyanus tabanının hassas haritalarını ortaya çıkarır. Navigasyon, kaynakların deniz yoluyla kontrolü, çevrenin korunması ve okyanus süreçlerinin anlaşılması, hepsi oşinografi harita çalışmalarına dayanır. Aynı zamanda bu sektörde çalışan birçok işletmeye su altı arazisi hakkında doğru ve güncel bilgiler sağlar.

Bilim insanlarının ve araştırmacıların okyanusların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik özelliklerini anlamalarına yardımcı olan ve çok çeşitli oşinografi verileri ve kavramlarını temsil eden oşinografi resimleri hakkında diğer bir ifadeyle haritaları hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım.

Batimetri Haritası

Batimetri, okyanuslar, nehirler veya göllerdeki su derinliğinin ölçülmesidir. Batimetrik haritalar, kara özelliklerinin şeklini ve yüksekliğini göstermek için çizgiler kullanan topografik haritalara çok benzer. Topografik haritalar, çizgiler eşit yükseklikteki noktaları birleştirirken batimetrik haritalar ise eşit derinlikteki noktaları birleştirir. İçinde giderek küçülen daireler bulunan dairesel bir şekil, bir okyanus çukurunu gösterir. Ayrıca bu haritalar, bir denizaltı dağını veya su altı dağını da gösterebilir.

Sıcaklık ve Tuzluluk Haritası

Bu haritalar, farklı okyanus bölgelerindeki ısı ve tuz dağılımını gösterir. Aynı zamanda, bilim insanlarının küresel iklim düzenlemesinde kritik bir rol oynayan sıcaklık ve tuzluluktaki farklılıklardan kaynaklanan bir süreç olan termohalin döngüsünü anlamalarına da yardımcı olan bir harita türüdür.

Okyanus Akıntısı Haritası

Bu haritalar, Arktik, Atlantik, Pasifik, Hint ve Güney Okyanuslarındaki mevsimsel yönler de dahil olmak üzere sıcak ve soğuk akıntıların hızını ve yönünü gösteren kapsamlı bir küresel haritadır. Sıcak ve soğuk akıntıların haritalanmasıyla, iklim desenleri, deniz yaşamı dağılımı, besin ve kirleticilerin taşınmasından nasıl etkiledikleri incelenebilmektedir.

Oşinografi Müzesi

İlgi duyanlar için Monako -Ville'de bir deniz bilimleri müzesi olan Oşinografi Müzesi yer almaktadır. Müze, çeşitli deniz faunası türlerinin (deniz yıldızları, denizatları, kaplumbağalar, denizanası, yengeçler, ıstakozlar, vatozlar, köpekbalıkları, deniz kestaneleri, yılan balıkları, mürekkep balıkları vb.) koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin koleksiyonları arasında ayrıca model gemiler, deniz hayvanı iskeletleri, aletler, silahlar vb. gibi çok çeşitli denizle ilgili nesneler ve inciler, yumuşakçalar ve sedef gibi malzemelerden yapılmış veya bunları entegre eden bir maddi kültür ve ritüel nesneleri koleksiyonu da bulunmaktadır.

 

 

 
EMİR Tur MAN TGE ile Araç ve Hizmet Kalitesini Büyüttü
 
Faizde İndirim Sinyali İkinci Elde Fiyatları Yüzde 5 Artırır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Batu Logistics Kimyevi Madde Taşımalarında Çıtayı Yükseltti
ADR lojistiğinde sektörün en deneyimli firmaları arasında yer alan Batu ...
E-Ticarette Yükselen Değer: Yeşil Perakende
Küresel ısınma, kaynakların hızla tükenmesi ve doğanın bozulması gibi ...
Tedarik Zinciri Yönetiminde Erken Tespitler Olası Kayıpların Önüne Geçiyor
Tedarik zinciri yönetimi, lojistik sektöründe rekabet avantajının sağlanması ...
 
Lojistik Sektörünün Öncüsü Sertrans Logistics 35'inci Yılını Kutluyor
Tedarik zinciri yönetiminde verdiği katma değerli lojistik hizmetleriyle ...
Tır ve Kamyon Ölçüleri: Nakliye Araçlarının Boyutları
Nakliye, insanları ve malları taşımak için tasarlanmış sistemleri ifade ...
Eyüp Lojistik’ten Çatalca’da lojistik yatırım
Sektördeki başarılı yatırımlarıyla hızla büyüyen Eyüp Lojistik, gayrimenkul ...
 
Ares Logistics’ten Paris’e Ofis Yatırımı
Ares Logistics, 2024 yılında Fransa’daki yatırımlarına hız verdi. Şirketin ...
Logitrans Lojistik IATA Belgesini Almaya Hak Kazandı
Sektörde 20. Yılına yaklaşan Logitrans Lojistik, yaptığı kapsayıcı sürdürülebilir ...
Artan Sıcaklıklar Bozulabilir Ürün Taşımacılığını Zorunlu Hale Getiriyor
İklim değişikliği ve artan sıcaklıklar, global lojistik ve tedarik zinciri ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Kalkınma Yolu
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
sondakikaKamyonşoförtruckbustreylerfahrersrctürkiye