Ford Otosan, başarılı İnsan Kaynakları uygulamaları ile birincilik ödülü aldı
İnsan Yönetimi alanında 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ilk sivil toplum kuruluşu PERYÖN, her sene İnsan Kaynakları alanında başarılı uygulamaları ödüllendirmek ve bu alandaki standartlara yön vermek amacıyla ‘‘PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri’’ni düzenliyor. Ford Otosan, 2016 PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri’nde Gelişim Yönetimi, Motivasyon ve Bağlılık, İnsan Gücü Etkinliği kategorilerinde Finalist olurken, İnsan Gücü Etkinliği kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
Dört farklı lokasyonda 10 bini aşkın çalışana sahip Ford Otosan’da İnsan Gücü Yönetimi; iş gücünün belirlenmesi, işe alım, kilit pozisyonların yönetimi, yetkinliklerin yönetimi ve işveren markası yönetimi süreçlerinden oluşuyor.
Sen Varsan Güç Bizim işveren markası ve “Her Çalışan Bir Yetenektir” bakış açısıyla süreçlerini yürüten Ford Otosan İnsan Kaynakları; şirket stratejisi, uzun vadeli planlama ve organizasyon verimliliğinin korunması amacı ile hareket ederek iş gücünü belirliyor. İşe alım, rotasyon ve terfi planlamaları belirlenen iş gücü ile uyumlu olarak gerçekleştiriliyor.
Strateji, uzun vadeli planlamalar ve verimlilik görüşmeleri sonrası belirlenen kadrolar doğrultusunda işe alım süreci yürütülüyor. Sektörünün en fazla takipçiye sahip Facebook Kariyer Sayfası Ford Otosan Kariyer ile yüzbinlerce kişiye ulaşan Ford Otosan, üniversite aktiviteleri, katıldığı seminerler ve staj programları ile yetenekli insan gücünü şirkete çekmeyi amaçlıyor. Potansiyel yetenekleri, şirkete kazandırmak için uygulanan Seçme & Yerleştirme uygulaması olan Değerlendirme Merkezi’nde potansiyel yetenekler, grup ve bireysel çalışma sırasında Ford Otosan yetkinliklerine göre değerlendiriliyorlar. İşe alım için aranan diğer koşullar sağlandığında yetenekli insan gücü firmaya kazandırılıyor. Bu sürecin devamı niteliğindeki İşe Alıştırma süreci; her yeni çalışana bir oryantasyon koçu verilmesi ile başlıyor. Çalışanın işe alıştırma sürecinde birim ve şirketi tanımasına yardımcı olan oryantasyon koçu, yeni çalışanın her sorusu için başvurabileceği ilk merci oluyor. Etkili bir oryantasyon sürecinden geçen çalışanların işe alıştırma süreci Bağ Kurma Anketi ile ölçülüyor ve aksiyon planları hazırlanıyor.
İlk seviye yönetim/uzmanlık, orta seviye yönetim/uzmanlık ve üst yönetim rollerinin kilit pozisyonlar olarak belirlendiği Ford Otosan, her sene yapılan İnsan Kaynakları Planlama Toplantıları’nda bu pozisyonlar başta olmak üzere tüm çalışanlarının kariyer ve gelişim planlamalarını değerlendiriyor. Toplantı çıktıları, terfi, atama ve rotasyonlar için önemli bir veri olarak kullanılıyor.
Toplantılar çerçevesinde yapılan gelişim planlamalarında yetkinlik modeli büyük öneme sahip. 2012 yılında Ford Otosan’a özgü şirket stratejilerini uzun vadede destekleyen ve şirket değerlerinin yaşatılmasına yardımcı olması amacıyla oluşturulan Yetkinlik Yönetim Modeli, farklı iş ailelerine özgü olarak tasarlanmış olup yıllık olarak 360 Derece Yetkinlik Değerlendirme Süreci ile tüm çalışanların yetkinlik değerlendirmeleri yapılmaktadır.
‘‘Lider İK olma’’ hedefiyle çalışmaları gerçekleştirilen Ford Otosan İşveren Markası Projesi kapsamında ana markasını “Sen Varsan Güç Bizim” olarak belirleyen Ford Otosan; çalışanları ve potansiyel çalışanlar ile kurduğu tüm iletişimi Sen Varsan Güç Bizim, Sen Varsan Başarı Bizim, Sen Varsan Gelecek Bizim ve Sen Varsan Hayat Bizim markalarıyla biçimlendiriyor.
İnsan Kaynakları Direktörü Nursel Ölmez Ateş; “Dört lokasyonda büyük bir İnsan Kaynakları ekibinin titiz ve özverili çalışmaları ve İK vizyon, misyon ve stratejileri çerçevesinde hayata geçirdiğimiz yenilikçi uygulamalarımız bize bu başarıyı getirdi. İnsan Kaynakları alanında öncü uygulamalara devam edeceğiz.”