Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Başkan Yardımcısı Ralf Stoffels ve Dış Ticaret Müdürü Volker Treier verdikleri demeçte, Alman sanayi şirketlerinin yüzde 84’ünün önemli teslimat sorunları yaşadıklarını belirtti. Tüm Alman bölgeleri ve sektörlerinden 28.000’den fazla şirketin katıldığı bir anket gerçekleştiren dernek, çeşitli kanallardan kendilerine ulaşan sorunların sayısında ciddi bir artış yaşadıklarını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ekonomik sonuçlarına ilişkin gerçekleştirilen anketten alınan ilk sonuç, ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 60'ının savaşın bir sonucu olarak tedarik zincirinde ve lojistikte ek kesintiler yaşadığı oldu.
ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER İKİ TARAFTAN BASKI ALTINDA
Başkan Yardımcısı Stoffels'e göre, mevcut durum, özellikle Almanya'nın orta ölçekli sanayi şirketleri için devam eden sorunlar nedeniyle daha da kötüye gidiyor.
Stoffels konuyla ilgili “Bu şirketler şu anda iki taraftan baskı altındalar: şirketler özellikle enerji sektöründe sadece yüksek fiyatlarla ve daha az ürün tedarik edebilirken; aynı zamanda, maliyet artışlarını müşterilerine yalnızca kısmen yansıtabiliyorlar ve kendi tedarik zincirlerindeki gecikmeler nedeniyle teslimatta daha fazla sıkıntı yaşıyorlar” açılmasını yaptı.
Stoffels'e göre bu, küresel tedarik zincirlerinde belirleyici bir rol oynayan birçok şirketi de etkiliyor. Almanya'da üretilen temel bileşenler olmadan çalışan neredeyse hiç araba, akıllı telefon veya makinenin olmadığına değinen Başkan Yardımcısı, bu nedenle, iş dünyası ve siyaset temsilcilerinin, tedarik zincirlerindeki büyük aksaklıkları birlikte kontrol altına almak zorunda kalacağını vurguladı.
Stoffels, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara verilen desteğin şirketler arasında da yüksek olduğunu ve bunun sonucunda ciddi mali çöküş yaşayan şirketler olduğunu dile getirirken, birçok şirket için topraklarından böyle bir saldırganlık savaşının çıktığı bir ülkede iş yapmanın “dayanılmaz” olarak belirtildiğini ve insan yaşamının ve temellerinin basitçe bombalandığı Ukrayna'daki kayıpların çok daha dramatik olduğuna değindi. Stoffels sözlerine şöyle devam etti; "Ukrayna'daki insanlara mümkün olduğunca yardım etmeliyiz. Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunda dünyanın geri kalanında birlik olarak hareket etmeliyiz, bunların kendi ekonomimize yansımaları olsa bile.”
Stoffels ve Treier, Alman şirketlerinin dünya çapında giderek daha fazla ticaret engeli ve korumacılıkla karşılaştığına dikkat çekti. Derneğin açıklamasına göre bu tavır pandeminin ardından yoğunlaştı ve uluslararası işbölümünün avantajları kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca Almanya ve AB'deki temel endişeler nedeniyle, Mercosur gibi müzakere edilen ticaret anlaşmaları bile belirsizlik içinde kaldı.
kaynak: https://transport-online.de/
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |