Hükümet tarafından 3 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünü yenileyenlerin ÖTV'sinin karşılanacağına ilişkin düzenleme de yer alıyor.
Kanun Tasarısında yer alan düzenlemeyle, şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk otobüsü ve belediye otobüsü taşımacılığında kullanılan taşıtlar ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet, çekici gibi taşıtların 30/6/2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) yenilenmesi halinde ÖTV’nin alınmayacağı düzenleniyor.
Söz konusu uygulamadan faydalanmak için Kanunun kabulünden önce gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyetinin ve ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetiyle iştigal edenlerin adlarına kayıt ve tescilli taşıt bulunması gerekiyor. Bu nedenle, bu tarihten sonra mükellef olan sektör çalışanları bahis konusu uygulamadan yararlanamayacaklar. Ayrıca, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar, araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleriyle uğraşanlar, kendi şahsının veya şirketinin çalışanını veya yükünü taşıyanlar ile motorlu kara taşıtlarından; yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar ve motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen binek otomobiller söz konusu düzenleme kapsamı dışında kalacak.
Kanunun yasallaşması halinde sektörün, adlarına kayıt ve tescilli olan söz konusu taşıtları 30/6/2017 tarihine kadar aynı cins taşıtla ÖTV ödemeden yenileyebilmeleri mümkün olacaktır. Örneğin, minibüs sahibi olan şoför aynı tarife pozisyonu kapsamında bulunan yeni bir minibüs alabilecek, sahip olduğu taşıtın tarife pozisyonu dışında olan otobüs, otomobil gibi taşıtları ÖTV ödemeden alamayacak. Ancak, Tasarıda KDV ile ilgili herhangi bir düzenleme yer almadığından, yeni alınacak taşıtlar için KDV tahsil edilecek.
Düzenlemenin amacı şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçları ile ticari taksilerin yeni teknolojilere uygun şekilde güvenlik ve konfor düzeyinin yükseltilmesi ve ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ve çekicilerin de yenilenmesi suretiyle taşımacılık faaliyetinin güvenlikli, konforlu ve EURO standartları yüksek taşıtlarla yapılmasını sağlamak.
Bu nedenle, eski taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme aktifinden çıkarılması gerekiyor. Aksi halde alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası düzenlenmek suretiyle cezalı olarak tahsil edilecek. Öte yandan söz konusu eski taşıtları satın alan kişilerin, taşıtları hangi amaçla kullanılacağının herhangi bir önemi bulunmuyor.
Söz konusu düzenlemeden faydalanmanın bir diğer şartı ise yeni taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl geçmeden, veraset yoluyla intikaller hariç satış ve devrinin yapılmaması ile ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmemesi (hurdaya çıkarılması hariç).
Ragıp ODUNCU
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Motorlu Taşıtlar Vergisi Müdürü