Türkiye’nin en uzun soluklu yol güvenliği eğitim projesi olan Sokakta İlk Adımlar, Ordu ilini de uygulama alanına aldı... Renault’nun 2002’de başlattığı, Total ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin de destek verdiği proje, bu yıl 10 yaşına basmış ve bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında büyümüştü. Projeden Ordu’daki 21 okulun, 76 şubesinde, 2 bin 126 öğrenci yararlanacak.
Projenin Ordu’da başlaması nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi Salonu'nda bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Renault Mais İnsan Kaynakları Müdürü Cenap Binici’nin yanı sıra, projeye destek veren Total Türkiye Genel Müdürü Antoine Tournand, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Cenap Binici, “Projemizi Ordu ilimize de taşımaktan çok mutluyuz” dedi ve şunları dile getirdi:
“Çocuklarımıza erken yaşta trafik güvenliği bilinci vermeyi amaçlayan Sokakta İlk Adımlar yol güvenliği eğitim projemiz bu yıl 10 yaşına bastı. 10 yıl önce hedefimizi 1 milyon öğrenciye trafikte daha dikkatli davranmayı, kendilerini trafikte korumayı öğretmek olarak koymuştuk. Bugün gururla ifade ediyorum ki, bu hedefi aştık ve 1 milyon 200 bin öğrenciye ulaştık. Bugün itibariyle projemizi 41 ilde, 2 bin 704 okulda, öğretmenlerimizin takdire şayan çabalarıyla uyguluyoruz.
Güvenlik bir otomotiv şirketinin ana sorumluluğu, üretim sürecinin en önemli boyutudur. Bizler insanlara ulaşım ve dolaşım özgürlüğünü sağlarken, güvenlik unsurunu gözardı edemeyiz.
Otomotivde güvenlik konusundaki çalışmalar, insan yaşamı söz konusu olduğu için, sürekli gelişen, ilerleyen bir nitelik taşır. Bunda teknolojik gelişmenin, araştırma geliştirme faaliyetlerinin payı büyüktür. Renault olarak biz güvenlik ve yol güvenliği eğitimine katkıyı topluma karşı en önemli kurumsal sorumluluklarımızdan biri olarak tanımlıyoruz. Elbette güvenliği her alanda önemsiyoruz. Bu yüzden Renault, 12 modeli EuroNcap çarpışma testlerinden en yüksek not olan 5 yıldız alan tek markadır. Yol güvenliği, yol açtığı devasa can ve mal kaybıyla Türkiye’ye en az terör kadar zarar veren, hepimizin içimizi yakan bir sorun. Toplum olarak zaman zaman yaptığımız gibi bu sosyal afete, gözümüzü kapamak, onu kanıksamak lüksüne hiç birimiz sahip değiliz. Biz Renault olarak, tam da bu nedenle Türkiye’de yol güvenliği eğitimini, rutin olarak yerine getirdiğimiz bir sorumluluk değil, asıl işimiz gibi sahiplendiğimiz sosyal bir dava olarak görüyoruz. »
Cenap Binici’den sonra konuşan Total Genel Müdürü Antoine Tournand da Sokakta İlk Adımlar yol güvenliği eğitim projesinin, çocukların yetişmesine ve iyi birer trafik elçisi olmalarına önemli katkılarda bulunduğunu ifade ettikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden biri olarak çalıştığımız ülkelerde kültür, sanat, eğitim ve çevre gibi birçok konuda sosyal sorumluluk projeleri yürütmekteyiz. Konusu itibari ile farklı olan bu özel projeyi destekliyoruz çünkü hayat kurtarmaya katkısı olduğuna inanıyoruz.
Faaliyet alanımızla örtüşüyor olması itibariyle, trafik riskleri, dünya genelinde en çok önem verdiğimiz güvenlik konularından birini oluşturuyor. Bildiğiniz gibi trafik kazaları, Türkiye’de hepimizin hayatında birincil olarak yer alıyor. Trafiğe bilinçsiz katılım, ciddi ve kimi zaman da ölümcül sonuçları beraberinde getiriyor. Trafik kazalarının % 80'ine yakını insan faktörü ve davranış biçiminden kaynaklanıyor. Bu nedenle grubumuz dünya genelinde, özellikle de Avrupa’da birçok trafik kazalarını önleme projesinde yer alıyor. »
Tournand’dan sonra söz alan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Avukat Hitay Güner ise yol güvenliği sorununa ilişkin çarpıcı saptamalarda bulundu: “Ülkemizde her saat başı bir kişi trafik kazası kurbanı olarak ölüyor. Günde ortalama 24 kişi. İstatistik verilerinden daha gerçek bir tahmin. O zaman şöyle bir matematik hesap yapalım:
Bir yıl 365 gün. 24 kere 365 eder 8.760. On tane 8.760 eder 87.600. Böyle gidersek önümüzdeki on yılda “en az” 87.600 kişiyi daha yollarda kaybedeceğiz. Bu hesabın ortasındaki 24 sayısını aşağıya çekmemiz ve azaltmamız kaçınılmaz. Yaralanmalara gelince, son on yıldaki toplam sayı 1.732.208 kişi. Bu da günde 475 kişi demektir. Bu sayının içinde tahmin yok, gerçek… Ölümlerde olduğu gibi yaralanmalarda da 475 sayısını aşağıya çekmemiz ve azaltmamız kaçınılmaz. Günlük bilanço 24 ölü + 475 yaralı= 499 insan. Bunun acısını paylaşanları, sıkıntısını çekenleri ve sakat kalanları hesaplamak istemiyoruz.
Bu gün vatandaşımızın büyük bir kesiminin iki olmazsa olmazı var; cep telefonu ve kredi kartı. Bu ikisini sürücü belgesi takip ediyor. Bu gün 23 milyon vatandaşımızın cebinde sürücü belgesi var. Nüfusumuzun yüzde 30’u. On yıl önce bu oran yüzde 22 idi. On yıl sonra en az yüzde 40. İlköğretim okullarında ikinci sınıfta okuyan öğrencilerimizin pek çoğu önümüzdeki on yılın sonunda sürücü belgesi alacak yaşa gelecek, araç kullanmaya başlayacak…
İşte “Sokakta İlk Adımlar” projesinin önemi burada… İnsanımızı küçük yaşta bilgilendirmek, bilinçlendirmek, bir yaya olarak kendini yollardaki tehlikelerden korumasını öğretmek ve sonra bir sürücü olarak kurallara uymak alışkanlığını edinmesini sağlamak…”
Çocuklar projenin maskotu Woosh’la da buluştu
Konuşmaların ardından, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı ve Ordu Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan’a katkılarından ötürü Binici, Torunand ve Güner tarafından birer plaket sunuldu. Törenin ardından ise öğretmenlere yönelik bir eğitim çalışması gerçekleştirildi.
Törenden sonra çocuklarla buluşarak Sokakta İlk Adımlar pastasını kesen, projenin “uzaylı maskotu” Woosh da, öğrencilerden büyük ilgi gördü.
Proje 4 ille başladı, bu yıl 41 ilde uygulanıyor
Sokakta İlk Adımlar projesinden, bu eğitim öğretim yılında Ordu’daki 21 okulun, 76 şubesindeki, 2 bin 126 öğrencisi yararlanacak.
Projenin ilk başladığı 2002-2003 Eğitim Öğretim Yılı’nda 16 bin 074, 2003-2004’te 29 bin 076, 2004-2005’te 38 bin 284, 2005-2006’da 51 bin 163, 2006-2007’de 55 bin 935, 2007-2008’de 70 bin 432, 2008-2009’da 91 bin 201, 2009-2010’da 143 bin 126, ve 2010-2011’de 308 bin öğrenciye ulaşıldı. Böylece 800 bini aşkın öğrenci yol güvenliği eğitiminden yararlandı. Bu yılki hedef ise projeye katılan Ordu ili ile birlikte yaklaşık 400 bin öğrenciye daha ulaşmak. Böylece 2011 - 2012 Eğitim Öğretim Yılı’nın sonunda, bugüne kadar 1 milyon 200 bin öğrenci yollarda daha güvenli davranış alışkanlıkları kazanmış olacak.
Proje kapsamında ilköğretim ikinci sınıflarına bir eğitim seti gönderiliyor. Bu sette derslerin nasıl işleneceğini ayrıntılı biçimde anlatan öğretmen kartları, öğrenci çalışma kitabı, yol güvenliği afişi, bir eğitim CD’si ve öğrencilerin ilgisini çekecek yol güvenliği çıkartmaları yer alıyor. Dönem sonunda ise öğrencilere Yol Güvenliği Diploması veriliyor.
Proje uygulama sürecinde her ilde öğretmenleri ve öğrencileri bilgilendirmek için tanıtım toplantıları düzenleniyor. Yine yıl içindeki proje iletişimi sırasında okulların ziyaretlerin yanı sıra, telefon görüşmeleriyle de bilgi aktarılıyor. Her eğitim öğretim yılı boyunca öğretmen, öğrenci ve velilerin yol güvenliğine ilişkin sorularına, Sokakta İlk Adımlar Proje İletişim Merkezi’nde yanıt veriliyor. Proje İletişim Merkezi’ndeki görevliler okulların öğretmen ve müdürleriyle telefon görüşmesi yaparak öğretmenlerin görüşlerini ve önerilerini de alıyorlar. Ayrıca bu süreçte proje pek çok etkinlik ve yarışmalarla da destekleniyor.