“OPERASYONEL ARAÇ KİRALAMA HER ÖLÇEKTE İŞLETMENİN VERİMLİLİĞİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR”
TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2015 yılı sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı.
Türkiye yeni otomobil satışlarının 2014 yılına göre %23,5 oranında arttığı (Kaynak: ODD) 2015 yılında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin %17’si olan yaklaşık 123 bin adet yeni aracı filosuna kattı. 2015 yılında 2014 yılı sonuna göre %17’lik bir büyüme kaydeden sektörün filosundaki araç sayısı yaklaşık 277 bin 225 adede ulaştı.
2015 yılında yaklaşık 8 milyar 526 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 18 milyar TL’yi aştı.
Türkiye operasyonel kiralama sektörünün gelişimi ile ilgili görüşlerini paylaşan TOKKDER genel koordinatörü Tolga ÖZGÜL “Türkiye operasyonel kiralama sektörünün hızlı büyümesinin ardında birkaç önemli neden var. Türkiye ekonomik büyüme için dış kaynağa ihtiyaç duyan bir ülke. Bu nedenle, ülke olarak kısıtlı kaynaklarımızı verimli kullanmak durumundayız. İşte tam bu noktada, operasyonel kiralama yöntemi her boyutta işletmeye kaynaklarını etkin kullanma ve verimli çalışma olanağı sağlıyor. Operasyonel kiralama yönteminin yarattığı avantajların çok uluslu ve büyük yerel şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından da keşfedilmesiyle sektör bu hızlı büyüme grafiğini yakaladı demek yanlış olmaz.” dedi.
Bu araştırma dönemi itibarı ile
- Renault %29,8’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, %17,2 ile VW, %12,4 ile Ford, %10,1 ile Fiat takipçisi oldular.
- Sektörün araç parkının yarısından fazlası (%52,8) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar %28,3, D segment araçlar ise %12,5 pay aldı.
- Sektörün araç parkının %94,3’ü dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar %63,3 pay aldılar.