Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), treyler sektörünün kanayan yarası olan merdivenaltı üretimin artık yasadışı yollara başvurduğuna dikkat çekti. TREDER Başkanı Recep Serin konu ile ilgili yaptığı açıklamada, treyler sektörünün daralma yaşandığı bir dönemde merdivenaltı üretimin artık ‘belaltı vurduğunu’ dile getirerek, kamuoyunu ve yetkilileri change (rehinli araçların yeniden trafiğe tescili) konusunda uyardı.
Trafiğe tescili yapılmış araçların, İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik (AİTM) ve Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği'ne (MARTOY)AİTM yönetmeliği kapsamı dışında uygunsuz biçimde tadilat operasyonlarına tabi tutulduğuna söyleyen Serin, “Araçların boya renginin ve araç tipinin değiştirildiğini, böylelikle mevzuata tamamen aykırı değişiklikler yapıldığına dikkat çekti.
En hafif tabiriyle sahtecilik
Merdivenaltı üreticilerin yaptığı bu işlemlerin en hafif tabiriyle ‘sahtecilik” olduğunu dile getiren Serin, bu konuda denetim yapan kolluk kuvvetlerinin ve Ulaştırma Bakanlığı denetçilerinin daha dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.
Başkan Recep Serin, sahteciliğe başvuran firmaların başında borcunu ödeyemeyen nakliyecilerin geldiğini söyledi. Ayrıca bu sahteciliği kendisine ‘meslek edinen’ kişi ve kişilerin de olduğunu dile getiren Serin, “Sektörde her geçen gün sahtekarlık yapan organize suç örgütleri artıyor. Bu şebekeler treyler üreticilerinden treylerleri vadeli alıp merdiven altı firmalardan tekrar fatura ve teknik belge temin ederek “change” yapıp, yeniden piyasada satışa çıkarıyorlar.” dedi. (Change, Türkçe çeync olarak okunur, orijinal aracın şasi numarasını değiştirip, sahte fatura ve teknik belgelerle piyasaya yeni bir marka ve plakayla sürmektir.)
Sigortadan haksız yere kazanç elde ediyorlar
Kasko ve sigorta şirketlerini dolandırmak isteyen bazı kişilerin de bu kanunsuz işlerin içinde olduğunu gördüklerine ifade eden Serin, konu hakkında şunları söyledi: “Bu kişiler, kasko ve sigorta firmalarına “treylerim kayboldu” deyip kasko firmalarından haksız kazanç elde ediyorlar. Gerçekte ise kaybolmayan treylere, merdiven altı firmalardan yeniden fatura ve teknik belge teminiyle, aracın plakasını değiştirip çalıştırmaya devam ediyorlar.”
Başkan Recep Serin, merdivenaltı üreticilerin, trafikte tescil olmuş ve kendi markalarına ait plaka sayılarının binlerce adetle ifade edildiğini aslında bu firmaların üretim kapasiteleri incelendiğinde, kesinlikle bu kadar fazla treyler üretecek kapasitede olmadıklarının anlaşılacağını ifade etti.
TREDER olarak bu firmaların kimler olduğunu bildiklerini ve bu işin sürekli takipçisi olduklarının altını çizen Serin “Bu konuda basta kamu olmak üzere bütün milletimizden destek bekliyor ve konuyla ilgili şüphe duyulan durumlarda, herkesi, konuyu Derneğimize bildirmeye davet ediyoruz.” çağrısında bulundu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |