Ali Bengi, Ulaştırma Bakanlığı ile çalışmaların ve protokol imzalanması çalışmalarının son aşamaya geldiğini ifade ederek, Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetkilendirme beklediklerini açıkladı. Altyapı çalışmalarında sona geldiklerini vurgulayan Bengi, 2013 yılını beklemeden bu işe başlayacaklarını T9 Belgesi için de hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.
ADR Yönetmeliği ile ilgili süreci yakından takip eden ve sürecin sağlıklı gelişmesi için kamu nezdinde girişimlerini sürdüren TREDER, son olarak TSE yetkileri ile biraraya geldi. TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Serin başkanlığındaki heyet 6 Temmuz 2011 tarihinde, TSE Genel Müdürlüğü’nde Otomotiv Grup Başkanı Ali Bengi, Araç Tip Onay Müdürü Mustafa Uz, Araç Proje Müdürü Orhan Kulaç ve Sektörel Belgelendirme Grup Başkanı Mustafa Aydın ile görüştü.
TREDER Heyeti, yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 2013 yılı gelmeden, ADR testlerinin yapılabileceği ve şu an sektörün en öncelikli konusu olan T9 Belgesi’nin (uluslararası dolaşım) verilebileceği, bunun için tek eksiğin gerekli “atama”ların yapılması olduğunu ifade etti.
TSE çalışmalarını tamamladı
TSE Otomotiv Grup Başkanı Ali Bengi, Ulaştırma Bakanlığı ile çalışmaların ve protokol imzalanması çalışmalarının son aşamaya geldiğini ifade ederek, Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetkilendirme beklediklerini açıkladı. Altyapı çalışmalarında sona geldiklerini vurgulayan Bengi, 2013 yılını beklemeden bu işe başlayacaklarını T9 Belgesi için de hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Bengi, heyete şu bilgileri aktardı:
“ADR’li tanker üreticileri bir an önce, ADR konusunda yapılan testler için gerekli birimleri kurmaları gerekiyor. Testler TSE denetiminde yapılacak. Tahribatsız muayeneleri yapamayan firmalara, TSE dışarıdan destek verecek. Bu desteğin de treyler üreticilerine bir maliyeti olacak. Bununla birlikte, firmaların birleşerek bir tahribatsız muayene test merkezi kurmasını öneriyoruz.”
Geçiş süreci şart
Dolaşımdaki tankerler için de geçiş süreci verilmesi yönünde TSE ve TREDER hem fikir olurken, TSE yetkilileri hala uyumlaştırılması gereken mevzuatlar olduğunu, Demiryolları, Denizcilik Müsteşarlığının yapması gereken işlemler olduğunu ve bunların henüz yapılmadığını, karayolu, denizyolu, havayolu mevzuatlarının tek mevzuat haline getirilmeye çalışıldığını ifade etti.
TREDER, Avrupa’daki firmaların da muayene imkanlarının çok geniş olmadığını, kalibrasyon, tankın basınç testleri ve de kaynak dikişlerinin kontrolünün yapıldığını, bunların Türkiye’de de olduğunu, olması gereken şeyin, bir an evvel TSE’nin yetkilendirilmesi olduğunu belirtti.
Tercümede zaman kaybedilmesin
TREDER, şu anda tercüme edilip yayımlanan yönetmeliğin ADR’nin 2004 versiyonu olduğunu, 2009 versiyonunun tercümesinin yıllar alacağını, ayrıca tercümede anlam kaybının yaşanabileceğini kaydetti.
TSE’nin “periyodik muayene istasyonları yatırımını biz mi yapalım, nakliye firmaları mı yapsın?” sorusuna TREDER, bu işin filolara verilemeyeceğini, tarafsız yapılması gerektiğini, dile getirdi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |