Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan dış ticaret endekslerine göre; 2007 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın Temmuz ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 12.5, ithalat miktar endeksi ise yüzde 20.5 oranında artış gösterdi. Motorlu kara taşıtları ve römorklar sektörü ihracat ve ithalat miktar endekslerinde de artış oldu. Bu artış oranı Motorlu kara taşıtları grubunun ihracat miktar endeksinde yüzde 23.2, ithalat miktar endeksinde ise yüzde 8.6 olarak belirlendi.
İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 35.4 oranında düşerken, balıkçılık sektöründe yüzde 61.4, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 28.5 ve imalat sanayi sektöründe ise yüzde 13.9 oranında arttı. Aynı dönemde; ithalat miktar endekslerinde de yükselme oldu. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 7.8, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 54.6 ve imalat sanayi sektöründe de yüzde 23.9 oranında artış kaydedildi.
Aynı dönemde, imalat sanayi sektörü içerisinde yer alan ana metal sanayi alt sektörü ihracat miktar endeksi yüzde 6.9, ithalat miktar endeksi ise yüzde 82.3 oranında yükseldi. Aynı sektörün ihracat birim değer endeksi yüzde 17.7 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 12.4 oranında arttı.
Birim değer endeksleri arttı
Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 12.2, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 8 oranında arttı.
İlgili dönemde ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı ayına göre, balıkçılık sektöründe yüzde 5.7 düşüş, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 28.5, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 21.9, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 11.6 oranında artış kaydetti.
İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 11.3, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2.6 ve imalat sanayi sektöründe yüzde 8.7 oranında arttı.
2007 Temmuz ayında 2006 yılı Temmuz ayına göre ihracat birim değer endeksleri, lokomotif sektörler olarak adlandırabileceğimiz tekstil ürünlerinde de yüzde 10.6’lık bir oranla artış gösterdi. Bu artış oranı giyim eşyasında ise yüzde 13.8 oldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |