Millî Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Goodyear Lastikleri, arasında imzalanan işbirliği protokolüyle “Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında hayata geçirilen Trafikte Gençlik Hareketi’nin beşinci yılı, 29 Kasım-1 Aralık 2016’da İstanbul’da düzenlenen eğitim semineriyle başladı. 2012’de başlayan Trafikte Gençlik Hareketi’nin amacı, dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan trafik güvenliği konusunda farkındalığı geliştirmekolarak öne çıkıyor. Projenin hedef kitlesi, belirlenen okulların trafik ve ilk yardım dersi öğretmenleri, 12’nci sınıf öğrencileri, trafik güvenliği ve ilk yardım kulübü öğrencileri, veliler ve okul servis şoförleri olarak belirlendi.
Projenin, 2015-2016 eğitim öğretim yılı uygulamalarında, trafik ve ilk yardım öğretmenleri vasıtasıyla 10 bin öğrenciye doğrudan trafik güvenliği eğitimi verildi. Eğitim ve iletişim materyalleriyle de 20 bin veli ve 500 okul servis şoförüne ulaşıldı. Bu döneme ilişkin ölçme değerlendirme çalışmaları, bilgi düzeyinde öğretmenlerde 17 puan, velilerde 19 puan, servis şoförlerinde 19 puan, öğrencilerde 20 puan iyileşme kaydedildiğini ortaya koymuştur.
2016-2017 eğitim öğretim yılı uygulamaları, öğretmenlere yönelik eğitim semineriyle başladı. 29 Kasım-1 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek seminerde, öğretmenler projenin uygulama süreci hakkında bilgilendirilirken, trafik güvenliği konusunda da uygulamalı eğitimler alacaklar.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü AR-GE ve Projeler Daire Başkanı İsmail YILDIZ, seminerin açılış konuşmasında Millî Eğitim Bakanlığının sosyal sorumluluk projelerine büyük destek verdiğini belirterek, insan yetiştirme konusunda öğretmenlere düşen göreve dikkat çekti ve trafik güvenliği konusunda gerçekleştirilen eğitimin önemini vurguladı.
Proje ortaklarından Tüvtürk’ün kurumsal iletişim yetkilisi Tuğçe EROĞLU konuşmasında, Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında hayata geçirilen Trafikte Gençlik Hareketi projesine verdikleri destekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Goodyear Şirketi adına konuşan Kurumsal İletişim Müdürü Lerzan MORAL ise Goodyear için en önemli konulardan birinin yol güvenliği olduğunu ve bu konuda topluma katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 2012’den bu yana Trafikte Gençlik Hareketi projesine destek verdiklerini belirten Moral, projenin bugüne kadar ulaştığı sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Trafikte Gençlik Hareketi’nin her geçen yıl daha fazla gence ve onların vasıtasıyla yaşadıkları çevrelere artan bir fayda ile ulaşmasını arzu ettiklerini belirtti.
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Antalya, Ardahan, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak illerinden 52 öğretmenin katıldığı eğitim seminerinin ardından, öğretmenler okullarındaki velilere ve servis şoförlerine ulaşacak, öğrencilere yönelik eğitimleri uygulayacaklar. Bu şekilde toplam 10 bin öğrenciye, 20 bin veliye, 500 servis şoförüne ulaşılması hedefleniyor.
Öğrencilere, trafikte tehlike yaratmamak, tehlikelerden korunmak, sürücü, yaya ve yolcu olarak trafik kurallarına uymak ve duyarlı olmak, sorumlu davranmak konularında olumlu tutum kazandırmayı hedefleyen Trafikte Gençlik Hareketi, aynı zamanda ortaöğretim öğrencilerinin Trafik Güvenliği ve İlk Yardım Kulüplerinin faaliyetlerine gönüllülük esasıyla katılımlarını artırmayı amaçlıyor. 12’nci sınıf Trafik ve ilk yardım dersinin daha verimli işlenebilmesi amacıyla, bu dersin kazanımlarına uygun ve öğrencilerin ilgilerini çeken araç ve yöntemler geliştirildi. Kullanılan örnek olay incelemesi yöntemi, sınıftaki öğrencilerin sunulan olaylar üzerinden yoğun bir zihinsel çaba göstererek tartışmalarına olanak tanımasıyla, öğrenci odaklı bir eğitim olanağı sağlamaktadır.