Türkiye Kalite Derneği (KalDer)’nin bu yılki kongresi; küresel rekabette, dünya vatandaşlığı ana teması altında yapıldı. Kongrenin açılışında ise Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri ve Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi Annan’ında katılımı ile Küresel İlkeler Sözleşmesi imzalandı. Küresel İlkeler Sözleşmesini UND adına Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin imzaladı. İmzayı UND, TOBB,TÜSİAD gibi kurumların yanı sıra lojistik şirketleri ve ülkemizin büyük şirketlerinden oluşan 35 kuruluş, daha fazla insan hakları, çevreye duyarlı,yolsuzluklara karşı daha fazla mücadele için imza attılar.
Küreselleşmenin olumsuz etkilerine karşı Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından 2000 yılında yapılan çalışma ile ; insan hakları, çevre, yolsuzluğa karşı mücadele ana başlıklarında 10 madde belirlendi. Küresel İlkeler Sözleşmesi, üzerine kurulu olduğu prensiplerin gerçekleştirilmesi için şirketlerin, çalışma ve sivil toplum örgütlerinin halka karşı sorumluluk, şeffaflık ve kendi geleceklerini sürdürülebilir hale getirebilmek amacıyla güven esasına göre çalışıyor.
Her zaman için küreselleşme etkilerine karşı sosyal çalışmalara verdiği destekle adını duyuran UND, özellikle bu yıl yaşanan küresel iklim değişikliğinden dolayı TEMA ile birlikte UND Ormanının oluşturulması için çalışmalara başlamıştı. İmzaladığı Küresel İlkeler Sözleşmesi ile önemli bir adım daha atan Dernek, tüm sektöre çağrı yaparak “Hiç kuşkusuz atılacak imza, ilkelere uymak insanlık adına erdemli bir hareket olacaktır.” diyor.
Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin kapsadıklarına gelince;
İnsan Hakları
1. Etki alanları içinde evrensel insan haklarının korunmasına destek veya saygı gösterilmesi.
2. Kendi kuruluşlarının insan hakları ihlaline karışmamış olmalarının sağlanması.
Çalışma
3. Örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme haklarının etkin bir şekilde tanınması.
4. Her türlü zorlayıcı ve baskı altında çalıştırmanın engellenmesi.
5. Çocuk işçiliğinin etkin bir şekilde önüne geçilmesi.
6. İşe alma ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önlenmesi.
Çevre
7. Çevre ile ilgili konularda, zarar oluşmadan önleyici yaklaşımın desteklenmesi.
8. Daha etkin bir çevre sorumluluğunun yaygınlaştırılması için girişimde bulunulması.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |