Özellikle sınırlarımıza yakın mesafede bulunan ülkelerle olan ikili münasebetlerimizden kaynaklı dış ticaret faaliyetlerimiz yıl bazında önemli ölçüde artış göstermiştir. Karadeniz’e sınırı komşularımızdan olan Ukrayna ile de son dönemlerde özellikle savunma sanayi ihracatı hamleleri neticesinde yoğun ticari çalışmalarımız kesintisiz olarak devam etmektedir.
Türkiye’den Ukrayna’ya ülkemiz genelinde üretimi yapılmakta olan başta yaş sebze ve meyve gibi gıda maddeleri olmak üzere yüzlerle ifade edilen ürünün ihracatı yapılıyorken, Ukrayna’dan Türkiye’ye başta hammaddeler ve orman ürünleri olmak üzere bir çok ürünün ithalatı gerçekleştirilmektedir. İki ülke arasında ilerlemekte olan sevkiyatlar Türk ve Ukrayna nakliye firmaları işbirliği ile sağlanmaktadır. Yapılan sevkiyatlar ülkemiz İstanbul, Sakarya ve Zonguldak limanlarından roro gemileri ile devam ettiği gibi Bulgaristan çıkışlı karayolu ile de devam etmektedir.
Genel anlamda kuru yük taşımacılığı ön planda olduğundan Ukrayna’ya sefer yapan taşıma araçları tenteli tır olarak adlandırdığımız araçlardan meydana gelmektedir. Türkiye-Ukrayna arasında yapılan tır sevkiyatları ağırlıklı olarak komple tır bazında gerçekleşmektedir. Ukrayna yük taşıma kuralları gereğince izin verilen maksimum tonaj limiti olan 22 ton ağırlığı geçmeyecek şekilde ilerleyen komple tır taşımacılık işlemleri tenteli tır dışında gabari dışı ağır nakliyat yük grupları taşıyan lowbed dorseler ile yaş sebze ve meyveler ile kimyevi maddeler gibi ısı ayarlı taşınması gereken frigo dorseli tırlar ile de çeşitlenmektedir.
Komple tır lojistik taleplerinden sonra Ukrayna nakliye anlamında en çok talep görmekte olan parsiyel ve kargo grubu yük taşımacılığı talepleri yine Türk ve Ukrayna’lı nakliye şirketlerince gerçekleştirilmektedir. Ukrayna ihracat parsiyel grubu yük taşıma işlemleri lojistik şirketlerimizin İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarından çıkışlar yapılmak sureti ile gerçekleşiyorken Ukrayna şehirlerinde yük teslimatları o ilin gümrük noktalarına yapılmaktadır.
İki ülke arasında gerek ihracat gerekse ithalat veya transit yük taşımacılığından karayolu veya roro üzerinden fark etmeksizin ortalama 5-6 günlük süre zarfında tamamlanan nakliye ve ihracat gümrükleme çalışmalarında ülkemizde faaliyet gösteren yük taşıma yetki belgesi sahibi taşıma şirketleri önemli rol üstlenmişlerdir.
Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Lojistik firmaları
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |