Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
has, hastreyler, hasdorse, hastrailer, kamyon, kamyonet
tırsan
English
Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
11 Mayıs 2020 Pazartesi - 14:38

Üretim, Büyük Kamyonda Yüzde 24,5 Azalırken, Küçük Kamyonda Yüzde 41,9 Oranında Arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Nisan dönemine ait verileri açıkladı. Ticari araç grubunda, 2020 yılı Ocak-Nisan döneminde üretim yüzde 36 seviyesinde daraldı. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün konuyla ilgili açıklamasında, "Ara verdiğimiz dönemde, üretime yeniden dönüşün artık eskisi gibi olmayacağını göz önüne alarak sanayimizin özel koşulları ve süreçleri ışığında bir ‘Geri Dönüş Rehberi’ hazırladık." dedi.

Üretim, Büyük Kamyonda Yüzde 24,5 Azalırken, Küçük Kamyonda Yüzde 41,9 Oranında Arttı

2020 Yılı Ocak-Nisan Döneminde Ağır Ticari Araç Grubu Yüzde 21 Azaldı

Ticari araç grubunda, 2020 yılı Ocak-Nisan döneminde üretim yüzde 36 seviyesinde daralırken, ağır ticari araç grubunda yüzde 21, hafif ticari araç grubunda yüzde 37 oranında azaldı.

2019 yılı Ocak-Nisan dönemine göre ticari araç pazarı yüzde 16, hafif ticari araç pazarı yüzde 12 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 40 arttı.

Büyük Kamyon Yüzde 24,5 Azalırken, Küçük Kamyon Yüzde 41,9 Oranında Arttı

2019 yılına göre, yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar üretimi, 2020 yılı Ocak-Nisan döneminde yüzde 36 seviyesinde azalırken, ürün grubu bazında üretim: büyük kamyonda yüzde 24,5, kamyonette yüzde 37,1, minibüste yüzde 33,7, otobüste yüzde 23,6 azaldı. Küçük kamyonda yüzde 41,9 oranlarında arttı.

2020 yılı Ocak-Nisan döneminde traktör üretimi yüzde 22 oranında artarak 8 bin 450 adet oldu.

Kamyon Pazarı Yüzde 37 Oranında Arttı

2020 yılı Ocak-Nisan döneminde; bir önceki yılın aynı dönemine göre ağır ticari araç pazarı yüzde 40 artarak 5 bin 13 adet, kamyon pazarı yüzde 37 oranında artarak 4 bin 133 adet, midibüs pazarı yüzde 88 oranında artarak 523 adet ve otobüs pazarı ise yüzde 29 oranında artarak 357 adet düzeyinde gerçekleşti.

Covid-19 salgını nedeniyle ara verdiği üretimine kademeli olarak yeniden başlayan otomotiv sanayiinde Nisan ayında, toplam taşıt araçları üretimi 11 bin 164 adet seviyesinde kaldı. Bu dönemde, 9 bin 661 adet otomobil üretimi olurken, bin 503 adet ticari araç üretildi. Traktör üretimi ise 997 adet seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayında gerçekleşen taşıt araçları ihracatı ise 10 bin 613 adet oldu. Covid-19 etkisinin yarattığı daralma, ilk dört aylık verilere de yansıdı. Buna göre, Ocak-Nisan döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 azalarak 352 bin 309 adet, otomobil üretimi de yüzde 24 azalarak 244 bin 869 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 360 bin 759 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 33 azalarak, 286 bin 963 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil ihracatı yüzde 27 oranında azalarak 200 bin 935 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 43 oranında azaldı.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Ara verdiğimiz dönemde, üretime yeniden dönüşün artık eskisi gibi olmayacağını göz önüne alarak, sanayimizin özel koşulları ve süreçleri ışığında bir ‘Geri Dönüş Rehberi’ hazırladık. Bu rehberi, otomotiv sanayisinin tüm paydaşlarıyla paylaştık. Rehberde, birçok yaratıcı proje ve salgının yayılımını önleyici önemli tedbirler yer alıyor. Tabi ki, alınan önlemlerin bir sonucu olarak üretim kapasiteleri eskisi gibi seyretmeyecek. İlk etapta yavaş bir üretim modeline ve ardından kademeli olarak artan bir döneme gireceğiz. Azalan talep, ticaretin yavaşlaması ve üretim süreçlerinin ağır olması otomotiv sektörü üzerine ciddi bir maliyet bindirecektir. Bu noktada, tıpkı Avrupa’da olduğu gibi, otomotiv sektörünün birtakım düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. En azından pandemi döneminde; nakit desteği, vergilerle ilgili düzenlemeler ve otomotiv ürünlerinin pahalılaşmasına neden olan regülasyon geçişlerinin ötelenmesi oldukça kritik önem taşıyor” dedi

Pandeminin Getirdiği Ciddi Maliyetlere Karşı Destek Çağrısı

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün konuyla ilgili açıklamasında, “Ara verdiğimiz dönemde, üretime yeniden dönüşün artık eskisi gibi olmayacağını göz önüne alarak, sanayimizin özel koşulları ve süreçleri ışığında bir ‘Geri Dönüş Rehberi’ hazırladık. Bu rehberi, otomotiv sanayisinin tüm paydaşlarıyla paylaştık. Rehberde, birçok yaratıcı proje ve salgının yayılımını önleyici önemli tedbirler yer alıyor. Tabi ki, alınan önlemlerin bir sonucu olarak üretim kapasiteleri eskisi gibi seyretmeyecek. İlk etapta yavaş bir üretim modeline ve ardından kademeli olarak artan bir döneme gireceğiz. Azalan talep, ticaretin yavaşlaması ve üretim süreçlerinin ağır olması otomotiv sektörü üzerine ciddi bir maliyet bindirecektir. Bu noktada, tıpkı Avrupa’da olduğu gibi, otomotiv sektörünün birtakım düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. En azından pandemi döneminde; nakit desteği, vergilerle ilgili düzenlemeler ve otomotiv ürünlerinin pahalılaşmasına neden olan regülasyon geçişlerinin ötelenmesi oldukça kritik önem taşıyor” dedi.

 

“Beklentinin Aksine İyi Bir Nisan Geçirdik”

Yaptığı açıklamada, Nisan ayına ait açıklanan iç pazar verilerine de değinen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Pazar verilerine baktığımızda, Nisan ayının Covid-19 etkisiyle 27 bin adet seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Bu aslında beklentimizin oldukça üzerinde bir rakamdır. Avrupa’yla karşılaştırıldığında ise çok iyi bir rakam. Çünkü, İtalya ve İspanya’da yüzde 97 seviyesinde düşen pazar, bize aynı şekilde yansımadı. En kötü ayı Nisan ve Mayıs olarak tarif etmiştik. Nisan ayı bu şekilde gelince, Mayıs’ın bir miktar daha iyi olacağını artık ön görebiliyoruz. Bunun birkaç önemli nedeni var. İlki, Türkiye’de her şeyin kapandığı bir karantina süreci yaşanmaması. Tabi ki, kurda yaşanan hareketin alımları erkene çekmesi de önemli bir neden olarak dikkatleri çekiyor. Diğer bir neden olarak da, 1 milyonluk pazarın yarı yarıya düştüğü bir dönem geçirdikten sonra, ertelenen alımların hayata geçmesi diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 
Aliağa Belediyesi 18. Altın Örümcek Web Ödülleri'nde Finale Kaldı
 
Toyota’nın En Büyük Hibrit SUV’u İlk Kez Avrupa Pazarında Satışa Sunulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamyon Pazarı Yüzde 56 Oranında Arttı
2020 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, küçük kamyon ...
Kamyon Pazarı Yüzde 62 Azaldı
2019 yılı Ocak-Mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre küçük kamyon ...
Ağır Vasıta Üretiminde Düşüş
Bir önceki yılın Ocak ayına göre küçük kamyon üretimi yüzde 100, büyük ...
 
Ağır Ticaride Üretim Yüzde 10 Seviyesinde Arttı
2018 yılı Ocak-Kasım Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Raporu yayınlandı. ...
Ağır Ticari Araç Pazarında Daralma Gerçekleşti
2018 yılı Ocak-Eylül döneminde toplam pazar geçen yılın aynı dönemine ...
Toplam Üretim Bir Önceki Yıla Göre %5 Azaldı
Ticari araç grubunda, 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde üretim yüzde 3 ...
 
Avrupa Otomobil Pazarı 2018 Ocak-Haziran Döneminde %2,8 Arttı
AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2018 Ocak-Haziran ...
Ağır Ticari Araç Pazarı Yüzde 6 Düştü
Ticari araç grubunda, 2017 yılı Ocak-Eylül döneminde üretim yüzde 2 ve ...
Otobüs Pazarı Yüzde 34 Daraldı
OSD verilerine göre ticari araç grubunda, 2017 yılı Ocak-Ekim döneminde ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Bunu Yazmayacaktım!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
scania
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
dikkatKamyontreylerkamyonum haberler fahrerkamyoncutrucktürkiye