Taşımacılık sektörünün en önemli rekabet unsuru olan uygun fiyat ve hızlı teslimat nedeniyle yapılan hız ve buna benzer hata riskini artıran sorunlara yönelik verilen eğitime vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.Eğitim kapsamında katılımcılarla Araç Sahiplerinin ve Firmaların Sorumlulukları ve Sürücülerin Çalışma ve Dinlenme Süreleri paylaşıldı.
Araç Sahiplerinin ve Firmaların Sorumlulukları:
Firma için firma kartı, sürücüler için sürücü kartı mutlaka alınmalıdır.
Firma kartları kullanılarak her 90 günde bir takograf cihazındaki veriler her 28 günde bir günde bir sürücülerin kartlarındaki veriler mutlaka indirilmeli ve bir yıl süreyle saklanmalıdır (Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 5 yıl).
Sürüş ve dinlenme süreleri ile ilgili sürücüler mutlaka bilgilendirilmeli ve eğitilmelidirler.
Nakliye operasyonlarının kurallara uygun olarak planlanması,
İndirilen veriler ve takograf diskleri incelenmeli, kurallara uygun olup olmadıkları kontrol edilmeli, kuralların ihlal edilmesini önleyici tedbirler alınmalıdır.
Denetim makamları tarafından veriler talep edildiğinde (son 1 yıl) eksiksiz ve istenildiği formatta verilmelidir.
Takograf cihazlarının tamir ve periyodik (kalibrasyon ayarları) muayeneleri zamanında yaptırılmalıdır.
Sürücülerin Çalışma ve Dinlenme Süreleri / AETR Sözleşmesine Göre:
Sürüş Molası : 4,5 Saat sürüşten sonra en az 45 dakika sürüş molası zorunludur. Sürüş molası 2 bölüm halinde kullanılabilir (1 x 15 dk. ve 1 x 30 dk.olarak).
Günlük Araç Kullanma Süresi : Günde en fazla 9 saat araç kullanılabilir. Bu süre bir hafta içinde 2 defa 10 saate çıkabilir.
Günlük Dinlenme : Dinlenme, mola kavramından tamamen bağımsız, günün sonunda en az 11 saat olarak uygulanır.
2 haftalık zaman zarfında 3 defa günlük dinlenme süresi 9 saat olarak uygulanabilir.
Günlük dinlenme süresi 2’ye bölünürse 3 + 9 = 12 saate çıkar (1 saat ilave olur).
Günlük dinlenme süreleri 24 saat içinde tamamlanmalıdır.
Çift şoför durumu söz konusu ise günlük dinlenme süresi 30 saat içinde en az 9’ar saat olarak uygulanır.
Haftalık Dinlenme : En az 45 saat olarak uygulanır. 24 saate kadar kısaltılabilir. Ancak birbirini takip eden 2 hafta içinde haftalık dinlenme süresi ilk hafta 24 saat, 2’nci hafta 45 saat olarak uygulanmalıdır (ya da ilk hafta 45 saat ise, 2’nci hafta 24 saat olmalı). Müteakip (ardı ardına 3 hafta) 3 hafta içinde eksik kalan sürenin telafisi zorunludur.
Haftalık Sürüş (kullanma) Süresi : Bir hafta (6 günde) azami 56 saat araç kullanılabilir.
2 Haftalık Sürüş (kullanma) Süresi: Azami 90 saattir. Yani ilk hafta 56 saat kullanan bir şoför 2’nci hafta 44 saat araç kullanabilir.
Eğitime; Çözüm Trans’tan İsmail Hakkı Doğan, Sağlam Nakliyat’tan Ali Sağ, İNTERCOMBİ’den Emrah Çetinkaya, POLARXP’den Nadir Güneş ve Barış Güneş, Erol Kardeşler’den Rasim Afacan GEFCO Lojistikten Berkan Emir, Sağtaş Lojistik’ten Muhammet Ali Salar, Aknur Taşımacılık’tan Emre Çakmak ve Karakuş Nakliyat’tan Engin Deniz – Osman Atmaca katılım sağladı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |