Federasyon kamyon kasalarının standart ölçülerinin ihtiyaçlarını karşılamadığını, standart ölçünün dışına çıktıklarında da muayeneden geçemediklerini söyleyen kamyoncuların derdine çözüm aramak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişim başlattı.
Türkiye Otomobilciler ve Şoförler Federasyonu kamyon kasa ölçülerinin ülke şartlarına uygun düşmediğini belirterek bu konuyla ilgili girişimde bulundu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na ilettiği talebinde kamyon kasalarının en fazla genişliğinin 2,55 metre, frigorifik araçlarda ise yalnız frigorifik yapılarında azami genişliğin 2,60 metre olarak belirlenmesini eleştirdi. Yüklerin belirlenen ölçülere sığmamasından kaynaklı sıkıntı yaşandığını belirterek kasa genişliği standartlarının dışına çıkmak zorunda kalındığını belirtti. Federasyon Başkanı Fevzi Apaydın konuya ilişkin şunları söyledi; “Uygulamada palet, paket, balya, ambalaj halindeki yükler kamyon kasalarının iç hacimlerine bu ölçüler baz alındığında yerleştirilememekte ve bilhassa mermer fabrikalarından yapılan mermer taşımalarında, yükler kasalara sığmamaktadır. Bu sebeple; 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında eşya ve yük taşımacılığı yapmakta olan kamyoncu esnafı, kamyonlarına kasa yaptırırken, yukarıda belirtilen yönetmelik düzenlemelerinden daha geniş kasa yaptırmak durumunda kalmaktadırlar. Bu durumda bulunan kamyon kasalarına ilişkin kasa projeleri, Bakanlığınızca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca onaylanmış, Trafik Tescil Kuruluşları tescillerini yapmış, defalarca muayeneleri de yapılmıştır.”
Fevzi Apaydın, belirtilen standartlarının dışına çıkılması nedeniyle araç muayene istasyonlarında sıkıntı yaşandığını ve araçların muayeneden geçemediğini belirtti. Apaydın şöyle devam etti; “Her ne kadar; Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün 06/07/2009 tarih ve 2009/KUGM-26 sayılı genelgesi ile “Kamyon kasalarının yönetmeliğe uygun hale getirilmesi için, bir sonraki muayeneye kadar bir süre tanınmışsa” da, kamyoncu esnafımızın bu konudaki sıkıntısını çözmemektedir. Çünkü aracının muayenesi yapılmayan kamyoncu esnafı hem faaliyetlerine devam edememekte, hem de kasaların normal ölçülere getirilmesi maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle zorluk yaşamaktadır.”
Bu konuya ilişkin ya 01.01.2010 tarihinden önce imal edilen kamyon kasalarının genişliğine bakılmaksızın muayeden geçirilmesini ya da standart ölçülerde değişiklik yapılmasını talep ettiklerini belirtti.