Tatile araba ile çıkmak keyiflidir. Ancak yolculuk boyunca aracınızla ilgili dikkat edilmesi gereken konuları göz ardı etmemek gerekir. Bu tip uzun mesafeli yolculuklar özellikle araç üzerinde ağır bir yük oluşturmaktadır. Araçlar, aile bireyleri ve bavullarla birlikte taşıma kapasitesine hemen ulaşır. Buna ilaveten, tatil yeri olarak seçilen yerlerdeki yolların maalesef çoğu kötü durumdadır. Bunun sonucu olarak süspansiyon yayları, amortisörler ve şasi parçaları ağır koşullara maruz kalır.
Engebeli arazilerdeki zorlu yol koşullarına eklenen sıcaklık ile beraber, frenleriniz o kadar zorlanır ki aşınma sınırına gelirler. Diğer bir deyişle, yaz mevsimi sonrası otomobilin önümüzdeki kış sezonunu geçirmesi için kesinlikle bir şasi kontrolü ihtiyacı ortaya çıkar.
Yetkili servisler araç şasilerini bu nedenle mevsimsel lastik değişiminin bir parçası olarak derhal kontrol edip; frenlerin, tekerlek süspansiyonlarının ve amortisörlerin onarım gerekliliğini tespit ederler. Ancak dört mevsim lastiklerinin artan pazar payıyla, müşterilerle bu yönde temasa geçilmesi gerekliliği artık yoktur. ADAC tarafından 2018'de yapılan bir ankette, motorlu araç sürücülerinin yüzde 25'i dört mevsim lastik kullandıklarını söylemişlerdir. Bu oran beş yıl önce sadece yüzde 15 idi.
Bu nedenle servislerin müşterileri özellikle mevsim sonlarında araç servisi ziyaretinin gerekliliği konusunda ikna etmek için yeni yollar bulması gerekmektedir. Şasinin kontrolden geçirilmesi bunun için iyi bir fikirdir, zira kış mevsiminde yollara atılan tuz ve aşınmadan ötürü şasi parçalarına gelecek en hafif hasar dahi pahalı araç onarımlarına sebebiyet verebilmektedir. Servislerin müşterilerilerine uygulayacağı yaklaşımlara aşağıdaki hasar bilgileri dahil edilebilir:
Örnek 1: Fırlayan bir taş direksiyon körüğüne zarar verdiği takdirde, direksiyon rotunun ve direksiyon dişlisinin ek yerlerine su ve tuz girebilir. Sonuç olarak, kremayer dişlisi aşınır ve oluşacak pürüzlü yüzey contaya zarar vererek direksiyon silindirine sürtünmeye başlar. Aracın yağ kaçırması ve hidrolik direksiyon sisteminde arıza meydana gelmesi kaçınılmaz olur. Aşınmış parçalar gürültüye, sertliğe ve başka sorunlara neden olabileceği için elektrikli tahrik sistemleri dahi hasardan nasibini alır.
Örnek 2: Titreşim amortisörünün ve süspansiyon yayının piston çubuğu da fırlayan taşlardan ya da küçük parçalardan zarar görebilir. Piston çubuğunun kromundaki küçük oyuklar contalara zarar verebilir ve bu da amortisörde yağ sızıntısına, böylece sönümleme etkisinin kaybolmasına neden olabilir. Süspansiyon yayının zarar görmesi durumunda, oluşacak pas lekeleri çentik etkisine neden olur ve yay uzun vadede bu noktadan kırılabilir.
Örnek 3: Frenlerle ilgili olarak, servis danışmanı sadece aşınma durumuna değil, aynı zamanda diskteki çizilme ve sıyrılmalara da dikkat etmelidir. Bunun nedeni, fren takozu ile fren takozu arasına fırlayarak sıkışan taşların da bu tertibat üzerinde çıkmamak üzere sıkışıp kalmalarıdır.
Tüm bunlar, dört mevsim lastik kullanan araç sürücülerini serviste mevsim sonu kontrole davet etmek için iyi nedenlerdir. ZF Aftermarket bunun için destek sağlamaktadır. Lemförder, Sachs ve TRW markalarıyla, ZF Aftermarket araç şasileri için eksiksiz hizmet sunan bir tedarikçidir. ZF Aftermarket markalarının geniş ürün gamları; direksiyon sistemleri, şasi ve direksiyon bileşenleri, amortisörler, disk ve kampana frenlerden, kauçuktan metale kadar tüm parçaları içerir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |