"ZENGEZUR KORİDORU’NUN BÖLGESEL KALKINMA VE EKONOMİK BÜYÜMEDE
STRATEJİK ÖNEMİ" ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Azerbaycan ile Nahçivan’ı birbirine bağlayan ve devamında Azerbaycan, Nahçivan ve Türkiye ile Avrupa’ya açılan Zengezur Koridoru ile ilgili SERKA ile Iğdır Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği çalıştay, bugün Iğdır Üniversitesi Karaağaç yerleşkesi toplantı salonunda başladı ve toplantıya katılan katılımcılar konuşma yaparak; Zengezur Koridoru'nun Avrupa ile Orta Asya bağının kurulacağı bu çalışmanın Rusya, İran, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve Türk Cumhuriyetlerine açılacak olan Tarihi İpek Yolu'nun bir devamı olacağını vurgulandı.
VALİ HÜSEYİN ENGİN SARIİBRAHİM: “TÜRK DÜNYASI İLE BAĞLARIN KOPMAMASI İÇİN DİLUCU’NU SATIN ALAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü BİR KEZ DAHA SAYGIYLA, MİNNETLE YAD EDİYORUZ.”
Iğdır Valisi H. Engin SARIİBRAHİM yaptığı konuşmada;
“Devletlerin, ülkelerinin stratejileri için bulundukları bölgesel coğrafyadan kaynaklanan konumları kendi aralarındaki ikili ilişkilere baktığımız zaman ülkelerini liderleri ile beraber geçen zaman süreçleri içinde önemli işler yaptığını görebiliyoruz. Ağrı Dağı isyanları sonunda bu bölgede İran Şahı ile yapılan diplomatik görüşmeler sonunda Mustafa Kemal'in önderliğinde Dilucu bölgesinin ülkemize katılması bence bu bölgenin tarihi stratejisi açısından Türk dünyasına bir kapının açılmasından çok önemli stratejik bir değerdir” değerlendirmesinde bulundu.
Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış YENİÇERİ ise:
“Sınır bölgelerimizin gelişiminde ve kalkınmasında Ajanslarımızı temel aktörlerden biri olarak görüyoruz” dedi. Yeniçeri, Zengezur koridorunun önemini şu sözleriyle vurguladı: “Zengezur Koridorunu, 44 günlük Karabağ Savaşından zaferle ayrılan ve kendi topraklarını geri alan kardeş Azerbaycan Cumhuriyetiyle bağlarımızın daha da güçlenmesi bakımından çok önemli görüyoruz. Bu koridorla bölgenin ulaşım bağlantılarının Nahcivan üzerinden Azerbaycanla doğrudan sağlanabilmesi, Ağrı, Aradahan, Iğdır ve Kars illerimizden oluşan bu sınır bölgemiz ve art bölgeleri için ticari, ekonomik, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi bakımından önemli bir potansiyel taşıyor. Zengezur Koridoru’nun açılması Nahçıvan Özerk Bölgesi ve Azerbaycan arasında karasal ulaşım bağlantısını sağlayarak Türkiye’den Orta Asya’ya kadar kesintisiz bir kara ulaşımına imkan verecektir. Koridorun hayata geçmesi ile Türkiye ve Azerbaycan arasındaki, toplumsal, kültürel ve siyasal ilişkilerin yanı sıra ekonomik, siyasi, enerji ve ulaşım gibi alanlardaki işbirliği de artarak çeşitlenecektir.” şeklinde konuştu.
Nahçivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus İSAYEV yaptığı konuşmada:
“Bu koridorAvrasya için en mükemmel alternatif yoldur. Bugün bütün dünya anlıyor ki alternatif yolların olması ülkeler için büyük bir önem teşkil etmektedir. Çin, İran, Avrasya için Zengezur Koridoru büyük bir kalkınmadır. Böyle büyük bir projeyi Zafer Savaşında almamız büyük bir mücadelenin eseridir. Türkiye bizim 30 yıldır işgal altında kalan topraklarımızı geri almamızda büyük mücadele gösterdi. Bu uğurda canlarını feda etmiş şehitlerimizi yad ediyoruz. Her daim hatırlayacağız. Bu 44 günlük zaferin sonunda bizim yüzyıllardır hasretinde olduğumuz Zengezur Koridorunun alınması bizim için büyük bir sevinçtir. Türk dünyasının birliğini sağlayacak Zengezur koridoru çalıştayında bu koridora emek verecek olan akademisyenlerimize şimdiden teşekkür ediyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya katılan davetliler oturumlar yaparak fikirlerini katılımcılarla paylaştılar.
Üç gün devam edecek olan çalıştayda yapılan konuşmalar kayıt altına alınarak yazıya dökülecek ve hazırlanan sonuç bildirgesiyle çalıştay tamamlanmış olacak.
kaynak: yeşil ığdır
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |