Trafik sigortasında ağustostan sonra ortalama yüzde 71 artan primler araç sahiplerini sigortadan kaçırıyor. Sigorta şirketlerinin hem zarar etmeleri hem de ticari araçlara gelen prim limiti nedeniyle hasarsız olan araçlara da yaptığı prim zamları sigortasız araç sayısını artırdı. Sektörün sorunlarını paylaşmak için düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, ağustos-ekim arasında sigortalı araç oranının yüzde 82.3'ten yüzde 80.5'e gerilediğini söyledi. Trafiğe kayıtlı araç sayısının 19.7 milyon olduğundan hareket edildiğinde bu rakam ağustostan bu yana en az 356 bin aracın sigortadan vazgeçip sigortasız olarak trafikte dolaşmayı tercin ettiğini ortaya koyuyor.
10 YILDA 7 MİLYAR ZARAR
Zorunlu trafik sigortasında 10 yıllık zararın toplam tutarının 7 milyar liraya ulaştığını anlatan Ülger artık şirketlerin zararı sermayelerinden karşılamak zorunda kaldıklarını kaydetti. Ülger, 2015 yılının ilk 9 ayı itibarıyla şirketlerin öz sermaye kârlılığının negatife dönerek eksi yüzde 1.5 olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Ülger prim artışlarının bundan sonraki yıllarda zarara uğramamak amacını güttüğünü söyledi. 2015'in ilk 9 ayında trafikte 1.7 milyar lira zarar olduğunu bunun etkisiyle toplamda sektörün 100 milyon lira zarara uğradığını dile getiren Ülger, özellikle mahkeme kararları ile geriye yürüyen bedeni (ölüm ve geriye kalanlara ödenen destekten yoksunluk tazminatı) hasarların toplam tazminatlar içindeki payının yüzde 51'e kadar yükseldiğini ifade etti.
Ramazan Ülger (ortada), sigorta şirketlerini satın alan yabancı şirketlerin mevcut riskleri de hesaba kattığını ifade ederek "Ancak eğer yerli işadamları bu riskleri görseydi bu şirketleri satın almazdı" dedi.
AVRUPA'DA EN AZ PRİMİ ÖDÜYORUZ
Trafik sigortası ortalama primi ülkemizde 105 Euro seviyesindeyken, Avrupaortalaması 230 Euro seviyesinde. Buna karşılık Avrupa'da her 100 aracın 6'sı kaza yaparken bizde her 100 aracın 9'u kaza yapıyor. Özellikle İstanbul'un hasar frekansı, Türkiye ortalama hasar frekansından 2 kat daha yüksek. Yılda 13 kez kazaya karışmış araçların olduğunu ve bunların limit nedeniyle ödemesi gereken primleri kaza yapmayanların ödediğini kaydeden Ülger, 4'ten fazla kazaya karışmış kişilerin ehliyetine el konulması gerektiğini, bu kişilerin psikolojik destek almaları gerektiğini ifade etti.
KAFAYI ÇEKİP DUVARA TOSLAYANA TAZMİNAT
Ramazan Ülger, "Kanun net olmadığı için örneğin mahkeme kararları ile kafayı çekip duvara toslayan, başkasına zarar verenler için de tazminat ödüyoruz" sözleriyle de dikkat çekti.
(Kaynak:Hürriyet)