LASDER Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ise derneğin 5 yılı için yaptığı değerlendirmede; ‘’ÖTL’nin değeri yeteri kadar bilinmiyordu. LASDER’in güven veren faaliyetleri sayesinde artık değerli bir ürün olduğu anlaşıldı. Lisanslı geri dönüşüm tesisi sayısının 4’ten 20’ye çıkması da bunun göstergesidir’’ diye konuştu.
Ömrünü tamamlamış lastikleri (ÖTL) mevzuata uygun bir şekilde toplayarak çevreye ve ekonomiye geri kazandıran Lastik Sanayicileri Derneği 5. yılını kutluyor. 11 Nisan 2007’de Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli olmak üzere 5 lastik sanayicinin bir araya gelerek kurduğu LASDER; bugün aralarında Baytur, İncitaş ve Anlaş’ın da yer aldığı 8 üyesiyle faaliyetlerini sürdürüyor. LASDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman, 5 yıllık değerlendirme kapsamında yaptığı açıklamada "5 yılda toplayıp ekonomiye kazandırdığımız yaklaşık 200 bin ton ÖTL doğal kaynakların daha verimli kullanılması, yatırım ve istihdam yaratılması anlamında Derneğimizin başarısını göstermektedir. Ortaya çıkan bu tablo; ÖTL’lerin ülkemizin geleceğindeki önemini ortaya koyuyor" dedi.
Türkiye’de atık lastiğin değerinin son 5 yılda farkedildiğini vurgulayan LASDER Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ise, ‘’LASDER’in güven veren toplama ve teslimat faaliyetleri sayesinde daha önce ülkemizde değeri yeteri kadar bilinmeyen ÖTL’nin, ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğu anlaşılmıştır’’ diye konuştu. Ünsal; bir başka sevindirici gelişmeyi ise ‘yine bu güven veren çalışmaların neticesinde lisanslı geri dönüşüm tesisi sayısının 4’ten 20’ye çıkması’ olarak duyurdu.
5 yılda 200 bin ton ÖTL toplandı
Bahadır Ünsal; LASDER’in 5 yılda toplayarak geri kazanıma gönderdiği toplam ÖTL miktarı ile ilgili şu bilgileri verdi: ‘’2012 Nisan ayı sonu itibariyle toplanan ÖTL miktarı yaklaşık 200 bin ton olacak. Bu 200 bin ton ÖTL’nin tamamı, mekanik kırma metodu ile geri kazandırılsaydı elde edilen granül, toz ve çelik atığından yaklaşık olarak 100.000.000 TL; piroliz metodu ile geri kazandırılsaydı elde edilen pirolitik, yağ, gaz, is karası ve çelik atığından yaklaşık olarak 270.000.000 TL ekonomik değer elde edilirdi.’’
‘’2012’de AB ülkelerini geçeceğiz’’
2012 hedefinin 111 bin 300 ton ÖTL toplayıp geri kazandırmak olduğunu hatırlatan Bahadır Ünsal; ‘’Bu rakam 2011 yılına göre yüzde 26 büyüme demektir. 2012 yılında toplanacak ÖTL’lerin yüzde 75’i malzeme geri kazanımına, geriye kalan bölümü ise enerji geri dönüşüm amacıyla çimento fabrikalarına alternatif yakıt olarak gönderilecektir. Gerçekleştirilen bu sonuçlar, gelişmiş ülkelerde elde edilen sonuçlara göre daha parlaktır’’ dedi. Ünsal; her fırsatta yaptığı çağrıyı yineledi: "Lastik kullanan ve yeni lastik satın alan tüm vatandaşlarımızın kullanılmış lastiklerini satın alma noktalarına bırakarak daha aydınlık ve yeşil bir Türkiye hayalimizi gerçekleştirmemize yardımcı olmalarını bekliyoruz."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |