Eskişehir'de '2012 yılı ve sonrası beklentileri' konulu toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğünü ve iyi bir hal aldığını kaydetti. Çağlayan, "2023'e giderken özel sektörü, siyasi ve ekonomik istikrarıyla bunlardan bir milimetre geri gitmeden bu yolda devam etmek mecburiyetindeyiz." dedi. Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: "Türkiye yüzde 8.5 büyüyor. İçinde bulunduğunuz coğrafyayı bir göz önüne getirin. Bu büyümeyle beraber öyle enteresan veriler ortaya çıkıyor ki kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 39.7'e düşmüş. Avrupa Birliğin Maastricht kriterleri AB'nin ekonomik anayasasıdır. Ve der ki ülkelerin kamu borçları milli gelirinin yüzde 60'ını aşmamalıdır. Biz evelallah yüzde 40'ın altındaymışız. AB Maastricht kriterleri der ki bir ülkenin bütçe açığı gayri milli safi hâsılasının yüzde 3'ünü aşmamalıdır. Biz ne yapmışız, yüzde 1.3. Bakın bugünkü şartlarda 27 AB ülkesinin 20'sinden çok daha iyi bir performansa sahibiz. Şu anda Türkiye gerek kamu borçlarının milli gelire oranı, gerek bütçe açıklarının milli gelire oranından 20 Avrupa ülkesinden çok daha iyi durumda. Bakın 27 AB ülkesinden bahsediyorum."
"TÜRKİYE'NİN OLMASI GEREKEN EKONOMİK MODELİ BUYDU"
Ülkedeki işsizlik rakamlarına da değinen Bakan Çağlayan, "Euro bölgesindeki işsizlik rakamları yüzde 10.8 olmuş. Bizim işsizlik rakamı oranı yüzde 9.8. Bir milyon 556 bin kişiyi geçen yıl iş sahibi yapmışız. Bunlar önemli gelişmeler. Türkiye elde etmiş olduğu bu ekonomik performanslarıyla dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip oluyor. Bir taraftan eğitim alt yapısı, iletişim, ulaşım yapısı, sağlıkta önemli yatırımlar yapacaksınız. Diğer taraftan da bütçe açığınızı düzelteceksiniz, hem de devletin borçlarını azaltacaksınız. İşte Türkiye'nin olması gereken ekonomik modeli buydu. Bu durumu sürdürmeye son derece kararlıyız. Geçmişi bakın, bugünü bakın ve bir değerlendirmeden bulunun. Artık bu ülkede kimse popülizm yapmamalı. Siyasetçinin, iş adamının, bürokratın, STK'ların aldığı tecrübe çok önemli." diye konuştu.
"TÜRK MÜHENDİSİMİZ KENDİ TASARIMLARINI GERÇEKLEŞTİRİYOR"
Türkiye'nin 2023'e doğru güvenli, kararlı adımlarla hızlı bir biçimde ilerlediğinin altını çizen Bakan Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın 'Yerli otomobil istiyorum. Yapacak babayiğit yok mu ?' sözünü hatırlattı. Türkiye'de otomotiv sektörünün geliştiğini, otomobilin yüzde 85'ini yapabilecek bir güce kavuştuğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 6 milyar dolardan fazla otomobil motoru ithal ettiğine dikkat çekti. "Sebebi çok basit aslında." diyen Çağlayan, şöyle konuştu: "Çünkü Türkiye'ye otomobil lisansını verenler Türkiye ye hamallık görevi vermişler. Ben ince işi yapacağım, kaba işi sen yapacaksın. Bakın sektörün başımızın üzerinde yeri var. Ama Türkiye otomotiv sektöründe, 6 milyar dolardan fazla motor ve aktarma organı ithal ediyor. Yapamaz mı Türkiye? Uçak fabrikası ve motorlarını burada yapıyoruz. Alasını yaparız, evelallah. Niye yapamıyoruz? Lisansiyerler böyle bir görev vermişler. İşte budur, Başbakanımızın 'yerli otomobil yapalım' sözünün altındaki sebep budur. İşte bunların işaretlerini görmeye başlıyoruz. İşte Turkar, Karsan. Artık Türk mühendisimiz kendi tasarımlarını gerçekleştiriyor. İnşallah Türkiye, bu alanlarda bir yatırım cennetine dönüşür. Türk insanı, mühendisi, işçisi bunu yapabilecek akla, zekaya sahiptir. Bir Avrupalıya, alışmış olduğunun dışında bir iş söyleyin ne yapacağını şaşırır. Çünkü o belirli bir düzene alışmıştır. Bizim insanımız her türlü çalışma şartlarını alışıktır." şeklinde konuştu.
CHA
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |