Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su, araç sigortalarında suistimallerin sektöre getirdiği mali yükün ödenen toplam hasarın yüzde 7,5'i olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, ''Suistimal rakamı 2010 yıl sonunda 314 milyon lira, 2011'in 9 aylık sonuçlarına göre de 274 milyon liraya ulaştı. Bunlar tahmin edilen rakamlar. Yani suistimalin faturası yıllık 300 milyon lirayı geçiyor'' dedi.
Su, sahte hasarlı sigorta taleplerinin önüne geçmek için alınan önlemlerin günden güne arttığına işaret etti.
Birlik olarak konuya gereken önemi verdiklerini söyleyen Su, suistimalin ''haksız kazanç elde etmek amacıyla, sigorta şirketinin kararını değiştirecek önemli bir gerçeğin gizlenmesi ya da gerçek dışı bir beyan yoluyla sigortacının, sigortalı tarafından bilerek, kasıtlı olarak aldatılması'' olduğunu ifade etti.
Su, sigorta suistimali vakalarına 2 ayrı süreçte karşılaşıldığını belirterek, ilk olarak poliçe düzenlendiği aşamada sigorta şirketinin normal koşullarda yapmayacağı sözleşmeyi yapmasını sağlamak amacıyla, sigorta şirketine bilerek yanlış bilgi vermek veya önemli bir hususu gizleme şeklinde, ikinci olarak ise sigorta süresi içerisinde kasıtlı olarak bir hasar meydana getirmek ya da meydana gelen bir hasarın miktarını olduğundan fazla gösterme şeklinde suistimallerle karşılaşıldığını anlattı.
''Sigorta suistimalleri, birçok ülkede vergi kaçakçılığından sonra en yaygın ekonomik suç olarak kabul edilmektedir'' diyen Su, Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu'nun (CEA) verilerine göre sigorta şirketlerinin yaşanan suistimallerin sadece yüzde 5-10'luk kısmını saptayabildiğini ifade etti.
Su, Amerika'da sigorta suiistimalleri ile mücadele amacıyla kurulan ''Sigorta Suiistimalleri İle Mücadele Koalisyonu''nun suistimallerin sektöre yıllık maliyetinin 80 milyar dolar olduğunu açıkladığını kaydederek, İngiltere'de sigorta sahtekarlığının sektöre maliyetinin yıllık 1,9 milyar İngiliz Sterlini olduğunu ve bu durumun poliçe başına 44 Sterlin ek maliyete neden olduğunu dile getirdi.
Mustafa Su, şöyle devam etti:
''Türkiye'de sigorta suistimalleri özellikle hasar iş ve işlemlerinde ortaya çıkmaktadır. Yurt dışı uygulamalar incelenerek ülkemizde de sigorta suistimalleri ile mücadele edebilmek, sigorta suistimali şüphesi bulunan kişi ve kuruluşların teminat kapsamına alınmaması veya başka önlemler alınabilmesi amacıyla, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde güncellenen Sigorta Suiistimalleri Bilgi Sistemi'ne (SİSBİS) veri girişi başlamıştır. Araç sigortalarında suistimallerin sektöre getirdiği mali yükün ödenen toplam hasarın yüzde 7,5'i olduğu tahmin edilmektedir. Suistimal rakamı 2010 yıl sonunda 314 milyon lira, 2011'in 9 aylık sonuçlarına göre de 274 milyon liraya ulaştı. Bunlar tahmin edilen rakamlar. Yani suistimalin faturası yıllık 300 milyon lirayı geçiyor. SİSBİS bünyesinde henüz ayrıntılı analiz yapabilecek kadar veri oluşmamıştır ancak şu an elimizde bulunan verilerden bu sonuçlara ulaşıyoruz.''
Su, suistimallerden sigorta şirketlerinin ve sigortalıların zarar gördüğünü, burada devletin bir ödemesinin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.
AA