Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
English
Volvo FH Aero The Most Ambitious On The Roads

Volvo FH Aero The Most Ambitious On The Roads

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
4 Ocak 2012 Çarşamba - 09:54

ADR’ye geçiş için hazırlıklar tamam, TÜV SÜD hazır

2010 yılı Mart ayında 46’ncı ülke olarak taraf olduğumuz ADR (Tehlikeli Madde Taşımacılığı) Yönetmeliği’ne 2013’ün Ocak ayında kademeli olarak geçilecek. 140 yılı aşkın süredir kalite kontrol ve denetleme hizmetleri veren TÜV SÜD, ADR’ye geçiş ile ilgili tüm hazırlıklarını tamamladı.

ADR’ye geçiş için hazırlıklar tamam, TÜV SÜD hazır

ADR’ye geçişte sertifikasyon, eğitim, kontrol dahil tüm süreçlere talip olan TÜV SÜD’ün İstanbul Tuzla’daki partner tesisinde görüştüğümüz TÜV-SÜD PED/TPED Bölüm Müdürü Murat Sünbül, ADR kapsamında gerekli tüm alt yapı çalışmaların tamamlandığını belirtti.

“Bizim verdiğimiz ADR sertifikasını uluslar arası gecerli ve kabul görüyor”

ADR yönetmeliğinin imalatçıların ürettikleri bir tankeri kendi başına muayene edip bunu sertifikalandırabilme müsaadesi vermediğini ifade eden Sunbul, ADR yönetmeliğinin testlerin ve imalatın gözetim altında yapılması gerektiğini, bu testlerin sonucunda da tankere ait ADR sertifikası verildiğini belirtti. Şu an Türkiye’de bir geçiş süresi yaşandığını bu sebepten bazı konuların tam olarak uygulanmadığını, geciş süreçi yaşandığını kafalardaki soru işaretlerinin 2012 yılı içinde çözülmesini, sürekli ertelenen sürecin artık daha fazla ertelenmemesi gerektiğini söyledi. 

“Almanya, sertifikaların yetkili bir kurumdan alınmasını şart koşuyor”

ADR yönetmeliğinde 9 farklı sınıflandırma olduğunu, henüz yönetmeliğin uygulamasına geçilmediği için 3 ve 6 yıllık periyodik ve ara muayenesi gelen araçların denetimlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Sünbül, “TÜV-SÜD olarak, Türkiye’de Tırsan-Kassbohrer, Serin Makina, Koluman gibi firmaların sertifikasyon işlemlerini yürüttüklerini, ADR yönetmeliğini ilk olarak hayata geçiren ülkelerden Almanya’nın bu konuda daha katı lokal kuralları olduğunu sertifikanın TÜV veya lokal benzeri yetkili kurum tarafından onaylı olmaması halinde çalışmasına izin vermediğini, sadece taraf ülke olmasından kaynaklı olarak transit geçişlere izin verdiğini belirtti.

Süreç nasıl işleyecek?

Türkiye’de 01.01.2013 tarihiyle kademeli olarak yürürlüğe girecek ADR yönetmeliği ile birlikte gelen zorunluluklar ise;

- Eğitim zorunluluğu (tehlikeli malların taşınmasında yer alan sürücü, güvenlik danışmanlarının eğitimi, vb.), ambalaj uygunluğu, araç ve tankların ADR’ye uygunluğu, periyodik muayeneler ve sınır kapılarından geçen araçların ADR’ye uygunluğunun kontrolü olacak.

TÜV SÜD’ün ADR’ li Tankerlerdeki periyodik ve ara muayene kapsamındaki işleyiş ise; Muayeneye giren her tanker önce “gas free” (gazdan arındırılma) işlemine tabii tutulacak. Yapılan inceleme ve muayeneden sonra tankerin fonksiyonu ve sızdırmazlığı ADR’ye göre test edilerek raporlanacak. Testi tamamlayan ve raporu alan tankerlerin plakasına test tarihi ile TÜV SÜD mühürü vurulduktan sonra “ADR muayene sertifikası” kullanıcıya teslim edilerek, 3 yıllık bir süreçte ADR’ye uygun olarak hizmet edebilecek. ADR ‘ye göre zorunlu 3 ve 6 yıllık ara muayenelerini tamamlamamış araçlar ADR’li kabul edilmeyecek.

“Geçiş süreci, hayati tehlikeler yaşanmadan hızlanmalı”

Türkiye’de yaklaşık 100 bin civarında akaryakıt tankeri bulunduğunu ve bunların 80 bininin ADR konvansiyonuna ve diğer yönetmeliklere uygun olmadan imalatı yapıldığını dikkat çeken Sünbül, tıpkı Almanya’da olduğu gibi Türkiye’de de bu tankerlerin gerekli testleri yapıldıktan sonra ancak yurtiçinde kullanılabileceğini dair, yetkili makamlar tarafından izin verilebilir. Bu tip tankerlerde bir geçiş sürecine müsade edilebileceğini belirten Sünbül, bu tankerlerin sayıca çoğunluk olmalarından dolayı “ADR’ye geçiş sürecinde hayati tehlikeler yaşanmadan, umarım bakanlık bu konuya bir an önce el atar ve kaza riski azalır” şeklinde konuştu.

“Şu anda, rafineri altdan doluma almıyor”

ADR sertifikası gerekliliğinin kanunlara göre şimdilik herhangi bir zorunluluğu olmadığını belirten Sünbül, son sözü rafineri ve dolum tesislerindeki görevlilerin söylediğini, tutumunun ise bölgesel olarak değiştiğini belirtti. Kimi rafineriler ve dolum tesisleri işi daha sıkı tutarak, ADR belgesi olmayan araçları doluma almadığını kimilerinin ise araç ayırt etmeden dolum yaptığını söyledi. ADR’ye geçiş süreci tamamlandıktan sonra, TÜV SÜD’ün şu anki tanker muayene tesisinin yetmeyeceğini ekledi ve yurt genelinde bu kapsamda tesis ağı kurmayı hedeflediklerini fakat şimdilik kendilerine gelen talepleri karşılık verebildiklerini kayıt etti. “BP ve Karınca Lojistik’in böyle bir talebi olduğunu, yaklaşık 30 aracını burada muayene ediyoruz. Yılbaşına kadar da tamamlamış olacağız” dedi.

 
Allison tam otomatik şanzımanlı Volvo'lar, Londra’da gıda atıkları için geri dönüşüm görevini üstleniyor.
 
Takograf cihazında yapılan hile insana değer verilmediğini gösteriyor.
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Allison tam otomatik şanzımanlı Volvo'lar, Londra’da gıda atıkları için geri dönüşüm görevini üstleniyor.
Yenilikçi İngiliz atık yönetim şirketi Viridor, OEM'lere “Allison donanımlı ...
Volvo Kamyon'un yeni ekolojik ayak izi hesaplama sistemi, salınımların azalmasına katkıda bulunuyor!
Taşımacılıkta yakıt tüketildiği bir sır değil. Yakıt tüketimi ve emisyon ...
Akaryakıtta yüzde 9 indirim
Lojistik firmalarının lojistiğini yapan DKV, Türkiye'deki faaliyetini ...
 
“ Kosgeb Desteğiyle Çevreci Lojistik zamanı “
Green Lojistik Danışmanlık İzmir’de hizmetine başladı. Dünyadaki kaynakların ...
1 liraya 160 kilometre
Herhangi bir elektrik prizinde 4 saatte şarj edilebilen şehiriçi kullanımına ...
Yerli oto için aslanlar gibi girişim
MÜSİAD elektrikli otomobille ilgili çalışma yaptıklarını açıkladı. Müstakil ...
 
Dünya Yollarında Bin Km, Türkiye’de Bir Ağaç
KITA LOGISTICS, “Bin’de Bir Ağaç” isimli proje ile kat ettiği her bin ...
Arabanız kişiliğinizin aynası
Arabada beyaz renk duygusallığı, siyah ise kısmen muhalif, gizemi seven ...
BU MESLEKİ BİR HATADIR
Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Borusan Otomotiv adına ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Pazar
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
dikkat haberler Kamyonlkwtrucksrctreylerşoförkamyoncu