Kullanım alanlarından Türkiye’deki yasal mevzuatlara kadar mercek altına aldığımız cihazın tüm detaylarını Universal Araç Teknolojileri ve Danışmanlık Firması Sahibi Serkan Öztürk’ten dinliyoruz.
Alkol Kilidi cihazının merak edilen özelliklerini ve kullanım alanlarını Kamyonum’la paylaşan Serkan Öztürk, cihazın Türkiye de henüz pek bilinmemesine rağmen Avrupa ve ABD’de yoğun olarak kullanıldığını söylüyor. Avrupa ülkelerinde özellikle toplu taşıma yapan araçlarda kullanılmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Öztürk, Türkiye’de cihazın kullanımına yönelik yasal bir zorunluluğun olmadığını ifade ediyor.
Otomotiv sektöründe ticari araç üretimi yapan firmaların Ar&Ge bölümlerinde uzun yıllar elektrik donanımları kısım şefliği yaptıktan sonra; gerek ana sanayii firmalarına gerekse üst yapı firmalarına hem parça tedariği hem de danışmanlık hizmeti vermek amacıyla şirketimizi faaliyete geçirdik.
Firmanızın ana faaliyet kolları nelerden oluşmaktadır? Ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Faaliyet alanımız; tasarım çalışmaları ve parça tedariği olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Üst yapı firmalarına, özel araç üreticilerine ürettikleri araçların elektrik tesisatlarının ve kullandıkları sistemlerin OEM standartlarında olması konusunda yardımcı oluyoruz. Araçtaki tüm elektrik tesisatlarının tasarımını yaparak regülasyonlara uygun elektrikli cihazların temin edilip araçta sorunsuz çalışması için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz.
Otomotiv sektörüne yönelik ne gibi çözümlemeleriniz var? Farklılaşan yönleriniz nelerdir?
Özellikle sürüş güvenliği konusuyla ilgili ürünleri firmalara tedarik etmekteyiz. Bir süredir temin ettiğimiz Mobileye firmasının çarpışma önleyici sistemlerine ek olarak AutoWatch firmasının Alkol Kilidi cihazını da ürün gamımıza ekledik.
Tek Bir Cihazdan Kontrol
Pazara ne tür ürünler sunuyorsunuz? Ürünlerinizin genel özelliklerinden bahseder misiniz?
Mobileye çarpışma önleyici sistem ile tek bir cihazdan birçok özelliği kullanıcıya sunabiliyoruz. Şerit takibi, yaya tespiti, çarpışma ikazı, hız levhası tespiti tek bir kamera ile ekrana yansıtılarak şoförü uyarmaktadır. Diğer ürünümüz ise Türkiye için yeni diyebileceğimiz Alkol Kilidi cihazıdır.
Avrupa’da Zorunlu
Alkol Kilidi cihazına yönelik bilgi verir misiniz? Ürün Türkiye’de mi üretiliyor? Cihazın çalışma sistematiği ve işlevlerine yönelik neler söylersiniz?
Bu cihaz Türkiye’de henüz pek bilinmiyor olsa da Avrupa ve ABD’de yoğun olarak kullanılmaktadır. Avrupa ülkelerinde özellikle toplu taşıma yapan araçlarda kullanılması zorunludur. Bazı ülkelerde okul servislerinde de kullanılma zorunluluğu bulunmaktadır. Sadece Fransa’da bizim markamız 10 binden fazla araca takılmış durumdadır.
Alkol Kilidi cihazının yerli üretimi bulunmuyor. Üretici firmalara baktığımızda ortak noktalarının tıbbi laboratuvar malzemesi üreticileri olduğunu görüyoruz. Cihaz, verdiğiniz nefes örneği üzerinden çok hassas bir ölçüm yapmaktadır.
Türkiye’de alkol testi yapan bazı cihazlar kullanılıyor? Sizin ürünüz tamamen yeni mi? Türkiye’de daha önce bu tür ürünler kullanıldı mı? Detaylandırır mısınız?
Cihaz iki bölümden oluşmaktadır. Birincisi; alkol seviyesini ölçen bölümdür. Diğeri ise aracın çalışmasını bloke eden bölümdür. Bizim cihazımız daha önce Türkiye’de kullanılmadı.
Türkiye’de Alkol Kilidi cihazına yönelik ne tür talepler var? Bu cihazın teknik kullanımına yönelik yasal düzenlemeler, mevzuatlar var mı? Cihazın araca monte edilmesinde teknik aşamalar nelerdir?
Türkiye de henüz bu cihazın kullanılmasına yönelik yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır. Alkol Kilidi cihazı, araç üreticileri tarafından müşterilere opsiyon özellik olarak sunulabilir.
Cihazın Çalışma Sistematiği
Cihazı aracın marş devresi üzerine monte ediyoruz. Kontak anahtarından marş motoruna giden kablo kesilerek cihazımıza bağlanıyor. Cihaz araca entegre edildiğinde şoför kontak anahtarını çevirse bile sistem aracın çalışmasına izin vermiyor. Aracın çalışabilmesi için şoförün cihaza üflemesi gerekli. Cihaz verilen nefes örneğindeki alkol miktarını ölçüyor. Eğer ölçülen değer cihazın beynine yüklenen sınır değerin üzerindeyse anahtarı çevirdiğinizde aracınızı çalıştıramıyorsunuz. Acil bir durum olduğunda bu cihazın size çok büyük bir sorun teşkil etmemesi için “devre dışı bırakma düğmesi” de bulunmaktadır. Örneğin; alkol aldığınız bir anda eşinizin doğum sancısı başladıysa acilen hastaneye gitmeniz gerektiğinde bu düğmeyi kullanarak cihazı devre dışı bırakıp aracı çalıştırabilirsiniz; ancak cihaz devre dışı bırakıldığı saati hafızasına kayıt etmektedir. Cihaza yapılan her üfleme, işlem numarası, kandaki alkol oranı, tarih ve zaman bilgileri ile kaydedilir. Bu veriler, uçucu olmayan bellek birimlerinde saklanır ve filo yöneticisi tarafından alınabilir veya GSM “opsiyonel modül” vasıtasıyla bir kontrol merkezine anında iletilebilir.
Periyodik Denetim
Bu cihazın kullanıldığı toplu taşıma araçlarında araç içi izleme kameraları da olduğu için yanınızdaki insana üfletip aracı çalıştırmanız durumu alkol kilidi tarafından fark edilmese bile kameralar ile kayıt altına alınmaktadır. Olası bir kaza durumunda yapılan yanlış kameralardan tespit edilmektedir. Şoförün aracı çalıştırdıktan sonra alkol alma ihtimali var ise cihaz sürüş esnasında şoförden nefes örneği talep edecek şekilde ayarlanabilmektedir. Cihaz, Avrupa için CENELEC EN50436-1 standartlarına uygundur.
Alkol Kilidi hangi araçlarda kullanılmaktadır? Özellikle belirlenen bir araç segmenti ya da hedef pazarınız var mı?
Cihaz her türlü araca takılabilmektedir. Avrupa ve ABD’de genel kullanım alanı; otobüsler, okul servisleri ve araç filosu geniş olan taşımacılık firmalarıdır.
Yoğunlukla Kullanılan Ülkeler
Alkol Kilidi cihazının dünyada kullanıldığı bölgeler, ülkeler var mı?
Cihazımız; Almanya, Fransa, Hollanda, Çekya, Norveç, İspanya, İsveç, Bulgaristan, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Slovenya, İngiltere gibi ülkelerde kullanılmaktadır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|
|
|||||
|