5 Kasım 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü tarafından “Türkiye Hakkında İlerleme Raporu” yayınlandı. Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uyum durumunu ortaya koyan ve 2007 yılında gerçekleşen reform ve mevzuat uyum sürecini yorumlayan raporda, UND’nin “Kotasız Avrupa Eylem Planı” kapsamında tekrar tekrar dile getirdiği “haksız taşıma kotaları” sorunu gibi kısıtlayıcı uygulamalara ılımlı bir yaklaşımın yer almadığı görüldü. Raporda “Gümrük Birliği” başlığı altında “Güney Kıbrıs gemi ve uçaklarına Türk limanlarına ve hava sahasına giriş hakkı” ön şartının yinelendiği; Aralık 2006 tarihinden bu yana “askıda bulunan diğer yedi müzakere başlığının da bu şart ile ilişkilendirilmeye devam ettiği de bir başka dikkat çeken ayrıntıydı.
Ulaştırma alanında “karayolu taşımacılığındaki yetki belgesi sistemi ve bu kapsamda uygulanan kademeli filo yenileme ilkeleri” olumlu gelişmeler olarak değerlendirilirken; Ulaştırma Bakanlığımızın kurumsal kapasite oluşturma konusundaki başarılı çalışmalarına “Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü bünyesinde tehlikeli eşya taşımacılığı ile ilgili yeni bir birimin kurulduğu” örneğine yer verildi.
Raporda Türkiye’nin “Tehlikeli Eşyaların Karayoluyla Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması ADR’ye taraf olmadığı da vurgulanıyor.
Yurt içi nakliyeciler için geçerli olan mali ve mesleki yeterlilik şartlarının daha az zorlayıcı ve daha az katı olduğunu belirten İlerleme Raporu dijital takograf, hız sınırlayıcı aygıtlar ile ilgili olanlar başta olmak üzere AB’nin teknik zorunluluklarına uyum çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca yeni demiryolu yasasının kabulü ile ilgili sürecin, AB mevzuatı ile uyumlu olarak tamamlanması gerektiğini belirtiyor.
Deniz taşımacılığı alanında güvenlik konusuna dikkat çekilen raporda gemilerin yol açtığı kirlilik ve acil duruma yanıt verme kapasitesi konularında kurumsal kapasitesinin yetersizliği, kabotaj ve gemi tescili kurallarının AB ile uyumlu olmadığı, Türkiye’nin SOLAS-78, SOLAS-88 ve Mar-Pol Ek 3 ve 4’e taraf olmadığına yer verildi.
Ayrıca kombine taşımacılık ve uydu seyrüsefer alanında gelişme sağlanmadığı da belirtiliyor.
Avrupa Komisyonu ayrıca “Gerekli koşulları karşılamaları şartı ile Batı Balkanların AB Üyeliğine ilerlemesi hızlandırılabilir.” ifadesinde bulunulurken; “Gerekli hazırlık adımlarını atması halinde Hırvatistan’ın 2009’un sonuna kadar katılım müzakerelerinin son aşamasına ulaşmasının beklendiğini” de vurguladı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |