Bakan Yıldırım Projelerle İlgili Bilgi Verdi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Doğu ile Batı arasında ticaret ve ulaşım taleplerinin giderek artan bir seyir izlediğini belirterek, ''Karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve kesintisiz ulaşım ağının sağlanmasında ön koşulun, karşılaşılan engellerin aşılmasıdır'' dedi.
İpek Yolu'nun canlandırılması olarak da adlandırılan ve Asya ile Avrupa arasında çoklu formda ulaştırma hatlarının geliştirilmesi, güçlendirilmesini amacıyla faaliyet gösteren TRACECA'nın 10'uncu kuruluş yıl dönümü nedeniyle Bakü'de yapılan uluslararası toplantıda konuşan Yıldırım, tarih boyunca ticaret yolları ve ve bu yolları kontrol etmenin büyük önem taşıdığını, bunun kültür ve uygarlıkların yayılmasında önemli rol oynadığını söyledi.
Asya ve Avrupa arasındaki ilk doğrudan ulaşım güzergahı olan tarihi İpek Yolu'nun da bu çerçevede Doğu ve Batı ülkeleri arasında önemli bir köprü görevi gördüğüne işaret eden Yıldırım, ''TRACECA koridoru da Doğu ile Batı arasında çoklu formda, en kısa ve güvenilir ulaşım yolu olarak, tarihi İpek Yolu'nun önemli bir parçası olarak, Avrupa ve Asya arasında ticaret ve ulaşımı sağlayacaktır'' dedi.
Altyapının etkin kullanılmamasının önemini vurgulayan Yıldırım, TRACECA'nın da bugün var olan bir güzergah olmasına rağmen beklendiği kadar etkin kullanılamadığını, bunun sebepleri arasında bazı idari sorunlar ile altyapı sistemindeki eksiklikler bulunduğunu söyledi.
Yıldırım, TRACECA olarak karşılaşılan sorunların giderilmesi ve görülen eksiklerin tamamlanmasının öncelikli olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.
Yapılan çalışmaların TRACECA için de önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, bunların arasında Marmaray, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu, Ankara merkezli hızlı trenler gibi projelerin ön sırada yer aldığını anlatarak, söz konusu projeler hakkında sinevizyon gösterisi eşliğinde detaylı bilgi verdi.
Bakan Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'deki ulaştırma kapasitesinin güçlendirilmesi çalışmalarının ön sırasında yer alan projelerden ilki Marmaray Projesi. Dünyadaki en büyük ulaştırma projeleri arasında yer alan Marmaray, Avrupa ile Asya arasında kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak. İnşaat çalışmaları hızla sürerken, hattın 2012 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Ankara merkezli hızlı tren projeleri de TRACECA koridorundaki ulaşım kolaylığı sağlamasının yanı sıra ve Güneydoğu Avrupa demiryolu hattını destekleyen bir yapı olacak. Bu çerçevede Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin Ankara-Eskişehir hattını içeren ilk bölümde deneme çalışmaları tamamlanmış durumda.
Ankara-Konya hattında da yapılacak olan hızlı tren hattı uygulamasının, ayrıca Ankara-Sivas, Ankara-İzmir ve İstanbul-Kapıkule hatlarında da gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Bölünmüş (duble) yol çalışmalarında ise, bugüne kadar 15 bin 328 kilometrelik bölüm tamamlanırken, 2011 yılına kadar bu yolların 22 bin 500 kilometreye ulaştırılası amaçlanıyor.
Karayolu ulaşımında İstanbul'da ikinci bir tüp geçit yapılmasıyla ilgili ön çalışmalar devam ederken, ulaşım altyapısının etkili ve verimli kullanılmasında yararlanılacak 12 yerde lojistik merkez kurulması yönündeki çalışmalar da sürüyor.
Yıldırım, bu nedenle TRACECA'da eksik bağlantıların bir an önce tamamlanması, Hazar ve Karadeniz'de ulaşım altyapısının daha etkin hale getirilmesi gibi konuların öncelikli olduğunu kaydetti.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım: “Traceca İçinde Çok Taraflı İşbirliği Anlamında BTK, En Somut Projelerden Bir Tanesidir”
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'yi Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu hattı projesinin Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ortak çalışması olduğunu ifade ederek, ''TRACECA içinde çok taraflı işbirliği anlamında BTK, en somut projelerden bir tanesidir'' dedi.
Yıldırım, TRACECA içinde Türkiye ve Avrupa ülkeleri dışında Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Kazakistan, Kirgizistan, Moldova, Romanya, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna'nın yer aldığını anımsattı.
Tutarsız politika izleyen Türkmenistan'ın durumuna da açıklık getiren Yıldırım, bu ülkenin konuya ilişkin çok taraflı anlaşmayı imzalamadığını, ancak gözlemci olarak katıldığını kaydetti.
Yıldırım, Bakü'deki toplantının amacını da, ''TRACECA'nın geçen 10 yıllık faaliyetinin değerlendirilmesi ve gelecek 5 yıl içinde yapılması gereken öncelikli çalışmaların müzakere edilmesi'' olarak ifade etti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |