AA
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a, 60. Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Kongresinde "Ulaştırma Oscar'ı" olarak da bilinen "Toplu Taşıma için Politik Vizyon ve Yüksek Düzeyli Destek Ödülü" verildi.
Bakan Yıldırım, Palexpo'daki kongreye gelişinde İsviçre Ulaştırma Bakanı Doris Leuthard ile UITP Genel Sekreteri Alain Flausch tarafından törenle karşılandı.
Kongre'de yapılan konuşmaların ardından sahneye davet edilen Bakan Yıldırım'a Flausch ve UITP Başkanı Osman Thiam tarafından "Toplu Taşıma için Politik Vizyon ve Yüksek Düzeyli Destek Ödülü takdim edildi. Yıldırım, İngilizce yaptığı konuşmada, UITP'in 60. kongresine katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, verilen ödülden dolayı teşekkür etti. Ödülü aynı zamanda meslektaşları adına aldığını ifade eden Yıldırım, 10 yıldır Türkiye'nin şehirlerinde toplu taşımayı desteklemek ve geliştirmek için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Marmaray, yüksek hızlı tren ve 3. köprü çalışmalarından bahseden Yıldırım, politikacılar ve yöneticilerin ulaştırma altyapılarını araçlar için değil, halk için geliştirmeleri gerektiğini söyledi.
Törenin ardından, basın mensuplarının ödüle ilişkin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, Türkiye'nin UITP içinde çok etkin bir rolü olduğunu ifade ederek, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de İstanbul'da yapılan metro çalışmaları ve 2023'e yönelik projeler konusunda ödüle layık görüldüğünü anımsattı. Kendisinin de Türkiye'de son on yılda toplu taşımacılığın geliştirilmesine yönelik, ulusal bazda ve şehirler bazındaki projeler dolayısıyla ödüle layık görüldüğünü dile getiren Yıldırım, toplu taşıma projelerinde belediyelerin tek başlarına başarılı olamadığına dikkati çekti. Geçen yıl yaptıkları düzenleme ile merkezi hükümetin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, metro projelerini, raylı sistemlerini yapması için yasa çıkarttıklarını anımsatan Yıldırım, bu çerçevede, İstanbul'da, İzmir'de ve diğer bazı şehirlerde metro projelerine başladıklarını, bazılarında da başlayacaklarını belirtti. Yıldırım, "Özellikle 2023'e doğru giderken İstanbul'un artan trafik yükünü, sürdürülebilir bir çözüme kavuşturmak için toplu taşımaya çok önem vermemiz lazım" dedi. Günümüzde İstanbul'da 23 milyon insanın hareket ettiğini, bunu ağırlıklı olarak belediye, özel halk otobüsleri, raylı sistemler,, servis araçları, taksiler ve gemilerin karşılamaya çalıştığına işaret etti. Bir süre önce, toplu taşımayı rahatlatmak için bilet ve fiyat entegrasyonu yaptıklarını anlatan Yıldırım, akıllı sistemlerin günden güne daha fazla kullanılmaya başladığını söyledi.
"Çevreci yatırımlara önem vermemiz lazım"
Marmaray'ın önemine dikkati çeken Yıldırım, "Marmaray projesi bittiğinde toplu taşımada önemli ölçüde raylı sistemin payı olacak, kısmen bir rahatlama yaşayacağız" diye konuştu. Üçüncü köprünün temelini de 29 Mayıs'ta atacaklarını ifade eden Yıldırım, "Araçları değil insanları taşıyan sistemlere daha çok yatırım yapmak lazım. Daha çok çevreci yatırımlara önem vermemiz lazım" değerlendirmesini yaptı.
Kongrede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de toplu taşıma projelerini gerçekleştirmedeki başarısından dolayı ödül aldı. Bakan Yıldırım daha sonra İsviçreli Bakan Leuthard ile "Hareketlilik ve Şehir Ulaşımı Fuarı'nın açılışını yaptı ve fuarda Otokar ile Temsa stantlarını dolaştı.