Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
bisa
English
DENKO QUALITY IN THE INTERNATIONAL TRANSPORTATION INDUSTRY WITH 30 YEARS OF EXPERIENCE

DENKO QUALITY IN THE INTERNATIONAL TRANSPORTATION INDUSTRY WITH 30 YEARS OF EXPERIENCE

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
denko, nakliye, lojistik
26 Haziran 2024 Çarşamba - 14:50

Bir Kamyon Bir Ayda 9 Bin Km Yük Taşımazsa Zarar Ediyor

Avrupa’nın en büyük karayolu nakliyesi hacmine sahip olan Türkiye’de, yollarda 940 bin civarında 16 ton ve yukarısı tonaja sahip kamyon var. Yaş ortalaması 17’nin üzerinde. Ülkemizin kamyon filosu, Avrupa standartlarından iki kattan daha yaşlı.

Bir Kamyon Bir Ayda 9 Bin Km Yük Taşımazsa Zarar Ediyor

Türkiye’de her gün 400 bin civarında kamyon yük alıyor ve bunların 100 bini daha ziyade kısa mesafe, milk-run benzeri, belirli hatlarda taşıma yapan kamyonlar (liman-fabrika hattı gibi) oluyor.

Tırport Insights’ın verilerine göre, bir kamyon yurtiçinde bir ayda 9 bin km yük taşıması yapmazsa zarar ediyor. Artan mazot maliyetleri, ihracat taşımalarında ilk 6 ayda %35’leri bulan daralma ve kamyon tarafındaki arz fazlası, navlun bedellerini negatif etkilemeye devam ediyor. Dönüş yükü bulmanın sorun olmadığı hatlarda kamyon sahipleri boş dönmemek için sadece mazot maliyetine taşıma yapabiliyor. Dönüş yükü sorunu olan bölgelere ise, gitmek istemiyor veya astronomik navlun ödemesi talep edebiliyorlar.

 

Nakliyecinin temel problemi, parasını mümkünse teslimde peşin alabilmek

 

Sektörde yaşanan finansman sorununa işaret eden Tırport kurucu ortağı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:

“Finansman maliyetleri çok yüksek ve aynı zamanda 60 güne varan vadeler, küçük nakliye tedarikçilerini vuruyor. Aylık faktoring maliyetleri %7’leri geçmiş durumda. Bu da ancak faktoring firmaları tarafından talep edilen yüksek teminat bedelleri karşılandığı takdirde gerçekleştirilebiliyor.  Birçok büyük lojistik firması bile aylık %5,5-6’nin altında finansmana ulaşamıyor. Ulaşabilse de yüksek teminat gereksinimleri iş sermayesi konusunda firmaları kısıtlıyor, kredi limitleri dolu. Müşteri tarafında sadece 15 günlük bir ödeme gecikmesinin nakliyeciye alternatif maliyeti %3’ü geçebiliyor. Bazı nakliye sitelerinde batan küçük nakliyeciler ve zor durumda kalan bireysel kamyon sahipleri görüntüleri artmaya başladı. Bu durum sektör açısından alarm veriyor. Nakliyecinin temel problemi, parasını mümkünse teslimde peşin alabilmek. Hızlı ve sorunsuz ödeme yapanlar diğerlerine göre %10-15 seviyesinde daha uyguna kamyon tedarik edebiliyor.  Aynı zamanda, ülkemizde günlük gerçekleşen 400 bine yakın taşımanın 1/3’ü kontratlı taşımadır. Kontratlı taşımaların neredeyse %70’ten fazlası, aslında ihaleyi alan lojistik firmalarının; nakliye siteleri, ambarlar, kooperatifler ve garajlardan tek-yön yük için tedarik ettikleri spottaki bireysel kamyon sahipleri tarafından yapılıyor. Ödeme zincirindeki olası bir kopma veya gecikme, aşağıya doğru domino etkisi yaratıyor ve bu süreçten öncelikle bireysel kamyon sahipleri zarar görüyor. Çünkü, kamyon onların tek ekmek teknesi.” dedi.

 

Türkiye’deki kamyonların %85’i şahıslara ait

 

Trafikte 940 bin civarında 16 ton ve yukarısı tonaja sahip kamyon var. Fatura karşılığı ticari yük taşıması yapan toplam kamyon sayısı ise 500 bin civarında. Bu kamyonların yaklaşık 400 bini doğrudan şahısların sahip olduğu kamyonlardır. Türkiye’deki kamyonların %85’i şahıslara ait diyebiliriz. 100 bin civarında kamyon ise Türkiye’de faaliyet gösteren irili ufaklı 8 bin lojistik firmasının özmal filosunda yer alıyor. Birçok lojistik firması, günlük kontratlı taşımalarını yaparken %90’lara varan oranda spot pazardan günlük kamyon tedarik ediyorlar. Türkiye’de en büyük hacimli taşıma yapan firmalar bile özmalları yetersiz olduğundan günlük 3 bin civarında FTL taşımayı yönetebilmek için günlük 2 binin üzerinde spot pazardan kamyon tedarik ediyorlar. Türkiye’de ilçelere kadar yayılmış sayıları 300’ü geçen nakliye sitesi ve ambar denilen kamyon garajları var. Bireysel kamyon sahipleri, Anadolu’da yükü boşalttıktan sonra, nakliye sitesi ve ambarlardan gidecekleri istikamette yük bakıyorlar. Genel olarak bir kamyon ayda 8,5 sefer yapıyor ve ayda 250-300 bin TL arası fatura kesiyor. Karayolu nakliyesinde günde 100 milyon doların üzerinde navlun ödemesi yapılıyor. e-Ticaretten daha büyük bir para, nakliye sektöründe gerçekleşiyor diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

 

 
Trafiğe Kaydı Yapılan Taşıt Sayısı Aylık Bazda Yüzde 18,4 Arttı
 
Otokar, Gençlerbirliği Futbol A Takımının Yeni Sezon Forma Göğüs Sponsoru Oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CMA CGM, Çevrenin Korunmasına Yönelik Taahhüdünü Teyit Etti
Denizcilik, kara, hava ve lojistik çözümlerinde küresel bir oyuncu olan ...
Eyüp Lojistik Yeni Uygulamasıyla Hava Kargo’ya Rakip Oldu
Lojistik sektörünün lider kuruluşu Eyüp Lojistik, Avrupa ülkelerine yönelik ...
Podişor Doğal Gaz Dağıtım Projesi, Mars Hava ve Deniz Kargo’ya Emanet
Mars Logistics grup şirketlerinden olan Mars Hava ve Deniz Kargo, 2008 ...
 
Yapay Zeka Yatırımları Boltas’a Sürdürülebilirlik Ödülü Getirdi
Yarım asra yaklaşan köklü geçmişiyle lojistik çözümler üreten Boltas, ...
Enlog ile Hastrailer Arasında Büyük Anlaşma
Enlog Lojistik ve Hastrailer arasında 110 adetlik üst yapı anlaşması sağlandı.
Aynı Dili Konuşmak Taşıma Hacmini Artırdı
Rusya, Ukrayna ve CIS ülkeleri ile Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında ...
 
Globelink Ünimar’da En Yoğun İhracat Rotası ABD Oldu
Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Globelink Ünimar dış ticarette ...
Hilal Trans Almanya Hattını Geliştiriyor
Ülkemiz ile Orta Avrupa ülkeleri arasındaki kara taşımacılığının lider ...
2024’ün İlk 5 Ayında Yurtiçi Nakliye Pazarı %17 Daraldı
Avrupa’nın en büyük karayolu nakliyesi hacmine sahip Türkiye’de, her gün ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
En Önemli İnsan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
fahrerkamyonculkw haberler türkiyetrucksondakikatreylernews