Türkiye’deki ilk yerli yüzde 100 elektrikli otobüs üretimini gerçekleştiren Bozankaya, Endüstri 4.0 uygulamalarında da sektöre öncülük ediyor. TÜBİTAK’ın "Otomotiv Sektörünün İhtiyaçlarına Cevap Verecek Modüler, Esnek, Akıllı Üretim Sistemlerinin Geliştirilmesi" başlıklı çağrısı kapsamındaki Ar-Ge çalışmalarında son aşamaya gelindi.
Toplu ulaşıma elektrikli çözümler üreten Bozankaya sektöre öncülük etmeye devam ediyor. Türkiye’deki ilk yerli yüzde 100 elektrikli otobüs üretimini gerçekleştiren Bozankaya, TÜBİTAK'ın "Otomotiv Sektörünün İhtiyaçlarına Cevap Verecek Modüler, Esnek, Akıllı Üretim Sistemlerinin Geliştirilmesi" başlıklı 1511 çağrısı kapsamında yürüttüğü Endüstri 4.0 Ar-Ge çalışmalarında bitiş çizgisine yaklaştı.Bozankaya’nın sektöre öncülük ederek başlattığı Endüstri 4.0 Ar-Ge çalışmaları tamamlandığında, üretim hattındaki makinelerin birbirleriyle iletişimi (IOT) sağlanacak. Böylece üretimden doğru verilerin alınması, kullanılan ERP sistemiyle entegre edilerek her türlü aksiyonun izlenmesi, buna bağlı olarak yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilmesi ve çözüme ulaştırılması için büyük bir fırsat yakalanacak.
Günde 15 bin çeşit nihai ürün, 45 bin farklı operasyon
Günlük 15 bin çeşit nihai ürün üreten Bozankaya, ürünlerin elde edilebilmesi için günde yaklaşık 45 bin farklı operasyon uyguluyor. Manuel olarak yönetilmesi daha karmaşık olan operasyonların takibi ERP sisteminin entegre edilmesiyle daha da verimli hale gelecek. Üretim süreleri, performans verileri, makine çalışma verileri, hurda/ıskarta verileri ve üretim miktarı verileri manuel toplandığında ortaya çıkabilecek birçok hata engellenmiş olacak. Ayrıca, bakım/onarım ihtiyaçlarına ve parça değişikliğinde gereken takım/aparat değişimlerine kısa sürede müdahale edilerek, bu konulardaki giderler en aza indirilecektir.
2016 yılında Ar-Ge harcamalarına cirosunun yüzde 11’i oranında pay ayıran ve son 5 yılda Ar-Ge hacmi yaklaşık 80 milyon TL’ye ulaşan Bozankaya, fikri mülkiyet hakları kendine ait yüzde 100 elektrikli otobüsü E-Karat, yüzde 100 alçak tabanlı tramvay ve 300 yolcu kapasiteli 24,7 metrelik elektrikli aracı Trambus ile geleceğin araçlarını Ankara’daki kendi tesislerinde üretmeye devam ediyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |