Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 42 milyon Euro yatırım ile alım sözleşmesini yaptığı 30 raylı sistem aracından ilki test sürüşlerini tamamlıyor. Yüzde yüz yerli üretim olan alçak tabanlı Bozankaya tramvaylar, hizmete sunulmadan önce Kayseri raylarında yapılan sürüş testlerinde çok iyi sonuçlar elde etti.
Yeni aracın testine Belediye Başkanlığı döneminde araçların ihalesini yaparak siparişini veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Bakan Özhaseki, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile birlikte yeni aracın vatman kabinine geçerek tramvayı kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in de katılımıyla memleketi Kayseri’de bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni raylı sistem aracını da test ettikten sonra yaptığı açıklamada; “Raylı sistem ihalesine ilk çıktığımızda Bozankaya ile görüşmelerimiz doğrultusunda Türk malı olarak raylı sistem aracı yapacaklarını ilettiler. Almanya’da da fabrikalarını ziyaret ettik. Hem yerli üretimi desteklemek hem de Kayserililiğimizle uygun bütçeli bir projeyi hayata geçirmek üzere Bozankaya’nın tramvaylarını tercih ettik. Bozankaya da bizi mahcup etmedi. Yeni tramvaylarımız, Türkiye’deki araç sistemlerinin en modernlerinin başında geliyor. Bozankaya toplam 30 tramvay teslim edecek ve tüm tramvaylarımız gelince ulaşımdaki sıkıntı da bitecek” dedi.
Test sürüşlerini yerinde inceleyen ve aracı bizzat kullanarak test eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, Temmuz ayında ilk yeni tramvayları hizmete sunarak arkasından her ay birer ikişer aracı servise alacaklarını ve böylece toplu taşımanın çok daha rahat hale geleceğini belirtti.
Bozankaya’nın yerli tramvayı her yönüyle avantajlı
Bozankaya’nın yerli üretim alçak tabanlı ve 33 metre uzunluğundaki çift yönlü tramvayları, Türkiye’de kendi segmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip araçlar olma özelliğini taşıyor. Bozankaya’nın geliştirdiği tramvay, geniş ve ferah iç mekan ile oturan 66 kişi olmak üzere, toplam 392 kişilik yüksek yolcu kapasitesi sunuyor. Her iki tarafta altışar kapı ile toplam 12 kapıya sahip olan araçlarda bu kapılar sayesinde daha hızlı yolcu iniş-biniş sirkülasyonu yapılabiliyor. Bojilerde gerçek aks kullanımı ile düşük bakım maliyetleri ve bakım kolaylığı sağlanıyor. Ayrıca her motor için bir inverter kullanarak yüksek verimlilik ve süreklilik sunuluyor. Satın alma maliyetlerinin uygun olmasının yanı sıra yerli üretim ile daha düşük maliyette ve daha kısa zamanda yedek parça ve servis sunulması gibi avantajlar da sağlanıyor.