4. Sürdürülebilir Gıda Konferansı, 17 Ekim 2018 Çarşamba günü Fairmont Quasar İstanbul’da gerçekleşti. Günümüzdeki gıda ile ilgili sorunları bütünsel bir yaklaşımla ele alan Gıda Konferansı’nda bu yıl “Gıdanın Geleceğini Şekillendirmek” teması işlendi. Sürdürülebilir gıda tedariki ve tüketimi için tüketici davranışlarından şeffaf tedarik zincirine, ambalajlamadan gıda atığına, sürdürülebilir perakende zincirlerinden ekosistemin korunmasına kadar pek çok konuya değinildi.
Gıda Güvenliği İçin Plastik Palet Kullanımı Önemli
Sürdürülebilir Gıda Konferansı’nın Gümüş sponsoru olan CHEP, hammadde tedarik ve üretim sürecinde kullanılmasını tavsiye ettiği, gıda güvenliğine katkıda bulunduğu plastik paletlerini tanıttı. “Sürdürülebilir Gıdada Başarının Sırrı: Tedarik Zinciri” başlığı ile konferansta konuşmacı olarak yer alan CHEP Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Şafak Aktekin, tedarik zincirinde kullanılan ekipmanların gıda güvenliği açısından önemine, hammadde ambalaj ve içerik malzemeleri üreten firmaların ekipman seçiminde titiz davranması gerektiğine, yeniden işlenmemiş plastikten üretilen ekipman kullanımının tedarik zinciri sürecindeki avantajlara ve aksi durumda ise gıda güvenliğinde ortaya çıkabilecek risklere değindi.
CHEP, müşterilerinin gıda güvenliği yönetmeliklerine uymalarını sağlamak, üretim süreçlerini geliştirmek, mevsimsel talebi yönetmek, elleçleme verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve ürün kirliliği riskini en aza indirmek için; sahip olduğu ölçeği, dağıtım ağını, bilgi birikimini ve ekipmanlarını kullanıyor. Bu doğrultuda onlara, tedarik zincirinin ilk halkası olan hammadde tedariki ve üretim süreçleri için plastik paletlerini öneriyor.
Uluslararası Gıda Standartları’nda tedarik zinciri hizmeti
CHEP’in plastik paletleri; dönüştürülmüş plastik içermediği onaylanmış, kullanılmamış ve gıdalara uygun plastiklerden üretiliyor. Tek parça enjeksiyon kalıplama yöntemi kullanılarak üretilen plastik paletler otomasyon sistemleri ile uyum gösteriyor, sürekli yüksek performans sergiliyor, kolaylıkla yıkanabiliyor veya buharla temizlenebiliyor.
Plastik paletler ile ambalaj materyalleri ve ham maddeleri, üretim alanlarına direkt taşınabiliyor, böylece sadece zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf etmenin yanı sıra IFS (Uluslararası Gıda Standardı) ve BRC (İngiliz Perakendeciler Konsorsiyumu) gibi kurumlar tarafından yayınlanan, en son gıda güvenliği standartlarına ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan GMP (İyi Üretim Uygulamaları)’ye uygun bir tedarik zinciri süreci sunuyor.
Paylaşıma ve yeniden kullanıma dayalı sürdürülebilir iş modeli ile daha yaşanılabilir yarınlar için çalıştıklarını belirten CHEP Türkiye & Kuzey Afrika Bölge Direktörü Şafak Aktekin “Doğru ekipman kullanımı gıda güvenliğinde büyük önem taşıyor. Bütün gıda tedarik zinciri ele alındığında en önemli aşama ürünün ambalajlanmasından önceki süreçtir. Bu sürecin sadece son tüketiciye ürün üreten firmaların üretim alanları olduğunu düşünmek yanlıştır. Hammadde ve malzeme üreten firmalar ekipman seçerken titiz ve dikkatli olmalıdır. Hijyen standartlarının en üst seviyede tutulması gereken bu alanı tanımlamak için daha çok “gıda ve gıda ile temas etme ihtimali olan malzemelerin üretimi” tanımı kullanılır. Hammaddenin ahşap palet ile taşınması fiziksel ve biyolojik risk taşır. Aynı zamanda Türkiye’de en çok karşılaşılan ve gıda güvenliği açısından çok ciddi problemlere neden olabilecek uygulama ise geri dönüşümlü plastikten üretilen ekipmanlardır. Bu ekipmanların üretim sürecinde kullanılması gıda güvenliği açısından büyük riskleri beraberinde getirir.” dedi.
Aktekin “CHEP olarak gıda güvenliğini esas alarak plastik paletlerimizi yeniden işlenmemiş plastikten üretiyoruz. İş ortaklarımız ambalaj materyalleri ve ham maddeleri, plastik paletler ile üretim alanlarına direkt taşıyabiliyor. Böylece zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf ediyor, aynı zamanda gıda güvenliği standartlarına uygun olarak tedarik zincirini tamamlamış oluyor.” diye belirtti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |