Çin anakarasının Tayvan adasına önemli bir beton hammaddesi olan ve çip üretiminde de kullanılan doğal kum ihracatını askıya alması, Tayvan’da inşaat sektörünün yanında çip üretimini de olumsuz etkileyecek.
Birçok teknolojinin temelini oluşturan mikroçiplerin yüzde 63’ünü üreten Tayvan’a uygulanan bu ambargo küresel krizin derinleşmesine neden olacak.
Konuyla ilgili olarak Çin eski Ticaret Bakan Yardımcısı Wei Jianguo, bir tür doğal kum olan kuvars kumunun çip üretimi için önemli bir hammadde olduğunu ve Tayvan'ın çip üretimi için önemli bir küresel tedarikçi olduğunu dile getirirken, Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi'nin Başkan Yardımcısı olan Wei Jianguo, Çin anakarasının Tayvan'a olan doğal kum ihracatını askıya almasının Tayvan'ın çip imalat sanayii üzerinde etkisi olacağını vurguladı. Tayvan'ın yılda yaklaşık 90 milyon ton doğal kum tükettiğini söyleyen Wei bunun üçte birinin Çin anakarasından tedarik edildiğini belirtti.
Dünya çip pazarının yüzde 54’ünü elinde tutan TSMC Başkanı Mark Liu ise “Küresel tedarik zincirlerine bağlıyız. Bir işgalde fabrika üretim yapamaz hale gelir. Bu Çin’i de etkiler. Olası bir işgalde herkes kaybeder. Rusya-Ukrayna savaşından ders çıkarılmalı. Savaştan sakınmak için çalışılmalı. Dünyada ekonominin işlemesi için uğraşılmalı. Şu anda satışlarımız arasında Çin’in payı yüzde 10. Doğrudan bu tüketici pazarına gidiyor. Çin’in Tayvan’ı işgalinde dünyanın en büyük çip fabrikası çalışamaz hale gelir” diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu.
2021’in ilk çeyreğinde başlayan çip krizi, çip üreticilerinin, salgın sürecinde talebin arttığı akıllı telefon ve elektronik ürünlere öncelik vermesiyle başlamış, otomotivde başlayan ve diğer sektörlere de sıçrayan kriz birçok sektörü etkisi altına almıştı.