Lojistikte strateji ve kurumsal yapılanmanın oluşturulması ve kurumlar arası koordinasyon için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın sorumluluğunda Lojistik Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Tüm taşıma modlarını içerecek lojistik mevzuatı düzenlemeleri de bu kurul tarafından hazırlanacak.
Açıklanan eylem planı lojistik alanında etkin ve verimli planlama yapabilmek amacıyla mevzuat, şehirleşme, gümrük, altyapı, yurtiçi ve yurtdışı lojistik merkezler ve firmaların rekabet gücünün artırılması konuları üzerine yoğunlaşıyor.
Eylem planında yer alan çalışmalar arasında lojistik lojistik maliyetlerin düşürülmesi ve işlem sürelerinin kısaltılmasına yönelik çalışmalar da yer alıyor. Türkiye Lojistik Master Planı(TLMP)’nın da hazırlanacağı çalışmalarda ayrıca ‘Lojistik İstatistik Portalı ve Veri Tabanı’ kurulacak.
Tek Durakta Kontrol Projesi Tamamlanıyor
Gürcistan ile ‘Tek Durakta Kontrol ve Ortak Kapı Projesi’nin tamamlanmasına yönelik çalışmaların da yer aldığı eylem planında İslamabad–Tahran-İstanbul Koridor Projesi kapsamında TIR Sözleşmesinin uygulama sorunları çözülmesine yönelik adımlar atılacak.
Yeni Sınır Kapıları Açılıyor
Türkiye’nin kara sınırlarında yeni gümrük kapılarının açılacağına ilişkin çalışmalara da yer verilen eylem planında yeni hudut kapıları ile ticaret artırılması, alternatif ulaşım güzergahlarının çoğaltılmasıyla hudut geçişlerinde yaşanan yoğunluk ve yığılmaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Aralık 2018’e kadar açılması hedeflenen yeni gümrük kapıları ise şöyle; Irak ile Aktepe, Ovaköy, Gülyazı, Üzümlü, Derecik; Gürcistan ile Muratlı, Demir İpekyolu-Canbaz demiryolu sınır kapıları.
Halkalı Lojistik Üs Haline Geliyor
Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli ile mevcut gümrük kapıları ve gümrük idarelerinin modernize edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Dilucu, Kapıköy, Esendere, Çıldır-Aktaş, Dereköy, Karkamış, Akçakale, Yayladağı, Öncüpınar, Pazarkule, Türkgözü, Ali Rıza Efendi Gümrük Kapıları ve Halkalı Gümrük Müdürlüğü YİD modeliyle Aralık 2016’ya kadar modernize edilecek. Halkalı Gümrük Müdürlüğü bağlantı yollarının tamamlanması ile birlikte yeni tesislerinde, bütün ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin verilebileceği bir lojistik üs haline gelecek.
eTIR Projesi Başlatılıyor
eTIR Projesi ile TIR Karnesi işlemlerinin elektronikleştirilmesi, merkezileştirilmiş bir veri tabanı oluşturulması, gümrük idareleri tarafından garantinin geçerliğinin kontrolü ve yönetiminin sağlanması ile TIR Sistemi’nin potansiyel risklerinin elektronik takip ile minimize edilmesi hedefleniyor. Aralık 2015’e kadar hayata geçmesi planlanan ve hali hazırda kağıt bazlı yürütülen TIR Karnesi işlemlerinin elektronikleştirilmesini amaçlayan eTIR Projesi'ne ilişkin pilot proje, Türkiye ve İtalya Gümrük İdaresi arasında yürütülecek.
Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı Eylem Planı’na buradan ulaşabilirsiniz..