Derneğimiz trafik ve yol güvenliği alanında 7 ana başlıkta çalışan bir ihtisas ve araştırma kuruluşudur. Üyelerimizin % 95 i lisans,yüksek lisans,doktora veya profesör derecesinde eğitimli olup 12 ilde de TEMSİLCİLİĞİMİZ trafik ve yol güvenliği alanında topluma bilgi tabanlı hizmet vermektedir.GOOGLE arama motorlarında yaklaşık 350 bin haber sayımız vardır.DSÖ ve AB çalıştaylarında görev yapmaktadır.
Ancak; bugüne kadar İçişleri Bakanlığına göndermiş olduğumuz yazılarda TRAFİK KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİNDE Derneğimizden görüş sorulması talebimize bu güne kadar hiçbir cevap verilmemiştir. Derneğimiz içerisinde trafik ve yol güvenliğine eğitim ve ihtisas anlamında hakim en az 15 hukukçu ve uygulamacı bir komisyonumuz vardır.
30 yıl önce hazırlanan ve halen yürürlükte olan kanun özet olarak :
1-Toplumun potansiyel anlamında cezalandırılması ve devletinde aşırı kendisini korumak refleksi ile hazırlanmıştır. 2-Kanun da 18 tane kuruluşa yetki verilmiş ancak görevini çoğu kez yapmayan bu kuruluşlara sorumluluk verilmemiştir.3-Kanun gereğinden fazla çok başlı olup yetki ve sorumluluk kimde olduğu belirsizdir. Koordinasyonu yapacak EGM nin yaptırım gücü yoktur. 4-Kanun trafik ve yol güvenliğinde bir ihtisaslaşma yerine her gelen memur ve çok sık değişen ve konuları bilmeyen bürokratlarla uygulama yapmaktadır. 5-Kanun bu alanda ulusal anlamda hizmet veren STK nın değerlendirilmesi ve desteklenerek geliştirilmesini taşımamaktadır. 6-Kanun uygulama alanında da çok önemli yanlışları bünyesinde taşımaktadır.
Bu nedenle; İçişleri Bakanlığı kanun taslağını TBMM ne göndermeden tarafsız ve bilgili Derneğimize de göndererek görüşlerimizi almalıdır. Hükümetin STK bakışı ile bürokratların bakışı arasındaki bu fark kaldırılmalıdır. Derneğimiz bürokratların aksine daha objektif kriterlere, Türkiye’nin gelişmesine ve trafik ve yol güvenliğinin tavandan değil de tabandan geliştirilmesi yolunu açacak çok önemli katkı ve destekte verecektir.
İhsan MEMİŞ
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı