Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yılın 11 ayındaki ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4’lük düşüş yaşandı. Bölgedeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden bu yılın Ocak-Kasım döneminde 1 miyar 417 milyon 482 bin 409 Dolar tutarına ihracat yapıldı. Söz konusu illerden geçtiğimiz yılın aynı döneinde ise 1 milyar 478 milyon 904 bin 345 dolarlık ihracat yapılmıştı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölge ihracatında en fazla düşüş görülen sektörlerin yaş meyve sebze ile madencilik sektörleri olup, bu sektörlerden de yaş meyve sebze ihracatındaki düşüşün nedenlerinin sektörün en önde gelen pazarlarından Rusya Federasyonu piyasasında yaşanan sorunlar olduğunu dile getirdi. Gürdoğan, "İhracatçılarımızın bu piyasada yaşamış olduğu sıkıntılar, ihraç süreçlerindeki maliyetlerin her geçen gün artış göstermesinin ihracat üzerindeki olumsuz etkileridir. Madencilik sektöründeki azalış ise dünya piyasalarındaki durgunluğa bağlı olarak ürün fiyatlarındaki düşüşler sektör ihracatında düşüşlere sebebiyet vermiştir. Madencilik ürünlerinde bir önceki yıla oranla miktar olarak daha fazla ürün ihraç edilmesine rağmen, ihraç fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak elde edilen dövizin düşük kalması, değer bazında ihracatımızın düşük kalmasına sebebiyet vermiştir." dedi.
DKİB Başkanı Gürdoğan, özellikle Rusya Federasyonu’nda yaş meyve sebze ihracatçılarının piyasada yaşamış oldukları olumsuzlukları bir nebze olsun azaltacak Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sisteminin Tuapse Liman Gümrüğü ile Vladikavkaz Verhni Lars Gümrüğünde uygulamaya başlaması sektör ihracatına olumlu katkı yaparak ihracatı tekrar artış trendine sokacağını dile getirdi. Gürdoğan, Rusya’nın Krasnodar merkezli Güney Federal Bölgesinde çeşitli otoritelerin Türk ihracatçılara yaptığı ağır baskılar kalkmadığı sürece ihracatçının bu piyasaya güvenle bakması ve uzun vadeli yatırım yapmasının mümkün olmadığını savundu.
Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan ve her geçen gün serbest piyasa ekonomisi düzenine adapte olmaya çalışan Rusya’nın özellikle Krasnodar Bölgesi merkezli Güney Federal Bölgesinde bütün kurumlarının, piyasa uygulamalarını ve hukuki süreçlerini de serbest piyasa kuralları ve gelişmiş ülke örneklerine uyumlaştırmak zorunda olduğunu ifade eden Gürdoğan, "Bu yapılmadığı sürece ve çeşitli kesimlerden ihracatçılarımıza yapılan baskılar devam ettiği sürece bu Bölgedeki ihracatçılarımız, piyasada kalıcı yatırımlar yapmaktan kaçınacaktır. Bundan dolayı özellikle Rusya Federasyonu piyasasına en fazla yaş meyve sebze ihracatının ve lojistik operasyonların bölgemiz ihracatçıları tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle, bölgemizden Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda yaşanan düşüşün önlenmesi amacıyla gerekli temaslarda bulunulması büyük önem ihtiva etmektedir." şeklinde konuştu.