Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
English
“WE ARE THE ONLY COMPANY IN TURKEY AND THE 3RD IN THE WORLD”

“WE ARE THE ONLY COMPANY IN TURKEY AND THE 3RD IN THE WORLD”

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
20 Kasım 2013 Çarşamba - 12:40

Emniyet kemeri zorunlu olmalı

Uluslararası Yol Güvenliği projesinin Türkiye ayağını gerçekleştiren Sağlık Enstitüsü Derneği, trafik kazalarına yönelik farkındalığı artırmak istiyor. Proje sorumlusu Tanzer Gezer tarafından hazırlanan raporda, özellikle emniyet kemeri takma zorunluluğu olmadığı için hayatını kaybedenlerin ve yaralananların oranı oldukça dikkat çekici.

Emniyet kemeri zorunlu olmalı

Sağlık Enstitüsü Derneği, 17 Mayıs Trafik Mağdurları günü kapsamında farkındalığı artırmak için bir rapor yayınladı. 'Karayollarında yaşanan yaralamalı ve ölümlü çarpışmalara “kaza” demek zalimliktir' sözüyle başlanan raporda paylaşılan bilgiler dikkat çekici.

 

Türkiye'de geçen yıl toplam 1.296.634 “trafik kazası” gerçekleşirken, bunların arasında 'ölümlü yaralanmalı' çarpışma sayısı 153 bin 552. Yani tüm çarpışmaların yüzde 12'si. Ölümlü yaralanmalı çarpışmalarda, ölen sürücü sayısı 1.015 olup, bunların 842’si özel, 152’si ticari, 1’i emniyet, 6’sı diğer kamu kuruluşları, 13’ü zirai ve 1’i yabancı araç sürücüsü. Toplam yaralanan sürücü sayısı ise 90 bin 77. Yaralanan sürücülerin, 81.271’i özel, 7.409’u ticari, 416’sı emniyet, 95’i askeri, 576’sı diğer kamu kuruluşları, 220’si zirai ve 90’ı yabancı araç sürücüsü.

 

Raporda şu ifadeler kullanılıyor:

 

"Ölen sürücülerin, 26’sının emniyet kemerinin takılı olduğu, 63’ünün takılı olmadığı, 160’ının emniyet kemeri takma zorunluluğunun bulunmadığı, 766’sının ise emniyet kemeri kullanım durumunun belirsiz olduğu TUIK tarafından raporlandı. Yaralanan sürücülerin, 826’sının emniyet kemerinin takılı olduğu, 489’unun takılı olmadığı, 21.264’ünün emniyet kemeri takma zorunluluğunun bulunmadığı, 67.498’inin ise emniyet kemeri kullanım durumunun belirsiz olduğu anlaşılmıştır.Veriler böyle gelince, akıllara, trafikte emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmayan ve ölen 160 sürücü ile yaralanan 21.264 sürücünün hesabını sormak, sorumluları araştırmak geliyor."

 

Hukuksal düzenlemenin koruyucu tertibat kullanımında negatif ayrımcılık içerdiğine dikkat çekilen raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaralanmaların önlenmesi programı kapsamında ele aldığı yol güvenliği kriterlerinin, “istisnasız her sürücü ve yolcu için koruyucu tertibat kullanımı”nı gerekli görürken, Karayolları Trafik Kanununun 78'inci maddesinin  “belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur” hükmünü getirdiğine işaret edilen rapora şöyle devam ediliyor:

 

"İlgili Karayoları Trafik Yönetmeliği madde 150’de ise hangi sürücülere ve yolculara negatif imtiyazlar getirildiği listelenmektedir. Örneğin, Yönetmeliğe göre, yerleşim yeri içerisinde  taksi ile yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin emniyet kemeri takma zorunluluğu yoktur. Aynı şekilde, 1995 yılından önce imal edilmiş araçlarda arka koltuklarda seyahat eden yolcular da emniyet kemeri takmaktan muaftırlar. 

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 150. maddede değişiklik yapılması çalışmalarını 2011 yılından beri sürdürdüğü bilinmektedir. Maalesef çalışmalar hem çok yavaş ilerlemektedir hem de sivil toplum kuruluşları ve genelin taslak hazırlama sürecine katılımına kapalı sürdürülmektedir. Yasa ile yönetmelikte ilgili değişikliklerin daha fazla insanımızın mağduriyetini önlemek üzere ivedilikle gerçekleştirmesi beklentimizdir. Dünya kriterlerine uygun bir düzenlemeyi hep birlikte alkışlamak için hevesle bekliyoruz."

 
OMSAN Fas’ta şirket kurdu
 
İstanbul-Konya seferleri de başlayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
OMSAN Fas’ta şirket kurdu
Küresel bir lojistik şirket olma vizyonuyla hareket eden OMSAN; Kuzey ...
Onur Air’in müdürü değişti
Onur Air Havayolları, Sami Alan’ı görevinden alarak yerine müdür olarak ...
Pirelli 2013-2017 yatırım planlarını açıkladı
İtalyan lastik devi Pirelli, 2013- 2017 yılları arasındaki yatırım planlarını ...
 
Ford Cargo fotoğrafçıları ödüllendirdi
Ford Cargo Sanat Atölyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği “Kamyoncunun ...
Avrupa otomobil pazarı yüzde 3 daraldı
AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2013 yılı Ocak-Ekim ...
1500 yıllık tecrübe girişimcilerle buluşacak
Tüm dünyada 138 ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın ...
 
Mercedes-Benz’den Kasım kampanyaları
Mercedes-Benz Türk Kasım ayında da kampanyalarına devam ediyor…
Mercedes,Comvex’te Güç Birliğini sergiledi
Mercedes-Benz Türk, 14 - 17 Kasım 2013 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve ...
Comvex’te Karsan ailesi
Toplu taşımacılığın iddialı ismi Karsan; COMVEX Fuarı’nda Karsan markalı ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Kalkınma Yolu
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
srckamyoncutruckkamyonumdikkattreylerfahrertürkiyeKamyon