Türkiye’nin önde gelen ticari araç üreticisi ve ihracatçısı Ford Otosan, kendi bünyesinde bir Ar-Ge projesi olarak geliştirdiği Hibrid Transit Projesi ile TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen VIII. Teknoloji Ödülleri organizasyonunda “Ürün” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
2005 yılından bu yana sürdürülen çalışmalarla Ford Transit ticari araç temel alınarak fonksiyonel bir prototip olarak geliştirilen model, FOHEV 2 olarak isimlendiriliyor. Dizel / elektrik hibrid özelliğe sahip araç, tamamı Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından İki aşamada gerçekleştirildi. Araç, aynı zamanda dünyanın tek manuel şanzımanlı hibridi olma özelliğini de taşıyor.
Türkiye’nin ilk hibrid ticari aracı Ford Transit FOHEV 2, ön ve arka diferansiyele entegre elektrik motorları sayesinde frenlemelerde kinetik enerjinin geri kazanımını sağlıyor. Araç, motor kapatmaya izin veren kavrama sistemi sayesinde şehir içinde sıfır emisyon değeri verebiliyor. Ayrıca dizel motorun üzerine yerleştirilen bir jeneratör ile hem batarya sisteminin şarjı hem de diğer elektrik motorları tarafından kullanılmak üzere elektrik üretiliyor. Böylece düşük emisyon ve yakıt tüketimi değerleri elde ediliyor.
Prototip akıllı kontrol sistemi ile şehir içinde sadece elektrik modunda 100%, karma modda ise % 50’ye varan yakıt tüketimi sağlıyor.
TÜBİTAK MAM ve İTÜ işbirliğinde geliştirildi
Ford Otosan adına ödülü Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernur Mutlu ve AR-GE Koordinasyon Müdürü Dr. Murat Yıldırım birlikte aldılar. Ernur Mutlu, bu başarının ve aldıkları teknoloji ödülünün Ford Otosan mühendislik yetenekleri ve kuvvetli ürün geliştirme ekibinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Ford Otosan’ın Kuzey Amerika pazarına araç ihraç eden ilk kuruluş olduğunu da hatırlatan Mutlu, “Ford Otosan olarak, bu güçlü sanayinin lideri olmaktan gurur duyuyoruz” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Ford Otosan’ın elde ettiği bu başarı, aslında Türk Otomotiv sanayiinin geldiği aşamanın bir göstergesidir. Bu proje Türk mühendislerinin başarısı olması yanısıra, hem rekabet öncesi işbirliği hem de üniversite – sanayi işbirliğinin de zaferidir. TÜBİTAK MAM ve İTÜ ekiplerine teşekkür ediyoruz.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |