WIN (World of Industry) Fuarı’nın 2. Faz’ı 29 Mart 2012 Perşembe (bugün), Beylikdüzü Tüyap’da açıldı. Fuarda, “Endüstriyel Otomasyon”, “Elektrik - Elektronik” , “Hidrolik & Pnömatik” ve “İç Lojistik” sektörlerini buluşuyor. 2010 yılından bu yana büyüme göstererek 4 milyar dolar iş hacmini hedefleyen “OTOMASYON”, 70 ayrı sektörün çözüm ortağı “ELEKTRİK-ELEKTRONİK”, 50 Milyar dolarlık iş hacmine sahip “LOJİSTİK” ve makine sektörünün itici gücü “HİDROLİK & PNÖMATİK” sektörleri yer alıyor.
Açılış törenine, Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C.Tanıl Küçük, Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Andreas Gruchow, Akışkan Gücü Derneği (AKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Dalkıran, Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği (ETMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Şatır ve Alman Elektrik-Elektronik Teknolojileri Derneği (ZVEI) Otomasyon Bölümü Genel Müdürü Dr. Reinhard Hüppe katıldı.
Alman Ekonomi Bakanı Bode, “Türkiye ekonomisi ile Parlayan Yıldız!” Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode; “Geçtiğimiz 5 yılda gördüğümüz üzere WIN Fuarları, Avrasya bölgesinde bir vitrin görevi görmektedir. Bu sebeptendir ki, 15 ülkeden 60’ın üzerinde katılımcı firma bu fuarda yerini almaktadır. Almanya ve Türkiye arasındaki iyi politik ve ekonomik ilişkiler yıllara dayalıdır. Türkiye’nin AB’ye girme sürecinde çok hızlıca gerçekleştirdiği yapısal reformlar endüstri ve ekonomiyi büyük ölçüde olumlu etkiledi. Türkiye çok büyük bir sıçrayışla 2011’de % 10 oran ile dünyada en büyük büyüme oranını gösterdi. Krizleri geride bıraktı. 32 milyar Euro dış ticaret hacmi ile Almanya, Türkiye’nin en önemli ticari partneri olarak görülebilir.” Diyerek, Mayıs ayında Kayseri, Konya ve İstanbul’a beraberinde büyük bir ticari heyetle ziyaretlerde bulanacaklarını belirtti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C.Tanıl Küçük; “Türkiye 2010 ve 2011 yıllarında elde ettiği yüksek büyüme oranları ile küresel krizden çıkmıştır. Bu başarıda ekonominin lokomotifi olan sanayi sektöründeki üretim artışı büyük rol oynamıştır. Türkiye ekonomik gücünü geniş bir sektörel yelpazeye yayılan üretim kapasitesinden almaktadır. Çeşitli ülkelerden imalat sanayicilerini çatısı altında buluşturan WIN Fuarları Türkiye ve Avrasya bölgesindeki imalat sanayi altyapısını daha iyi tanımak için büyük bir şanstır.”diye belirtti.
Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Andreas Gruchow konuşmasında; “23 ülkeden, 1744 katılımcı firmamız var. 2. Faz’a Lojistik sektörünün de katılması ile m2 anlamında ciddi oranda büyüme kaydederek, rekor bir m2 alanı sağladık. Aralarında alanında lider markaların da bulunduğu yerli katılımcılarla beraber Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İsviçre, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Ürdün ve Yunanistan’dan toplam 1.744 firma katılıyor. Almanya, Bulgaristan, Çin, İtalya ve Tayvan ülke pavilyonları ile katılan ülkeler arasında. Giderek uluslar arası bir platform olan WIN bizi gururlandırıyor. WIN Fuarları Kuzey Avrupa ve Ortadoğu’ya da açılan bir kapı niteliğindedir.” görüşlerine yer verdi.
Alman Elektrik-Elektronik Teknolojileri Derneği (ZVEI) Otomasyon Bölümü Genel Müdürü Dr. Reinhard Hüppe ise; “Alman Elektrik-Elektronik Teknolojileri Derneği olarak bu fuar bir kilit olarak görüyoruz. Rakamlara baktığımızda 4 milyar dolarlık bir hacimden söz ediyoruz.” Diyerek, fuarın Almanya için çok önemli olduğuna değindi.
Akışkan Gücü Derneği (AKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Dalkıran; “2008 yılında 11 bin milyar USD olan, Makine ve aksamları ihracatı 8 milyon USD’ye düşmüştü. 2010 yılında tekrar 10 milyar USD’a çıkarak, . %15 artış elde etti.”diyerek büyümeye dikkat çekti. Hannover Messe Bileşim A.Ş. Genel Müdürü Alexander Kühnel, fuarın katılımcı ve ziyaretçiler açısından son derece verimli geçeceğine inandıklarını belirterek “Fuara her yıl olduğu gibi bu yıl da Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile yurt dışından önemli sayıda alım heyeti geliyor. Fuar ziyaretleri süresince katılımcı firmaların stantlarını ziyaret ederek iş görüşmeleri gerçekleştirecek olan heyetlerin geldiğin ülkeler arasında Azerbaycan, Hırvatistan, Irak, İran, Mısır, Özbekistan, Polonya, Senegal, Tunus ve Ürdün gibi ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri bulunuyor. Bu alım heyetlerinin yanı sıra İspanya ve Almanya’nın Kuzey Ren Westfalya’dan da heyetler fuarı ziyaret edecek. Türkiye’nin 29 farklı şehrinden 49 otobüs de fuara gelerek katılımcılarla bir araya gelecek. WIN 2. Fazı da 1. Fazında olduğu gibi kazandırmaya devam edecek.” dedi.