Böylece riskli görülen eşyalar laboratuvar ortamında incelenerek, denetim altına alınıyor.
Kaçakçılığın her türlüsüyle mücadele etme konusundaki çalışmalarına hız veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, fiziki araçların yanı sıra bilimsel yöntemlerden de aktif şekilde yararlanıyor.
"Petrol", "metal, gıda", "kağıt-tekstil" ve "temel kimya-polimer" alanlarında faaliyet gösteren gümrük laboratuvarlarında, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin ve İstanbul olmak üzere 5 ilde riskli görülen eşyalara ilişkin analizler eksiksiz gerçekleştiriliyor.
Bu çerçevede söz konusu laboratuvarlarda eşyaların Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu tespit etmek, vergi kayıplarını engellemek ve illegal eşya trafiğinin önüne geçmek için gereken tüm analizler uzman ekiplerce sağlanıyor.
Tüm işlemler elektronik ortamda Bakanlık tarafından gerçekleştirilen diğer işlemlerde olduğu gibi, gümrük laboratuvarlarındaki tüm işlemler de aşamalı olarak kağıt ortamından elektronik ortama taşınıyor. Bu çerçevede oluşturulan Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı (LARA) ile tescil edilen eşyaların laboratuvara sevkinden itibaren tüm işlemler elektronik ortamda takip ediliyor. Ayrıca söz konusu bilgiler gizli ve güvenli ortamlarda saklanıyor.
Gümrük laboratuvarlarında ticaretin daha güvenli yapılabilmesi adına son derece titiz çalışmalar yürütülürken, bir yandan da Avrupa Birliğinde kullanılan tekniklere ilişkin uyumlaştırma çalışmaları da yapılıyor.
Tahlillerde ulusal ve uluslararası güvenilirliği sağlamak bakımından laboratuvarların "TS EN ISO/IEC 17025" standardında akredite olması da hedeflenirken, özellikle son dönemde bu kapsamdaki çalışmalara da hız verildi.
(AA)