Hamzabeyli Sınır Kapısının modernizasyonu amacıyla Yap-İşlet-Devret modeliyle yeniden inşası ve işletmesine ilişkin Uygulama Sözleşmesi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu katılımlarıyla imzalandı.
Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 270 milyar doları aşan dış ticaret hacminin yüzde 40'ının, kara sınır kapıları aracılığıyla gerçekleştirildiğini, yine Türkiye'ye giriş ve çıkış yapan toplam yolcuların yüzde 30'dan fazlasının da kara gümrük kapılarını kullandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti;
“Türkiye, dünya ana ulaşım koridorları üzerinde bir güzergİ¢h ülke olmayı hedefliyorsak ki, hedeflemeliyiz, bu alanda sahip olduğumuz altyapının durumu son derece belirleyicidir. Bu durum, sınır kapılarımızın etkin ve verimli hale getirilmesi için yapılacak her tür iyileştirmenin, ülke ekonomisi ve tanıtımı açısından ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. İşte bu vizyon doğrultusunda, 3996 sayılı kanun çerçevesinde yap-işlet-devret modeliyle sınır kapılarının TOBB tarafından modernize edilmesine karar verilmiştir. Gümrük kapılarının modernizasyonu projelerine bugüne kadar birliğimizce gerçekleştirilen yatırım tutarı 90 milyon YTL’yi aşmıştır. Devam eden yatırımlar ile bu rakamın 300 milyon YTL’yi bulması beklenmektedir. Modernizasyon projelerinin önemli aşamalarından birisi de
bugün uygulama sözleşmesini imzalamak üzere olduğumuz Avrupa’ya açılan bir diğer kapımız olan Hamzabeyli gümrük kapısıdır. Dereköy, Nusaybin ve Akçakale gümrük kapılarına ilişkin çalışmalar gümrük müsteşarlığımızla işbirliği içinde devam ettirilmektedir.”
Bakan Hayati Yazıcı ise kalkınma hamlesinde tüm kurumların beraberliğinin önemini vurgularken, ''Bu güzel ülkemiz için iş yapan, koşan insanlarımızın yanında olmalıyız'' dedi.
Yazıcı, yeni projelendirmeye göre, her iki gümrük kapısının özellikle TIR trafiği yönünden birbirini takviye eder nitelikte olacağını, yurt dışına çıkış yapan araçlara akaryakıt temini amacıyla bir akaryakıt satış istasyonu kurulacağını, peronların kapasitesinin artırılacağını, yolcu ihtiyacını karşılamaya yönelik tesisler yapılacağını, yasa dışı eşya trafiğini kontrol ve önlemeye yönelik olarak x-ray cihazı ile güvenlik kamera sistemleri kurulacağını ifade etti.
Projenin toplam maliyetinin yaklaşık 10 milyon 740 bin YTL olacağını anlatan Yazıcı, projenin işletme süresinin de 7 yıl olarak belirlendiğini kaydetti.
Yazıcı, ''Ülkemize yeni ufuklar açacak, ekonomiyi canlı tutacak, bölge halkına yeni istihdam imkanları sağlayacak ve kaliteli hizmet sunumunun gerçekleştirilmesine neden olacak bu projenin hayırlı olmasını diliyorum'' diyerek sonlandırdı.
Arif Parmaksız, modernizasyon çalışmaları kapsamında bugüne kadar Habur ve Cilvegözü sınır kapılarının öngörülenden daha kısa bir sürede tamamlanarak hizmete konulduğunu bildirdi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |