10 Ekim 2011 tarihinde başlatılan yeni uygulama ile ihraç yüklü taşıtların fiilen gümrük sahasına işlem sıra evrakı alarak girmesine karar verildi. Bu tarihten önce beyanname açılmaları ve taşıt yüklemeleri aynı anda sürdürülürken, yapılan düzenleme ile gümrük idaresi beyanname onay sürecini taşıt gelmeden geçmemeye başladı. İhracat işlemlerindeki bürokratik formalitelerin kolaylaşmamasından kaynaklanan bu durum sebebiyle Erenköy ve Halkalı Gümrük Müdürlüklerinde kilometrelerce uzunlukta tır kuyruklarına yol açmaktadır.
Yaşanan sıkıntılar ve sorunun çok ciddi boyutlara ulaşması sonucunda sektör temsilcileri Gümrük Müsteşarı Sayın Ziya Altunyaldız’ın başkanlığında Erenköy Gümrük Müdürlüğü’nde bir araya geldii. TİM ve UND’nin yanı sıra İGMD, UTİKAD gibi kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda bu uygulamanın sektöre taşımacılık sektörüne getirdiği zararlar İstanbul Gümrükleri Başmüdürü Sayın Tevfik Usta ile de paylaşıldı.
Yaşanan sıkıntılara ve yeni uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulunan UND Başkanı Engin Özmen; “Gümrüklerde oluşan bu bekleme süreleri hem taşımacıların maliyetlerini arttırıyor hem de malların zamanında yerlerine ulaşmasını engellyip ticareti yavaşlatıyor.” dedi. Özmen ayrıca; “Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 1.2 milyar dolar dış ticaret hedefine ulaşmak için her sektör üzerine düşeni yapmak için adımlar atıyor. Burada hem özel sektöre hem de devlete çok büyük görevler düşüyor. Uyum süreçlerinin olabilecek en hızlı şekilde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Son dönemde yaşanan olaylar gösteriyor ki, İstanbul’da bulunan her iki Gümrük Müdürlüğü de istiap haddini doldurmuştur. Bu durum ise gümrüklerde uzun bekleme sürelerine, kuyrukların uzamasına yol açarak biz taşımacıları bir taraftan büyük mali külfetler altına sokarken, diğer taraftan rekabet içerisinde olduğumuz diğer Avrupa ülkelerinden bir adım geriye düşürüyor.” Ayrıca, elimizde olmadan İstanbul halkının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler duruma düşüyoruz. Uzun kuyruklar trafikte de sorunlara yol açıyor.