İKV’nin Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Uzmanı Gökhan Kilit, Türkiye’nin tarımsal dış ticaretinde önemli bir yere sahip olan Rusya ile yaşanan gerginliğin, başta üreticiler olmak üzere, tedarik ve hizmet sağlayan tüm sektörleri yakından ilgilendirdiğine dikkat çekti.
DHA'ya, “İhracatın belli pazarlar üzerine yoğunlaşması o pazara yönelik yaşanan gelişmelere büyük ölçüde bağımlı olunması sonucunu getiriyor” diye konuşan Kilit, Rusya’nın bir yılı aşkın süredir AB’ye uyguladığı ambargodan en çok ihracat pazarında çeşitlilik bulundurmadan, yoğun olarak Rusya ile tarım ürünleri ticareti yapan AB üyesi ülkeleri etkilediğini hatırlattı.
Buna göre, yaklaşık 43 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünleri ithalatı yapan Rusya, dünyanın önemli gıda ithalatçısı ülkelerinden biri ve ithalat yaptığı ülkeler arasında Türkiye'nin, payı yaklaşık yüzde 3 düzeyinde bulunuyor.
Rusya'ya "enflasyonist baskı"
Rusya'nın boykot kararı aldığı AB ve ABD’den tarımsal ürün ithalatının toplam ithalata oranı ise yaklaşık yüzde 50'yi buluyor. Kilit'e göre, “coğrafi açıdan en yakın pazarı oluşturan ve ihtiyacı karşılaması açısından önemli üretim rakamları bulunan Türkiye’den de gıda ürünlerini almayacak olması, Rusya pazarında enflasyonist bir baskı oluşturacak.”
Kilit, bu çerçevede “AB’nin Rusya’ya yaptığı tarımsal gıda ürünleri ihracatı, Ağustos 2014-Temmuz 2015 arasında yüzde 43 düşüşle 11 milyar eurodan, 6.3 milyar euroya geriledi. Yaklaşık 5 milyar euroluk bir kayıp yaşandı” diye açıkladı.
Buna rağmen, AB’nin kayıplarını ve ihracat miktarını diğer alternatif pazarlarda artırarak telafi etmeyi başarmış göründüğüne işaret eden Kilit, Türkiye’ye çağrıda bulundu:
“Bu, Rusya’nın gıda ürünlerimizde getirdiği kısıtlamanın etkilerini diğer alternatif pazarlardaki çalışmalarımız ile üstesinden gelebileceğimizin bir göstergesi.”
İKV uzmanı, Türkiye’ye Rusya ile ihracatı kısa vadede ikame edecek bir pazar bulmanın kolay olmayabileceği uyarısı yaparken, fiyatlarda düşüşün tetiklenebileceğini söyledi.
Bu süreçte Türkiye’nin ihtiyatlı davranması gerektiğini söyleyen İKV Uzmanı Gökhan Kilit, “tarımsal gıda zincirinin en hassas halkasını oluşturan üreticinin mağduriyetini giderecek stratejiler geliştirilmeli ve acil önlemler alınmalı” dedi. (DHA)