Güncel gelişmeler ve 2016 yılı hedef ve beklentilerine ilişkin bir açıklama yapan Çağlar, 2016 dünya ekonomisini etkileyen önemli gelişmeler beklendiğinin altını çizdi ve ekledi:
“Dünya ticaret hacmi büyüyemiyor ve azalan likidite rekabet ortamını kızıştırıyor. Petrol fiyatları 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin'in yavaşlayan büyüme hızının dünyayı etkiliyor. 2016'da ABD ve Rusya'da gerçekleşecek seçimlerin yansımalarının olmasını bekliyoruz. Buna rağmen tüm jeopolitik ve ekonomik riskleri, fırsata çevirmeye kararlıyız.”
Çağlar düşen petrol fiyatlarına ilişkin, “Fiyatlar son 13 yılın en düşün seviyesine geldi. 30 Doların altını gördü. Bu düşüş ticarethanesinden üreticisine kadar belirli oranlarda reel sektöre yansıtılmalı” dedi.
İki yılı aşkın süredir Ticari Faaliyet Endeksini ortaya koyduklarını belirten Çağlar, “Endeks, ekonominin nabzını çok net şekilde ölçen öncü bir gösterge. Özellikle kasımda gerçekleşen seçimlerin ardından ekonomik beklentilerde belirgin bir yükselme mevcuttu. Endeks üretim alanında; Ocak’ta 46, Mart’ta 45,3, ticaret alanında; Ocak'ta 40,4, Mart’ta 40,8 ve hizmet alanında; Ocak’ta 51,1, Mart’ta 48,9. Genel Ticari Faaliyet Endeksimiz ise ocakta 43,3, Mart’ta 44,6. Mart itibarıyla beklentilerimiz son bir yılın en yüksek noktasına ulaşmış durumda ama istediğimiz düzeyde değil” dedi.
Türkiye’nin 2016 yılında gerçekleştirmeyi planladığı yüzde 4.5 büyüme hedefine ulaşması için İTO’nun yeni pazar arayışlarına yöneleceğini belirten Çağlar, 22 trilyon dolarlık küresel ticaret hacminde Türkiye’nin 145 milyar dolar pay aldığını, bu payı atırmak için İTO’nun destek sağlayacağını vurguladı.
Büyümenin ihracata dayalı olması gerektiğini anlatan Çağlar, “Bu noktada iki strateji belirledik; Birincisi; dış pazarlarda kendi perakende dağıtım kanallarımıza sahip olmamız. Ürünlerimizi o pazarlara en rahat ve en az maliyetli olarak ancak bu şekilde ulaştırabiliriz. Oda olarak bu konuda çalışmaya başladık. İhracatta yolumuzu açacak ikinci strateji de Eximbank'ın farklı kredi mekanizmalarını devreye almasıdır. Özellikle ihracat yapmak isteyen yerine, bizden mal satın alacak ithalatçı ülkelerin firmalarına kredi sağlanması önemli bir araçtır” diye ekledi.
(DHA)