Irak, Kürt Bölgesi ile Türkiye heyetleri arasında yeni açılacak olan gümrük kapıları ile tren yolu konusunda bugün anlaşma sağlandı. Bu anlaşma 2 yıl içinde tamamlanmış olacak.
Erbil’deki Rotana otel de bir araya gelen heyetler, yaptıkları toplantı sonrası basının karşısına geçti. Toplantı ile ilgili açıklama yapan KB Ticaret ve Endüstri Bakanı Sinan Çelebi, üç taraf arasında yapılan 4 toplantı sonrası 2 yeni gümrük kapısı açılması yönünde karar alındığını belirtti.
Çelebi, açılacak olan yeni gümrük kapılarının birinin mevcut Halil İbrahim(Habur) sınır kapsına 5 km ve diğerinin de 15 km mesafede olacağını dile getirdi.
Çelebi, mevcut durumda, sınırdan günlük olarak 3 bin yük aracının geçiş yaptığını ve bunların 1500’ünün Türkiye ve 1500’ünün de Bölge araçları olduğunu ve ayrıca Suriye’de güvenlik sorunu olduğu için Suriye üzerinden Arap devletlerine giden yük araçlarının da Irak üzerinden gittiğini ve bu nedenle açılacak olan yeni kapıların Kürt Bölgesi, Irak ve Türkiye’ye daha fazla fayda sağlayacağını dile getirdi.
Çelebi, iki sınır kapısının masrafının 25 milyon ABD doları olduğunu ve bunun yarısının Türkiye ve yarısının da Irak hükümeti tarafından karşılanacağını kaydetti.
Irak Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası Sorumlusu Velid Salih “bizim amacımız yeni sınır kapıları için özel bir anlaşma yapmaktır. Bu yeni kapılar 3 tane olacak biri Tren geçişi için ve Irak hükümeti buna izin vermiş. Diğeri sadece otomobil için buna da hükümetimiz izin vermiş. Bir diğeri de yine aynı şekilde Zaho’da açmak istiyoruz, bu kapıyla da geçişlerin hızlanmasını hedefliyoruz ki şu an Irak hükümeti bu yeni kapı için gerekli araştırmaları yapmaktadır. Bizim hedefimiz Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmektir ki sınır kapılarının bu ilişkilerin oluşması açısından engel teşkil etmesini istemiyoruz” dedi.
Salih, ayrıca iki taraf arasındaki 500 km alanın temizlenmesi kararı aldıklarını çünkü bularının çok kirli olduğun belirtti.
Türk heyetinden Ticaret Bakanlığı Gümrük Kapıları Genel Müdürü Hasan Köseoğlu, Irak’tan Arap ülkelerine transit geçiş yapılmasının çok önemli olduğunu ve bunun için Irak’ın gerekli hazırlıkları yapması gerektiğini ve bu amaçla da Arap ülkeleri ile sınır sorunlarını çözmesi gerektiğini dile getirdi.
2011 yılında Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi 8 milyar dolara ulaştı, bunun 6 milyar doları Kürt Bölgesi ile Türkiye arasında gerçekleşti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |