Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, intermodal taşımacılığın geliştirilmesinin, üç kıtanın lojistik merkezi olma potansiyeline sahip Türkiye'nin önemini bir kat daha artıracağını kaydetti.
Forum hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Suat Hayri Aka, OECD çatısı altında 1953 yılında kurulan üst düzey işbirliği platformu Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansının (ECMT), Mayıs 2006'da Dublin'de düzenlenen toplantıyla ITF adıyla yeniden yapılandırıldığını anlattı.
Aka, ulaştırmanın, ekonomik gelişmedeki anahtar rolü ve sürdürülebilirliğin çevresel ve sosyal boyutuna etkisi konusunda derin bir kavrayış sağlayacak üst düzey bir uluslararası forum oluşturmanın amaçlandığını kaydetti.
Forumun yeni yapısıyla Leipzig'de geçen sene gerçekleştirdiği ''Ulaştırma ve Enerji: İklim Değişikliği ile Mücadele'' konulu toplantı sırasında Türkiye'nin dönem başkanlığını Finlandiya'dan devraldığını anımsatan Aka, Mayıs ayında Leipzig'de Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek forum kapsamında çalıştaylar, paneller ile ulaştırma bakanlarının katılacağı bir bakanlar oturumu düzenleneceğini bildirdi. Aka, ITF dönem başkanı olarak forum katılımcılarını 27 Mayıs 2009'da tarihi Leipzig Belediye Binasında yapılacak resepsiyonda ağırlayacaklarını ifade ederek, forum sonunda dönem başkanlığının Kanada'ya devredileceğini belirtti.
Türkiye'de intermodal taşımacılık konusunda ITF sekreteryası tarafından hazırlanan ülke incelemesi sonuçları hakkında da bilgi veren Aka, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kara, hava, deniz ve demiryollarından oluşan modlararası dengenin sağlanarak, daha verimli, daha az maliyetli, daha hızlı ve güvenli taşımacılık şekillerinin geliştirilmesinin, Bakanlığın öncelikli hedeflerinden olduğunu kaydetti. Aka, bu hedefe hizmet edecek en önemli taşımacılık şeklinin intermodal taşımacılık olduğunun kanıtlandığını dile getirerek, şöyle devam etti: ''Şüphesiz ki, uluslararası ve bölgelerarası entegre bir ulaşım ağının kurulması, ancak karayolu-demiryolu ve denizyolu altyapılarının iyileştirilmesi ve birbirine entegrasyonunun sağlanması ile mümkündür. Bu anlayış içerisinde, intermodal taşımacılığı çağın gereklerine uygun bir biçimde organize etmenin ve bu taşımacılık türünün gerek kurumsallaşma, gerekse mevzuat boşluğunun giderilmesi anlamında ele alınmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyorum. İntermodal taşımacılığın geliştirilmesi, üç kıtanın lojistik merkezi olma potansiyeline sahip ülkemizin önemini bir kat daha artıracaktır.''
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |