31 Temmuz’a kadar başvuracak araç sahiplerinin yapacağı ek ödeme karşılığı el konulmuş araçlar iade edilecek, takibatlar kalkacak.
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), gümrük mevzuatına aykırılık gerekçesiyle el konulan ya da incelemeye alınan 42 bin dolayındaki ithal araçla ilgili sorunu çözen yasa ve yönetmelik kapsamında yapacakları başvuru ve diğer işlemlerde, mağdur araç sahiplerine danışmanlık ve avukatlık hizmeti desteği verecek.
Ocak ayında yürürlüğe giren 6770 sayılı yasa ile bu durumdaki araçların sahiplerinin yaşadığı mağduriyete çözüm getirilmişti. Adalet, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na ait ve Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren “5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle El konulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile de uygulamanın esasları netleşti. El konulan taşıtların sahiplerine iadesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, 27 Ocak 2017'den önce el konulmuş, müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış kara taşıtlarını kapsıyor.
Erkoç: “3’üncü şahısların mağduriyeti gideriliyor”
MASFED Başkanı Aydın Erkoç, Federasyon olarak bu konuda uzun süredir yaptıkları çalışmaların bir sonucu olarak söz konusu yasal düzenleme ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden camia olarak duydukları memnuniyeti dile getirdi. MASFED olarak mağdur araç sahiplerine danışmanlık ve avukatlık desteği vereceklerini açıklayan Erkoç, araç sahiplerinin kendilerine doğrudan başvurabileceklerini ve www.masfed.com adresi üzerinden de iletişime geçebileceklerini bildirdi.
Aynı zamanda Başkent Otomobilcileri Derneği (BOD) ve OTONOMİ Başkanı olan Aydın Erkoç, düzenleme ile ilgili şunları söyledi:
“Söz konusu araçların 21 Ocak 2017’de çıkan 6770 sayılı kanunun 12’inci, 13’üncü ve 31’inci maddelerinde getirilen kolaylıktan yararlanması için yayımlanan yönetmelik, 3’üncü şahısların mağduriyetini gideriyor. Mağdur olan iyi niyetli 42 bin dolayındaki 3’üncü kişi, yetkili mercilere ve Federasyonumuzun ilgili birimlerine başvurarak bu yönetmelikten faydalanacaklar. Maliye Bakanlığı’nın göstermiş olduğu yüzde 15 ve yüzde 25’lik dilimlerden hangi kategoriye giriyorsa o değeri ödedikten sonra araçlar bundan sonra devlet çıkışlı olmuş olacak. Bu araçların artık hiçbir şekilde iyi niyetli 3’üncü kişilerden alınamayacak. Mağdur olan kişiler araçlarını geri alacak, değerlendirme ve satma yetkisine sahip olacak, araçlar devlet çıkışlı olacak. Gümrükte bekleyen araçlar çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oldu. Bu araçlar bir nevi temizlenmiş oluyor.”
Sorunun kaynağı neydi?
Yurt dışından sıfır diye ithal edilen, ancak AB mevzuatına göre 2. el kabul edilen araçların Türkiye’de kullanımında gümrük mevzuatı açısından sorunlar yaşanıyordu. Söz konusu araçlar yurda sokulduktan sonra birden fazla el değiştirmiş olabiliyordu. Yapılan takibatlar sonucunda distribütörler dışında galeriler tarafından ithal edilmiş binlerce araca el konulmuştu. Bu uygulamadan dolayı iyi niyetli 3’üncü kişiler mağduriyet yaşıyordu. Türkiye’de bu kapsamdaki yaklaşık 42 bin araç mevzuat tehdidi altında bulunuyor, bunların bir kısmı incelemeleri tamamlanarak gümrük otoparklarına çekilirken, bir kısmının ise inceleme ve takibatı devam ediyordu.
Nasıl çözüldü?
Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun “aldatıcı işlem”le ilgili 3/2 maddesi kapsamındaki, ilk kullanıcının ÖTV matrahının yüzde 25’inin ödenmesi koşuluyla araçlar sahiplerine iade edilecek. Ayrıca bu durumda olup da halen incelemeye başlanmamış veya inceleme aşamasında olan araçların sahiplerinin söz konusu matrahın yüzde 15’i kadar ceza ödemeleri durumunda takibatlar kalkacak ve araçlar yeddi emine teslimden kurtulacak.
Son başvuru 31 Temmuz
El konulan araçların iadesi ve bu kapsamdaki diğer araçların takibattan kurtulması için 31 Temmuz Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar “ön tespit dilekçesi” ile ilgili gümrük idaresine başvurulması gerekiyor. Dilekçeyi alan gümrük idaresince, aracın tasfiyesinin tamamlanıp tamamlanmadığıyla araç hakkında müsadere kararı bulunup bulunmadığı araştırılacak. Dilekçenin verildiği tarihten itibaren işlemler sonuçlandırılıncaya kadar tasfiye işlemlerine devam edilmeyecek. Yapılan inceleme sonucu gerekli şartları sağlamadığı anlaşılan başvurular, eksikliklerin yine aynı tarihe kadar tamamlanması halinde kabul edilecek. Başvuru formunun ilgili gümrük idaresine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödeme yapılacak. Aracın iadesi kovuşturmayı yapan mahkemeden istenecek. Mahkeme tarafından verilen iade kararının ibrazı üzerine araç sahibine iade edilecek.