Basın bildirisinde ‘Mazot pahalılığı nedeniyle 10 numara yağ yakan, tonaj sorunlarıyla uğraşan taşımacılık sektöründe, yetki belgesi fiyatının yüksekliğinin bir sorun olmaktan çıkarılması, kısmen de olsa taşımacıları rahatlatacaktır.’dendi.
Ali Özgündüz ve Doğan Şafak istenilen belgelerin fiyatları konusunda düzenleme yapılması amacıyla 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun Yetki Belgesi Alma Zorunluluğu ve Taşıma Hizmeti başlıklı 5. maddesine 2. fıkra eklenerek, yetki belgesi fiyatlarının taşımacılıkta kullanılacak aracın kasko bedelinin %1’ine sabitlenmesi büyük mağduriyet yaşayan Karayolu Taşımacılarının ve özellikle Kamyoncularımızın daha az ödeme yapması için meclise sunmak üzere bir yasa teklifi hazırladılar.
Yasa teklifinde şu ifadelere yer verildi: ‘Son yıllarda karayolu taşımacılığı denilince akla ilk olarak taşımacıların sorunları gelmektedir. A’dan T’ye kadar, alt ayrımları hariç 14 tür yetki belgesi ve bu yetki belgelerinin edinilmesinde ortaya çıkan sorunlar, karayolu taşımacılığının temel sorunlarındandır. Özellikle bu belgelerin alınmasında uygulanan maddi bedeller, mesleği taşımacılık olan yurttaşların bu işi yapmayı bırakmasına neden olacak boyuttadır. Örneğin; K1 yetki belgesi 15 bin TL civarındadır. Kendi mütevazi kamyonuyla taşıma yapan bir taşımacının bu meblağı karşılama olasılığı, özellikle günümüz ekonomik ortamında neredeyse olanaksızdır.
Mazot pahalılığı nedeniyle 10 numara yağ yakan, tonaj sorunlarıyla uğraşan taşımacılık sektöründe, yetki belgesi fiyatının yüksekliğinin bir sorun olmaktan çıkarılması, kısmen de olsa taşımacıları rahatlatacaktır. Bunun sağlanabilmesi için öncelikle yetki belgesi fiyatlandırmasının Bakanlık kontrolünden alınarak yasal bir zemine kavuşturulması gereklidir. Rakamların hem güncelliğini koruyabilmesi hem de taşımacıları mağdur etmemesi için taşımacıların kullandığı araçların kasko bedeline endekslenmesi doğru olacaktır.
Bu amaçla 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun Yetki Belgesi Alma Zorunluluğu ve Taşıma Hizmeti başlıklı 5. maddesine 2. fıkra eklenerek, yetki belgesi fiyatlarının taşımacılıkta kullanılacak aracın kasko bedelinin %1’ine sabitlenmesi ve diğer fıkraların da buna göre teselsül ettirilmesi için bu yasa teklifi hazırlanmıştır.
MADDE GEREKÇELERİ:
MADDE 1- 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun Yetki Belgesi Alma Zorunluluğu ve Taşıma Hizmeti başlıklı 5. maddesine 2. fıkra eklenerek, yetki belgesi fiyatlarının taşımacılıkta kullanılacak aracın kasko bedelinin %1’ine sabitlenmesi amaçlanmıştır.’