Avrupa Bölgeler Meclisi (Assembly of European Regions - AER) tarafından organize edilen ve Rize Bölgesinin ev sahipliği yaptığı 4. Karadeniz Bölgesel Toplantısı 04 Ekim’de, Rize Ridos Termal Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Karadeniz’in bir enerji, liman ve lojistik üssü olarak konumlandırılması gerektiğini ifade etti.
Rize Valisi Nurullah Çakır Rize’nin baş döndüren doğasından faydalanılması gerektiğinin altını çizdi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren AER Başkanı Hande Özsan Bozatlı ise Karadeniz’in, geçmişte batan gemiler ile anıldığını hatırlatarak; “Artık Karadeniz Dostluk Denizidir, zira biz dosttan da öte bir aileyiz” dedi.Avrupa'da 50'nin üzerinde ülkeden 250 bölgenin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu olan Avrupa Bölgeler Meclisi (AER) 2013 Karadeniz Bölge toplantısı Rize’de gerçekleştirildi. “Yükselt, Paylaş, Güçlendir, Destekle” mesajı ile gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını yapan Avrupa Bölgeler Meclisi Hande Özsan Bozatlı bölge toplantılarının öneminin altını çizdi.
Bozatlı; “Geçtiğimiz günlerde Karadeniz Bölgesi’nde üç önemli toplantı daha gerçekleştirdik. Karadenizli olmamın da etkisi ile kendimi memleketimde, akrabalarımlaymışım gibi hissettim. Konuştuğumuzda kültürümüzün, tarihimizin ortak olduğunun farkına vardık. Eskiden Karadeniz’de gemiler batardı ve denizin ismi de bu hüznü taşırdı. Oysa şimdi buranın adı Dostluk Denizi çünkü biz dosttan da öteyiz, bir aileyiz” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize’nin böyle önemli bir uluslararası toplantıya ev sahipliği yapmış olmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek Karadeniz’in dünyaya entegre olması gerektiğini belirtti. Yazıcı Karadeniz’in bölge ticaretinde önemli bir nokta olduğunu vurgulayarak bölgelerin Karadeniz bölgelerinin kalkınmaları için Karadeniz’in bir enerji üssü, liman merkezi, Lojistik merkezi olması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Yazıcı, bu bağlamda Doğu ve Ortadoğu’daki komşuları Karadeniz’e ulaştıracak olan Ovit Tünelinin özellikle Karadeniz liman ticaretini olumlu etkileyeceğini ifade etti.
Toplantıya ev sahipliği yapan Rize adına konuşmasını yapan Rize Valisi Nurullah Çakır şehrin kültürel ve ekonomik alanda öne çıkan değerlerini konuklar ile paylaştı. Dünya çay üretiminde 5. Sırada olan Rize’nin doğadan beslenen bir ekonomi olduğunu ifade etti. Son dönemlerde yaylacılığın gerek organik tarım ürünleri gerekse de turizm açısından büyük bir potansiyel barındırdığını belirten Çakır;
“Bölgemiz, kaynakları itibari ile doğa turizmini odaklı bir yapılanma için ülkemizin en uygun bölgelerindendir. Koruma kullanma dengesini gözeterek diğer turizm çeşitlerini de bölgenin ekonomisine destekleyici unsur olarak değerlendirmekteyiz. Rize ilimize özgü farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonu ve gelişimini sağlayarak sürdürülebilir çevre anlayışı ilkesi kapsamında, alternatif turizm odaklı ‘Rize ili Doğa Turizmi Master Planı’ hazırlanmıştır. Bölgemiz proje odaklı çalışmalarını sürdürmeye ve uluslararası kuruluşlar ile başarılı işbirlikleri kurmaya devam etmektedir. İnanıyorum ki bu ve benzeri toplantılarda elde edilen sonuçlar bölgemiz tarafından da dikkatle izlenecek ve tecrübe paylaşımına gidilecektir” dedi